Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mäklarspalten: Plusvalía skatt - ¡Adios! eller…. ¿Hasta luego?

Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Plusvalía skatt - ¡Adios! eller…. ¿Hasta luego?

2021-11-10

Den 26 oktober dömde till slut den spanska konstitiutionsdomstolen att Plusvalía-skatten (Plusvalía Municipal eller Impuesto sobre el Incremento del Valor de terrenos de Naturaleza Urbana) ligger i strid med konstitutionen och skatten blev därmed ogiltig. Vad innebär detta och vad är denna skatt som så många gånger missförstås och blandas ihop med andra skatter.


Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg, Start Group
[email protected] Tel 952 90 48 90


För och främst – Vad var Plusvalía skatt?
Detta är en skatt som kommunerna tog ut när en fastighet bytte ägare. Skatten baserades på kommunens egen uträkning av deklarationsvärdet av marken under den tid som fastigheten ägts. Det vill säga ju längre du ägt, desto mer betalade du (upp till en max summa). Kommunerna tog länge ut denna skatt även om en fastighet sålts med förlust, men det blev en ändring av det 2017 då samma domstol uttalade sig om att de bara fick ta ut denna skatt om det förelåg en vinst. Skatten räknas dock inte ut på den faktiska vinsten utan på kommunens uträkning av ökningen av deklarationsvärdet på tomten (även på t.ex. lägenheter) som är specificerad i skatteregistret.

Lika komplicerat och byråkratiskt som rent dumt! Varför får kommunerna inte längre ta ut denna skatt?

Domstolen dömer alltså att sättet att räkna ut skatten på inte har sin bas i en konkret vinst och säger att tillvägagångssätt är konstitutionsvidrigt.

Så just för tillfället kan alltså kommunerna inte ta ut skatten och eftersom det inte finns någon annan lagstiftning så är de flesta juridiska experterna överens om att den just nu inte behöver betalas.

Men jag tror att det främst är en tidsfråga innan de kommer på ett annat sätt att ta betalt… Eller höjer andra kommunala skatter som t.ex. IBI för att kompensera.

Varför förväxlar många begreppen Plusvalía municipal med vinstskatt?

Egentligen heter Plusvalía Municipal Impuesto sobre el Incremento del Valor de terrenos de Naturaleza Urbana =”Beskattning av värdeökningen av urbana tomter” men kallas nästan alltid för Plusvalía eller Plusvalía Municipal. Ordet Plusvalía eller (Plusvalías i plural) betyder kort och gott vinst. Och därför förväxlas den ofta med vinstskatt.

Jag har dock den senaste veckan sett flera inlägg på sociala media där folk inte bara förväxlar den med vinstskatt utan även med ITP-skatten, vilket ju är helt fel. ITP betalas vid köp av en fastighet av köparen och Plusvalía betalades av säljaren (eller t.ex arvingarna om det rörde sig om arv).

Vinstskatten är fortfarande samma, 19-23%.

Så, det finns många fördelar både att köpa och sälja just nu! Säljarna slipper betala Plusvalía och köparna i Andalusien kan ta fördel av den sänkta ITP-skatten. ITP är skatten man betalar när man köper bostad, och var tidigare 8-10% beroende på pris. I våras sänktes den i Andalusien till 7% oavsett pris på bostaden. Det var en tillfällig sänkning till årets slut men det verkar i skrivande stund som att det förlängs.

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. I oktober öppnade StartGroup ett nytt kontor i Torrequebrada. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 8 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. I november 2019 blev Christofer invald som advisory director för det internationella branschorganet Association of International Property Professionals, AIPP Mer info www.startgroup.com
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255