Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Djurspalten: Några vanliga ögonproblem hos hund

Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Några vanliga ögonproblem hos hund

2021-11-10

Torra ögon. Eller Keratoconjunctivitis sicca, KCS, beror på nedsatt tårproduktion. Det finns ärftliga varianter och sådana som är orsakade av till exempel infektioner, överkänslighet eller som följd av långvarig behandling med vissa sulfapreparat. Vid KCS blir ögonen torra, röda och irriterade. Hunden blinkar ofta eller kniper med ögonen. En veterinär mäter tårproduktionen och om den är nedsatt eller saknas så sätts tårstimulerande medel (ciklos-porin) och tårersättnings-medel med hyaluronsyra in. Behandlingen blir oftast livslång.


Skicka till en vän

Av Anders Rosell

Katarakt
Grå starr, ger ofta små grumlingar eller förtätningar i ögats lins och de blir oftast långsamt större. Katarakt finns hos många renrasiga hundar och därmed finns risken också hos blandraser. Det finns ingen effektiv medicinsk behandling, men det går att operera.

GLAUKOM
Grön starr, är en fruktad ögonsjukdom, som kan vara ärftlig. Vätska produceras i ögat snabbare än den kan flöda ut och trycket i ögat ökar då kraftigt. Ögat blir rött och pupillen förstoras och drar inte ihop sig i ljus. Hunden får svåra smärtor och allmäntillståndet påverkas. Viktigt är att hunden snabbt kommer till veterinär. Då mäts trycket i ögat och veterinären kan utföra så kallad gonioskopi för att – kontrollera ögats avflödesorgan. Trycket i ögat måste ner inom 48 timmar med hjälp av medicinering, annars försämras synen och hunden kan i värsta fall bli blind.

Pigmentös keratit
Pigmentförändringar i hornhinnan, drabbar kortnosiga hundar. Ibland är deras ögonhålor för grunda och då blir ögonen utstående. De här hundarna kan också ha relativt långa ögonlock samt ansiktsveck. Då kan hudens hår i den inre ögonvinkeln tryckas mot hornhinnan. Det mörka pigmentet som omger hornhinnan vandrar då in mot hornhinnans centrum. Hornhinnan kan också pigmenteras om hunden blinkar för lite och om det är brist på tårar i ögat. Orsaken till pigmentförändringar måste behandlas, annars kan hunden i värsta fall bli blind. Fuktdroppar med hyaluronsyra skyddar ögat.

Tänk på det här om din hund har ögonproblem
· Bäst är att inte gesmärtlindring om hunden har akuta ögonproblem. Uppsök i stället ögonveterinär så fort som möjligt. Till exempel glaukom ger svår smärta och då gäller att en veterinär snabbt får ner trycket i ögat.
· Använd aldrig gammal medicin som finns hemma om hunden får nya ögonbesvär. Det kan ge infektioner. Ögondroppar, som kanske skrivits ut för en helt annan åkomma, kan ge motsatt effekt!
· Om det värsta händer så klarar sig hunden bra med ett öga och hyfsat som blind. Men en enögd eller blind hund behöver hjälp i början för att lära sig klara av sin nya situation.
· Klipp helst inte av ögonhår som ligger mot ögat. Utväxten blir hård och stubbig och kan ge sår på hornhinnan. Bättre att gå till ögonveterinär som kan korrigera problemet kirurgiskt.
· Behandla ordentligt med den medicin som veterinären skrivit ut så att behandlingen blir effektiv. Avsluta inte behandlingen på eget bevåg innan veterinär kontaktats. Det kan vara fråga om livslång behandling.

Hundar från last chance SÖKER HEM!
Mer information om båda och fler av våra hundar hittar du på tripleamarbella.es
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255