Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Föreningslivet gör comeback!

Nya vinprovningar med Kjell Cederlund vid AHN Torremolinos är inplanerade hösten 2021

Nya vinprovningar med Kjell Cederlund vid AHN Torremolinos är inplanerade hösten 2021

Föreningslivet gör comeback!

2021-10-11

De svenska och skandinaviska föreningarna på Solkusten har upplevt sin tuffaste period någonsin. Aldrig någonsin har aktiviteterna varit så få hos AHN sedan 1968. Andra föreningar eller grupper har varit stängda. Inför vinterhalvåret 2021/2022 förväntas medlemmarna återvända.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Föreningslivet på Solkusten kommer att överleva. Det är alla överens om.

Sedan ett antal år tillbaka står AHN-avdelningarna på Costa del Sol och Costa Tropical på egna ben. Det som förenar dem är logotypen. Förbundsstyrelsen har numera ingen formell bestämmanderätt för de enskilda lokalavdelningarna. De olika föreningarnas ordförande träffas varje år för att utse en ordförande i förbundsstyrelsen. Just nu är det Barbro Lyberger-Axberg.

- Ordförande står som värd för två möten per år. Det är ett officiellt möte i november och uppföljningsmöte i mars där vi var och en rapporterar vad vi gör och hur verksamheten fungerar, säger Barbro Lyberger-Axberg.

Barbro är ordförande vid lokalavdelningen AHN Torremolinos-Benalmádena-Málaga som har valt att hålla öppet under pandemin.
- Vi har flera äldre medlemmar och vill ha lite koll ett par dagar i veckan. Vi har följt myndigheternas rekommendationer och begränsat mötena till åtta eller tio medlemmar vid olika tidpunkter och högst fyra vid samma bord.
- Vi är ingen affärsdrivande förening men vi har våra fasta kostnader då vi äger föreningslokalen och är tvungna att få in medlemsavgiften. 80 procent av våra medlemmar har betalat, vilket är en utmärkt resultat.

Covid-19-pandemin har varit ett tufft slag mot kustens föreningar. Det visar den enkät som Svenska Magasinet låtit göra. Vid flera lokalavdelningar och föreningar som normal är mycket aktiva på Costa del Sol och Costa Tropical har verksamheten gått på sparlåga.
Efter de förutsättningar som funnits har andra föreningar försökt hålla igång verksamheten. Minskat medlemsantal är något som flera redovisar. För de flesta lever hoppet om att komma på grön kvist igen.

Club Nórdico, Fuengirola
Club Nórdico i Fuengirola har haft öppet för luncher och andra dagverksamheter som gympa på stranden och viss form av tävlingar med middagar. Boulen har varit i gång flera gånger i veckan och föreningen har arrangerat utflykter med grillning.
- Antal medlemmar har minskat något. Vi hoppas på ökning nu när många återvänder. Kostnaden för klubblokalen har förhandlats ner med 30 procent. Ekonomin har klarats på grund av att den var så bra när pandemin bröt ut, säger Karin Lundmark, president i Club Nordico
- Vi har haft många engagerade medarbetare därför har vi kunnat ha viss verksamhet igång. Vi vill tacka alla för det.

Nordiska Rotarianer
Vid intercityklubben av nordiska rotarianer har ett antal medlemmar som funnits på plats träffats informellt.
- Vi har upprätthållit verksamheten via möten på Zoom under pandemin. Det har fungerat utomordentligt även med våra föredragshållare och deras presentationer. Några utflykter har inte arrangerats då flertalet medlemmar har varit i sina respektive hemländer, säger Hans-Gunnar Andersson, Past president
- Antalet medlemmar är i stort detsamma. Ekonomin har blivit lidande eftersom vi inte kunnat träffas. Vi har lyckats att fullfölja våra stipendier till elever vid de nordiska skolorna. Vi har ingen fast kostnad för klubblokal.
De nordiska rotarianerna hoppas och planerar att återgå till fysiska möten till höstterminen. I annat fall blir det Zoom.
Ulf Hedendahl, Estepona, är ny president och kommer att leda verksamheten framöver.

SPF Solkusten 
Lokalavdelningen av Sveriges Pensionärsförening har varit vilande under hela pandemin. Några medlemsaktiviteter har inte arrangerats. Antalet medlemmar har backat från 221 till 210.
- Vi har hållit styrelsemöten digitalt och det har varit digitala hälsningar och besked till samtliga medlemmar. Via Svenska Magasinet har vi kommit ut med information.
I skrivande stund planerade SPF Solkusten att starta upp igen med styrelsemöte den 5 oktober och medlemslunch den 7 oktober under förutsättning att pandemin tillåter detta.
- Vi längtar verkligen och hoppas att det ska bli normalt igen, säger John Arne Nyrell, ordförande

SWEA Marbella
SWEA Marbella fyller 30 år på Solkusten. I skrivande stund planerades det för en stor fest i oktober. Dessutom ska en underavdelning, SWEA Professional, som främst riktar sig till yrkesarbetande svenska kvinnor starta upp. Under senaste sommaråret har det varit några få aktiviteter.
Vi har varit ganska få Sweor på dessa träffar, eftersom många Sweor åkte hem till Sverige när pandemin bröt ut. Från januari till april ställdes alla aktiviteter in. Därefter har vi sakta öppnat upp för några luncher och vandringar. Vi har naturligtvis följt alla regler och restriktioner, säger Monica Tinggård, ordförande.

