Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

När tjuvarna slår till

Mycket folk som kommer och går. Flygplatsen är ett tillhåll för fick- och bagage tjuvar.

Mycket folk som kommer och går. Flygplatsen är ett tillhåll för fick- och bagage tjuvar.

När tjuvarna slår till

2021-10-07

Den där semesterresan som man hade sett fram emot så länge. Och så börjar allting så fel. Kanske du har upplevt fick- och bagagestölder? Så hur undgår vi detta? Ett bra sätt är att känna till vilka ”avledande knep” tjuvar använder.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Under de senaste åren har vi fått in nyhetstips på hur svenska resenärer blivit av med både bagage och andra personliga värdesaker vid ankomsten till Spanien.

Nu händer det inte bara i Spanien. Det kan lika väl inträffa på en flygplats i Sverige eller när du färdas till ditt logi i vilket land som helst. Det går snabbt och offret kan vara vem som helst.

På Landvetter blev en 20-åring av med sin väska. Han hade lastat ur sina väskor och stod och sa hej då till en kompis när en person stal väskan och försvann i en bil. I väskan hade han bland annat sitt pass, plånbok och pengar.

Det finns vissa likheter mellan fallen. Att offren blir distraherade.

Det visar exemplet med ett svenskt par i 60-årsåldern som rest till Solkusten på en veckas semester. När de skulle hämta ut sin bil på Málaga flygplats på eftermiddagen blev de bestulna.
När mannen och kvinnan lastade in väskor i bilen slog gärningsmännen till. En man i 20-årsåldern kom fram till paret och började prata. Samtidigt smög kompisen upp bakifrån och stal ryggsäck och axelväska som låg i bilen.
- Det gick på några sekunder. Vi fick panik, säger det svenska paret till Svenska Magasinet.

Aldrig upplevt tidigare
De kommer från Värmland och har semesterlägenhet i Caleta de Vélez öster om Málaga sedan tio år.
- Vi har varit här många gånger och känner oss trygga. Vi har aldrig upplevt något liknande.

Den här gången hade två unga män mellan 20 till 25 år spanat in det svenska paret i parkeringshusets hiss.
- Vi hade åkt hiss med två unga män som var mellan 20 till 25 år. De hade inte något bagage.
I efterhand minns den svenska kvinnan vissa detaljer. Som att den ene hade en hoprullad handduk under vänsterarmen.
- Var det en kniv eller ett vapen i handduken, det vet vi inte. Kanske skulle de ha använt vapnet om vi hade reagerat och gjort motstånd.

Det var senare i samband med polisanmälan som paret fick se de båda männen på polisens övervakningsfilm.
- Märkligt att ha en hoprullad handduk under armen. De försökte prata engelska med varandra när vi åkte hiss, men de kunde inte språket. Men de hade spanat in oss, har vi förstått i efterhand, säger den svenske mannen.

Avledande knep
Precis som många fick- och bagagetjuvar så använde sig dessa två män av avledande manöver. De arbetar ofta i grupper om två eller tre. En person kan till exempel spilla något på en person, medan en medhjälpare passar på att ta personens plånbok eller väska.

Vid det här tillfället slog tjuvarna till när mannen skulle lyfta in en stor resväska i bagageutrymmet. En av männen kom fram och börja prata.
- Då vände vi oss mot honom. Samtidigt smyger kompisen upp bakom ryggen på oss och tar prylarna ur bilen. Det kunde vi senare se på övervakningsfilmen.
- Allt gick så fort. På bara några sekunder. De båda männen försvann sedan snabbt. Det svenska paret tog sig till flygplatspolisen och gjorde anmälan.
- De var hjälpsamma och pratade engelska men de kunde inte göra så mycket mer än att skriva anmälan. De berättade att ligor från Rumänien och Bulgarien är verksamma och reser runt till olika platser i Spanien. Tyvärr är chansen liten att få tag på dem eftersom de reser från flygplats till flygplats, enligt polisen.

Varna
Paret blev av med ryggsäck och axelväska som innehöll nycklar, pengar, pass, körkort, kreditkort och surfplatta bland annat. Semestern hade kunnat börja bättre.
Det svenska paret vill varna andra genom Svenska Magasinet:
-Var försiktig när någon vill ha er uppmärksamhet. Man blir ordentligt skärrad och känner sig lättlurad, säger det svenska paret.

Fler fall
Efter att Svenska Magasinet publicerade nyheten på webben har fler berättat liknande upplevelser.
Det gäller att ha ögonen med sig, säger en svensk kvinna som beskriver sig själv som överdrivet försiktig och som alltid har koll på personerna i omgivningen. Men det hjälpte inte. Hon höll på att bli bestulen på Málaga flygplats.
- När jag skulle starta bilen och åka ut ur garaget märkte jag att min handväska med nycklar, pass, telefon, plånbok var borta. Först trodde jag att jag såg fel. Hur hade det gått till? Jag kollade om bilen hade hål i taket…
- Det var liksom näst intill omöjligt att väskan kunde vara borta. Jag fick panik. Ensam i Spanien och utan ett öre på fickan, inga nycklar hem, ingen telefon. Men min magkänsla gjorde så att jag fick tillbaka allt någon minut efteråt.
 
