Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Årets bästa matmarknad med lokala viner

Svenska Magasinet i Spanien

Årets bästa matmarknad med lokala viner

2021-12-06

Gott folk, det är dags för nionde upplagan av matmarknaden Gran Feria Sabor a Málaga som arrangeras lördag till onsdag, den 4 till 8 december, mellan klockan 10 till 21 i Paseo del Parque ovanför hamnen. Ett utmärkt tillfälle för dig som vill lära känna provinsens delikatesser.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Vi som gillar vin och tillbehör som ost och skinka plus andra tilltugg som bidrar till det fullbordade ”äktenskapet” har utmärkta möjligheter på Solkusten.

I förra veckan var det vinmässan Vinarama. Jag var på plats under fredagen och träffade flera svenska vinälskare som tittade, doftade och smakade.

Och nu är det dags igen. Vid Gran Feria Sabor a Málaga är det både lokala viner, ost, bröd, korv, potatis, honung, olivolja, choklad, julbakelser, sylt, skinka och produkter från havet.

Från scenen vid auditoriet Eduardo Ocón som du hittar mitt i parken blir det inte mindre än 40 aktiviteter under dagarna med mycket matlagning av lokala produkter.

Vid en pressträff under veckan sa provinsstyrelsens ordförande Francisco Salado något mycket tänkvärt med anledning av att det talas mycket om närodlat och närproducerat i dessa dagar:

- Vi får inte glömma bort att när vi köper lokala produkter från Málaga hjälper vi till att skapa sysselsättning och välstånd i vår provins. Vi bekämpar avfolkningen på landsbygden. Vi bidrar till en ansvarsfull och mer hållbar konsumtion genom att minska koldioxidavtrycket för dessa produkter.

Vill du läsa mer om matmarknaden i Málaga publicerade vi ett reportage därifrån 2019. KLICKA HÄRVintips
Det blev en trevlig vinmässa Vinarama i Málaga förra veckan. Och vi som var på plats hade möjlighet att njuta av några av provinsens bästa viner. Jag har plockat ut några lokala vita viner till veckans vinjett Fredagsvinet:

Nilva moscatel de Alejandría
Ett vin som jag rekommenderat tidigare blev nyligen valt till det bästa vita torra vinet i Málagaprovinsen. Det är ekologiskt, ungt, torrt vitt vin på druvan moscatel de Alejandría som skördats vid Viña del Peñoncillo mellan Sabanillas och Manilva på västra Costa del Sol.
Ett torrt och fruktigt vin som passar utmärkt till den lokala fisken från Medelhavet eller till skaldjur, ris, pasta med inslag av havets frukter. Fruktigt med förnimmelser av vita blommor.
När jag passerar Sabanillas brukar jag hoppa in på den lilla vinshopen Vinoteca La Mar de Vinos på calle Bolivia 1 och köpa detta vin. Pris: Ca 10 euro.

Ariyanes seco 2019
När vi ändå är inne på torra vita viner och Moscatel de Alejandría så provade jag detta vin vid Vinarama. Producent är Bodegas Bentomiz i Sayalonga öster om Málaga. Ett mycket aromatiskt vin med dofter av vita blommor, vissa nyanser av grape och mineraler. Fyllig, torr, bra syra och bra eftersmak. Blev valt till bästa vita vinet i Málagaprovinsen 2016. Cirkapris 13 euro.

Voilà 2020
17Filas Bodegas gör detta vin på druvor som vuxit vid Sierra de la Camorra nära Antequera norr om Málaga. Här odlas den ovanliga druvan Doradilla Blanca som Voilá från 2020 är gjort på. Finns bara fem hektar i hela världen varav det mesta odlas i Málagaprovinsen plus lite på Kanarieön La Gomera. Låg syra, viss sötma men ung, fräsch och lättdrucket. 12,95 euro

Fler vintips publiceras regelbundet under hashtag #spanskaviner

Läs om mer om vin: Klassikern Osborne

Restaurangguide
Ett tips till dig som gillar bra restauranger och gott vin. Årets restaurangguide Quién es Quién en la Gastronomia de Málaga, Vem är vem i Málagas gastronomi, som utges av Diario SUR utkommer lördagen den 4 december. Den är fullspäckad med restaurangtips och det finns även en sektion om viner från Málagaprovinsen.

Guiden är på spanska och engelska och följer med när du köper dagstidningen för 1,70 euro.
 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255