De har även varit zoomträffar såväl lokalt för SWEA Marbella men även SWEA International som författaraftnar, måla i akvarell, bokklubb, lär dig att laga italienskt exempelvis. SWEA International har hittills under 2021 anordnat drygt 45 webbinarier eller zoommöten med olika inriktningar. Dessutom startade SWEA International upp SWEA-podden.
- Det har varit fantastiskt för det har givit oss möjligheten att träffa Sweor från hela världen, cirka 6.000 svensktalande kvinnor från ett trettiotal länder. Det har varit väldigt givande. Dessutom har SWEA VEMA som är den region som vi tillhör, producerat en video där vi har åkt från avdelning till avdelning och presenterat oss för alla Sweor som ingår i vår region.

Monica Tinggård säger att antalet medlemmar har minskat.
- Men vi tror att fler återkommer till hösten. Vi har inga omkostnader. Endast i samband med våra aktiviteter men då har vi samtidigt intäkter som täcker dessa kostnader. Så ekonomin är intakt.

SWEA Marbella planerar att återgå till ett hyfsat ”normalläge”.
- Vi har ju normalt ett digert program med drygt 40-45 träffar per år som filmkvällar, luncher, frukostar, föredrag, utflykter, vandringar, bokcirklar och golfgrupper. Några utflykter med buss är inte planerade.
 
Almuñécarvänner
Almuñècarvänner är en grupp som före panemin har varit mycket aktiva med tisdagsträffar nästan under hela året. Sedan den 12 mars 2020 har ingenting hänt.
- Det har inte varit någon verksamhet alls. Bara diskussioner och frågor på nätet, säger Bo Essén, en av de kvarvarande i Almuñécar.
Ingenting är planerat inför vinterhalvåret.

Los Nordicos AHN-CN
Los Nórdicos AHN-CN är en förening, öppen för alla nordbor som vistas i Almuñécar längre eller kortare tid. Vårens sista möte var 30 mars på Chinasols uteservering.
- Ekonomin är stabil. Vi har inga kostnader för lokaler, säger Leif Håkansson, ordförande.

När det har varit möjligt har det varit boule på stranden, golf på Moriscos i Motril och samlingar med stickeklubben Tina och tipspromenad.
- Vi avslutade verksamhetsåret 2019-2020 med 435 medlemmar. Och räknar med att avsluta innevarande med 70 medlemmar.

Los Nórdicos AHN-CN planerade att öppna den 28 september och upptaktsmötet, deras första ”äntligen onsdag” var planerad till den 13 oktober.
- Onsdagen den 20 oktober har vi flyttat ”äntligen onsdag” till Casa de la Cultura för underhållning av Jacke Sjödin dit vi också bjudit in samtliga AHN föreningar. Övrigt program på losnordicos.com hälsar Leif Håkansson.
 

SWEA Marbella firar 30 år

SWEA Marbella firar 30 år

Delar av Los Nórdicos AHN-CN vid Föreningsdagen i Almuñécar före pandemin

Delar av Los Nórdicos AHN-CN vid Föreningsdagen i Almuñécar före pandemin

Föreningsbesök hos vinproducenten Enkvist

Föreningsbesök hos vinproducenten Enkvist

AHN Torremolinos har gjort utflykter med privata bilar

AHN Torremolinos har gjort utflykter med privata bilar


AHN Torremolinos
AHN Torremolinos är troligtvis den förening som varit mest aktiv under pandemin. Casitan var öppen som vanligt under våren 2021 och öppettiden förlängdes till den 7 juni på måndagar för ”året runt-boende” som kunde hämta tidningar, låna böcker och ta en fika eller något från baren.
- Verksamheten har fungerat över förväntan. Vi har en otrolig styrelse, som alltid ställer upp. Eftersom vi är fem ledamöter plus fem suppleanter har vi alltid folk på plats. Vi schemalägger för att jobba veckovis. Och så har vi Torsten Pettersson som ofta är på plats, säger Barbro Lyberger Axberg, ordförande.

Föreningen har haft några utflykter med privatbilar, alltid utomhus och följt alla restriktioner.
- På våra sammankomster har det varit 8-15 personer, och alla har uppskattat verksamheten. Vi är normalt runt 100 medlemmar. Det är fantastiskt att 80 har betalt medlemsavgiften för 2021.
- Vi har skickat julhälsning och sommarhälsning och förklarat att vi som fastighetsägare har stort behov av allas årsavgifter. Vilket de flesta tog till sig. Ekonomiskt har vi förstås tappat mycket, men vi håller oss flytande.