Kvinnan var snabb i tanken, klev ur bilen och började leta efter sin guldfärgade handväska hon hade lagt på passagerarsätet.
- Den som gjort detta kan ju inte ha hunnit långt. Och mycket riktigt mellan några bilar längre bort låg den. Så jag hade enormt tur att jag fick tillbaka min väska, och det tackar jag min magkänsla för.

Hon misstänker att någon har legat gömd i garaget och ålat sig fram till dörren på passagerarsidan, öppnat försiktigt och tagit väskan vid ett obevakat ögonblick. När hon märkte att väskan var borta, var dörren inte helt stängd.
Av någon anledning valde personen att göra sig av med handväskan när kvinnan började leta efter den mellan de parkerade bilarna.

Transitbussar
Transitbussar till/från flygplatsen medför också risker med tjuvar som stjäl resväskor.
- Ha inga värdesaker i resväskan. Och åk taxi istället eller samåk om möjligt. Det är så jobbigt det där med tjuvar, säger en svensk man.

”Allt bagage måste ställas i bagageutrymmet i bussen och du får inte ha en kabinväska inne i bussen”. Det fick en svensk veta när han skulle åka med bussen mellan flygplatsen och Marbella. När han kom fram till flygplatsen var kabinväskan stulen.

Trots att det finns övervakningskameror vid stationer är det svårt att se något i efterhand. När luckorna till bagageutrymmet är öppna blir dessa som tak och skymmer. Bussarna är i regel fullsatta. Det rör sig folk runt bussarna hela tiden, det är lätt för någon att ta en väska för bagageluckorna står i regel öppna tills det är dags att åka.
- Ha inga värdesaker i bagageutrymmet. Damer får har handväska, herrar bör ha något behändigt i knät som rymmer värdesaker under bussresan, säger svensken som blev bestulen på pass, biljetter, I-phone, glasögon, nycklar och dator.
 

Var försiktig om någon vill ha er uppmärksamhet i parkeringshuset.

Var försiktig om någon vill ha er uppmärksamhet i parkeringshuset.


Svensk turist bestulen av rumskamrater
Stölder inträffar också på hotell eller vandrarhem. Fyra dagar efter att en 32-årig svensk turist i Granada hade blivit bestulen på dator och rakapparat som förvarades i ett värdeskåp kunde nationalpolisen gripa två misstänkta gärningsmän. De båda männen, en marockan, 18 år gammal, samt en spanjor, 19 år, hade delat rum med svensken.
Den svenske turisten besökte Granada och hade tagit in på ett vandrarhem i centrum. När han återvände till rummet på eftermiddagen upptäckte han att någon hade brutit sig in i ett värdeskåp som bara svensken hade nyckel till.
En dator, värd 800 euro, samt en rakapparat var försvunna.
Polisutredningen visade att de två männen hade lämnat vandrarhemmet tidigare än planerat. Enligt vittnesmål hade en av de två männen kastat en ryggsäck från ett fönster innan de lämnade vandrarhemmet.
Nationalpolisen grep de två männen och svensken fick tillbaka sina ägodelar.

Fick- och bagagestölder
Spanien är generellt sett ett tryggt resmål. Väsk- och plånboksstölder förekommer dock liksom inbrott och väpnade gaturån. Sedvanlig försiktighet bör iakttas.
Fick- och bagagestölder inträffar regelbundet. Enligt polisen kan stölden bedömas som grov om det som stulits är något personen haft på sig, till exempel om något stulits ur fickan eller ur en handväska.
När det är mycket folk i rörelse, när många är ute och reser är det högsäsong för fick- och bagagetjuvar. Trånga shoppinggator, i butiker och restauranger, på marknader och i kollektivtrafiken sker de flesta stölderna.
Vissa ligor specialiserar sig på att stjäla från äldre människor och turister som besöker köpcentrum, stormarknader, flygplatsen, pendeltåg och busstationer.
Det är också vanligt att personer som just använt plånboken blir bestulna, till exempel i affärer, vid bankomater och vid växelkontor. Ficktjuvarna noterar var personen stoppar ner sin plånbok och följer efter för att sedan ta den.
Bagagetjuvar finns på många olika platser, ofta där det är många turister. Det kan vara vid tåg- och busstationer, flygplatser, biljettkassor och vid incheckningen på hotell. Lobbyn och frukostbuffén är andra platser där hotellgäster blivit av med ägodelar.
Källor: polisen.se, spansk nationalpolis och Sveriges ambassad Madrid.
 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255