Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mäklarspalten: Kan vem som helst jobba som och kalla sig mäklare i Spanien?

Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Kan vem som helst jobba som och kalla sig mäklare i Spanien?

2021-10-11

En vanlig fråga vi får av kunder som vill flytta till Solkusten är hur man kan ”bli” mäklare och jobba inom yrket.


Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg, Start Group
[email protected] Tel 952 90 48 90


Som jag skrivit om i tidigare artiklar så ”liberaliserades” mäklaryrket i Spanien i början av 2000-talet. Det innebar att kraven för att tillhöra en yrkesorganisation, t ex API och GIPE med tillhörande titel upphörde. Så i Spanien kan konstigt nog vem som helst agera mäklare. Följdfrågan är: Kan en person som just kommit hit och inte ens talar spanska alltså jobba som mäklare?

Svaret är som alltid mer komplicerat än bara Ja eller Nej… så är det ofta i den spanska byråkratin.

Svar Ja; eftersom staten tillåter det. Svar Nej; eftersom de autonoma regionerna har egna regler och lagar som utövaren av yrket måste kunna och följa.

Andalusien och Galicien har de hårdaste reglerna. Katalonien har ett licenskrav i form av ett register och att mäklaren måste ha en yrkes och ansvarsförsäkring.

Vad som tyvärr händer väldigt ofta på Costa del Sol är att folk öppnar mäklarkontor lite hur som helst och tror att det bara är att köra runt kunder och sedan ge all pappersexercis till en advokat. Det fungerar tyvärr för många, i alla fall en stund. Men dessa ”mäklare” förstår inte vilket ansvar de faktiskt har mot sina kunder och vilka dryga böter de riskerar vid en inspektion.

Den andalusiska lagen är stenhård om vilken information man måste ha om en fastighet innan annonsering och hur infon ska presenteras. Detta för att kunden ska kunna ta rätt beslut. Logiskt. Böter för en mäklare som t ex inte har rätt info i sitt skyltfönster är 3000€ per annons! Tänk att de flesta mäklare har mellan 20 till 50 bostäder annonserade i fönstret…

GDPR från 2016 är vardagsmat för de flesta nu för tiden, men visste ni att den europeiska lagstiftningen baserats på den spanska informationsskyddslagen från 1999? Superviktigt att mäklaren anmäler till den spanska myndigheten (AEPD) vilken typ av information de handhar och hur informationen skyddas. Böter på upp till 1,6M Euro om man inte skyddar informationen korrekt och har all personal utbildad i ämnet.

AML – Förebyggande av penningtvätt. Alla mäklare och medarbetare i en mäklarfirma som har kundkontakt måste har utbildning i förbyggande av penningtvätt. En mäklare är jämställd med banktjänstemän, revisorer, notarier och advokater på detta plan i Spanien. Som mäklare har du skyldighet att kontrollera var dina kunders pengar kommer ifrån och vid minsta misstanke måste anmälan göras. Det spelar ingen roll om mäklaren själv är delaktig eller ej i brottet – om man inte kan visa att man har ett korrekt protokoll och gjort allt enligt det blir det böter. Böter från 6000€ till 600 000€!!!

Det viktiga att förstå här är att alla inom ett företag har ansvar. Ett mäklarföretag, som anställer en person som inte har kunskap och inte ger utbildning enligt fastställda protokoll, har ansvar. Och även den enskilde personen som blivit anställd utan att ha fått rätt instruktioner. Myndigheterna struntar i om ”mäklaren” inte talar spanska eller om de bara varit här en kort tid, på samma sätt som att de kräver att du ska ha körkort för att köra bil.

På StartGroup har vi som standard sedan länge att all personal får den utbildning de behöver av ett externt bolag som är specialiserat på detta. Detta ger trygghet på alla nivåer, för kunder som får rätt råd, för oss som företagare, och för våra anställda.

När jag 2019 valdes in i styrelsen för den internationella organisationen AIPP, gjorde jag det med löftet om att arbeta för en högre standard för de internationella medlemmarna, framför allt i Spanien. Och nu har vi lanserat en internationell träning för AIPP medlemmar inom AML och GDPR. Träningen är på engelska och är baserad på det brittiska mäklarsamfundets standard.

StartGroup har nu som första företag i världen blivit certifierad av AIPP! Vi jobbar nu för att fler företag på Costa del Sol tar steget och gör träningen. Tillsammans kan vi höja ribban så att kunderna får kvalitet på de tjänster de betalar för.

Intresserade företagare och mäklare får gärna höra av sig till mig så skickar jag er i rätt riktning!

StartGroup öppnar under oktober ett nytt kontor i Torrequebrada, mittemot Casinot, Benalmadena Costa.

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. I november 2019 blev Christofer invald som advisory director för det internationella branschorganet Association of International Property Professionals, AIPP Mer info www.startgroup.com
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255