Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Sydeuropeiskt vinterparadis - med bästa utsikten

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Sydeuropeiskt vinterparadis - med bästa utsikten

2007-01-04

När förutsättningarna är de bästa är det få skidorter i världen som kan mäta sig med Sierra Nevada 140 km från Málaga. Okey, den som har prövat Chamonix, Aspen Colorado eller någon annan större skidort ler kanske, men när det gäller exotisk upplevelse spelar Sierra Nevada i en egen division


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

På väg upp mot toppen, mitt i den sydspanska vintern. Jag satte skidorna vid sista liften och gav mig upp till fots med uppknäppta pjäxor till Veleta, Sierra Nevadas näst högsta punkt, 3.398 meter över Medelhavet.

Skröna?
På toppen eller krönet ligger det ett gammalt hus. Någon har sagt till mig att hit gick liften en gång i tiden. De blev tvungna att stänga, det hände för mycket olyckor eftersom skidåkare ramlade ned från stupet på andra sidan.
Nu tror jag mest det är en skröna för att göra allt så mycket mer spännande. Krönet på bergstoppen Veleta och det gamla lifthuset eller vad det nu är, har oftast ett tjockt lager is.

Bästa utsikten
Jag kom upp till toppen på 3.398 meter men jag vill inte rekommendera någon att bege sig hit upp. Vindarna följer berget på nordsidan, får fart och blir ruggigt starka högst upp. Det är glatt och isigt, bergskarmen består av ett tjockt lager is, sedan väntar ett rejält stup. Men utsikten är oslagbar!
Jag läser annonser om hus med bästa utsikten till försäljning, och restauranger som lovar bästa utsikten. Men inget slår utsikten uppifrån Pico del Veleta. Ur ryggsäcken tar jag termosen med varm chokladmjölk spetsad med en aning spansk brandy. Jag sätter mig i en snödriva och njuter av bästa utsikten mot Medelhavet.

Kolla hemsidan
Vintersportorten Sol y Nieve (”sol och snö”) i Sierra Nevada öppnade 1 december. I skrivande stund var endast 10 km skidåkning öppen. När allt är öppet bjuder skidorten på över 80 km skidåkning.
Via hemsidan sierranevadaski.com får du det aktuella snöläget, vädersituationen och informationen.
Anläggningen har omkring en miljon besökare under vinterperioden. Företaget Cetursa som driver skidanläggningen drar in runt 30 miljoner euro vid normala år.

Mycket sol
Det är framför allt från mitten av december till första dagarna i mars som pisternas kondition brukar vara som bäst. Välpreparerade pister, mycket sol och fantastisk skidåkning.
Trots att solen steker från klarblå himmel blir aldrig snön sorbé under denna period. Det är klart, blir det värmebölja i slutet på februari blir snön gärna lite tung framåt eftermiddagen. Förutom skidåkningen är naturupplevelsen och solen värt trippen till Sierra Nevada.
Vädret kan skifta snabbt i Europas sydligaste skidort. En dag med regn medför is i backarna. Kraftig vind på 120 km/h gör att hela anläggningen tvingas stänga.
Men för det mesta lyser solen över exotiska Sierra Nevada och du kan njuta av sammanlagt 84 km pister och skidvärldens mäktigaste vyer. Utsikten mot Medelhavet, Marocko, Atlasbergen, Granada och Gibraltarsund glömmer du inte i första taget.

Högtryck vid veckoslut
Minst skidåkare i pisterna är det under vardagarna. Veckoslut och helgdagar betyder högtryck i backarna. Bilkön ringlar sig lång från Sierra Nevada till Granada på söndagskvällen.
Bra uteliv går att hitta även i veckorna om du frågar dig fram, annars kan du komma till helt tomma barer och restauranger.Svenska Magasinets Ola Josefsson mot toppen. Utsikten är fantastisk men se upp för is och starka vindar

Svenska Magasinets Ola Josefsson mot toppen. Utsikten är fantastisk men se upp för is och starka vindar


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255