AHN Torremolinos hade styrelsemöte på plats. Dagen efter kallade de till uppföljningsmöte för icke närvarande via Googles Meet.
- Höstverksamheten startar 20 september och vi hoppas genomföra vårt planerade program, med resor, utflykter i närområdet, tipspromenader, föredrag, och fester som vi tänkt, Barbro Lyberger Axberg.

AHN Fuengirola
För AHN Fuengirola har vissa verksamheter under pandemin blivit inställda. Samtliga utflykter har varit inställda och de har haft öppet i begränsad omfattning.
- Vi har haft stor förståelse för detta av våra medlemmar. Många har inte kunnat resa vilket har bidragit till mycket färre medlemmar under pandemin. Vi hoppas på större tillströmning av våra medlemmar under 2021 0ch 2022. Ekonomin påverkas självklart negativt av en pandemi, säger Michael Emdenborg. Diskussionsklubben har använt sig av Zoom.
- Vi planerar att återgå till det normala under hösten. Pandemin påverkar självklart AHN ännu mer än andra föreningar då de flesta av våra medlemmar bor i andra länder och många har varit förhindrade att resa.
Före pandemins utbrott hade AHN Fuengirola över 2.000 betalande medlemmar. Nu ligger siffran på cirka 1.000 betalande.
- Hälften betalade inte in sin medlemsavgift ifjol. Men det har ljusnat och medlemmarna förstår och värdesätter våra förmånliga erbjudanden om sjukvård och försäkringar, säger Michael Emdenborg.

AHN Nerja
AHN Nerja har haft petanca (boule), golf och padel igång från hösten 2020. Den verksamheten har fungerat bra, säger ordförande Frank Andersson.
- Det har inte varit några utflykter eller vandringar. Vi hade beachparty på en strandrestaurang den 30 mars och där deltog 60 personer. Vi följde alla coronaregler och det var mycket lyckat.
AHN Nerja har i vanliga fall cirka 1.400 medlemmar. Under pandemin har antalet medlemmar sjunkit.
- Eftersom vi inte haft några fasta kostnader för lokaler så har inte ekonomin drabbats så hårt. I övrigt har vi en god ekonomi i föreningen.
Föreningen planerar att starta upp mer verksamheter under hösten.
- Det finns en förhoppning bland våra medlemmar att komma igång igen. Vi är en aktiv förening med många aktiviteter och engagemanget hos våra medlemmar är stort. Därför hoppas vi att vi kan starta upp så mycket som möjligt av verksamheten igen, säger Frank Andersson, ordförande i AHN Nerja.

AHN Marbella
Fredagen den 13 mars stängde AHN Marbella ned och sedan dess har verksamheten legat nere förutom två fysiska möten på hösten 2020 och våren 2021.
Vi hade precis gjort vårens bussresa och utflykt och varit på förbundsstyrelsemöte i Almuñécar med flera föreningar på plats. Vi pratade om den eventuellt stundande pandemin, minns Bea Lundh från tiden innan Spanien stängde.
Styrelsen har beslutat att betalda medlemsavgifter ligger kvar till nästa årsmöte som blir 2022.
- Vår ekonomi är god. De enda utgifterna vi har är för ett förråd och hemsidan. Vi lånar lokal av kommunen så vi har ingen lokalhyra.
I början på september skickade Bea ut en förfrågan till alla medlemmar för att få en uppfattning om vilka som kommer till Spanien i vinter.
- Det verkar bli som vanligt igen och vi räknar med att starta upp i mitten av oktober.
AHN Marbella är en liten förening på drygt 100 medlemmar med en stark kärna.

CNC/AHN Nueva Andalucia
Hos AHN Nueva Andalucia har aktiviteterna varit få. Senast föreningen hade en sammankomst som var öppen för alla var i mitten av mars 2020. Under pandemin och under höst- och vårterminen 2020/21 var biblioteket öppet en dag i veckan.
- Vår expedition har sporadiskt haft öppet, periodvis har vi haft boulespel. Styrelsemöten har fungerat digitalt med TEAMS och årsmötet 2021 hålls först 2022, säger Béla Markovits, ordförande.
- Några utflykter eller andra aktiviteter har det inte varit. Det har medlemmarna haft förståelse för, även om man saknat normala förhållanden och önskat en snar återgång. Många av våra medlemmar har inte heller vistats på kusten under de senaste 18 månaderna.
Trots det ligger antalet medlemmar relativt stabilt liksom ekonomin.
- Våra fasta kostnader som fastigheten täcks i huvudsak av medlemsavgifterna, fonderade medel täcker resten.
Inför hösten 2021 har föreningen beslutat att hålla öppet biblioteket på onsdagar och det blir boulespel.
- Vi hoppas på tydliga regler från Andalusien när det gäller föreningsverksamhet, vilket skulle underlätta planeringsarbetet, säger Béla Markovits.
 
Fysiska föreläsningar och föredrag vid föreningar var en självklarhet före pandemin

Fysiska föreläsningar och föredrag vid föreningar var en självklarhet före pandemin


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255