Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Stil och etikett samt utökat handelsutbyte

Svenska Magasinet i Spanien

Stil och etikett samt utökat handelsutbyte

2021-12-09

Det spanska kungaparet besökte Sverige under några dagar i november efter inbjudan av det svenska kungaparet Carl XVI Gustaf och Silvia. Det var det första statsbesöket i Sverige på 42 år mellan de båda länderna med målet att stärka de ekonomiska banden och fördjupa samarbetet. 


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
Foto: © Casa de S.M. el Rey

Statsbesöket inleddes traditionsenligt med att kungaparen åkte gemensam kortege genom Stockholm från Hovstallet till Slottet. På slottets inre borggård inspekterade kungarna en hedersvakt ur Livgardet och därefter hälsades det spanska kungaparet välkomna av riksdag och regering.

Drottning Letizia
Den spanska drottningen doña Letizia stal mycket av uppmärksamheten, enligt veckotidningar och modetidningar. Europas vackraste drottning som håller stilen. Hennes blågröna spanska klänning från Cherubina tillsammans med uppsatt hår, en turban som huvudbonad och svarta klackar gick hem hos modejournalisterna.
Letzias look granskades och kommenterades. Att drottningens outfits hade planerats noggrant var ingen tveksam om. Det var både svenska som spanska kreationer. En vit klänning från H&M men även en exklusiv klänning från Pedro del Hierro som gick i rosa.

Det var så mycket mer än stil och etikett.

Dagen före statsbesöket var det mottagning på Spaniens ambassad på Djurgården dit 200 spanska medborgare, bosatta i Sverige, var inbjudna. Totalt bor det 12.800 spanjorer i Sverige.
Även om det inte har varit något statsbesök under fyra decennier så är kontakterna mellan de båda kungahusen goda. Mötena mellan kungahusens familjemedlemmar har varit täta under alla dessa år, betonar det spanska hovet Zarzuela.

Stärkta relationer
Målet med statsbesök är stärkta relationer och samarbete inom innovation, digitalisering, grön energi och handelsutbyte. Här finns det en potential att göra mycket mer.

Det som i huvudsak intresserar spanskt näringsliv är Sveriges planer på att modernisera järnvägsstrukturen. I horisonten finns svenska planer och en investering på 30 miljarder euro under de kommande 15 åren inom infrastruktur. 

Det gäller projektet med höghastighetståg för att binda Stockholm, Malmö och Göteborg. Det svenska järnvägsnätet behöver moderniseras. Flera regeringar i Sverige har hittills varit ovilliga att ta i frågan på allvar för att undvika extra kostnader som är förknippade.

Sedan några år tillbaka finns spanska intressen i Sverige när det gäller järnvägsbygge. Svenska Magasinet har tidigare berättat om OHL (Obrascon Huarte Lain, S.A.) som med NCC byggt järnväg. Och OHL förväntar expandera i Sverige. Även ingenjörskonsultfirmor som CAF, Rover och Idom finns också på plats.

Seminarium
Det var även besök i Nobelmuseet i Gamla stan och en visning av en specialutställning om läkaren Santiago Ramón y Cajal, Nobelpristagare i medicin 1906.
Och medan kungarna mötte talmannen i riksdagen och statsministern i Adelcrantzska palatset besökte drottningarna ett seminarium på Karolinska Institutet i Solna som handlade om funktionshinder och sällsynta diagnoser.

Det var näringslivs- och språkseminarium, besök på Kungl. Tekniska högskolan och Ingenjörsvetenskapsakademien. Det handlade om hållbar energi i klimatförändringar, smarta transporter, digitalisering och en hållbar återhämtning efter pandemin.

Det fanns också tid för galamiddag på Kungliga slottet. Kung Felipe VI och drottning Letizia bjöd avslutningsvis sina svenska värdar på en mottagning i det spanska residenset på Kungliga Djurgården.


 

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i SpanienAxplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255