Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vad är coaching?

Svenska Magasinet i Spanien

Vad är coaching?

2021-09-13

Idrottscoach, livscoach, ledarskapscoach, karriärcoach, chefscoach. Det är en aldrig sinande ström av begrepp kopplade till coaching. Vad är coaching egentligen? Och är coaching verkligen något för alla?


Skicka till en vän

Av Christina Ahlström, Diplomerad coach, Fil kand psykologi        
Tel +46 706915291   


Vår hjärna är långsam, den går ofta på autopilot. Vi tänker ofta samma tankar idag som igår. Ibland behöver man någon som ställer kraftfulla frågor som förmår oss att ta det där steget i nytänkande riktning. Vi kan ha svårt att hitta och hålla fast vid motivationen, ibland kan vi behöva hålla fast vid “bortivationen” det vill säga vi behöver släppa taget om något och ta oss bort ifrån det. 

Vad är då skillnaden på rådgivning och coaching?
I coaching är vi helt övertygade om att klienten har den absolut bästa kompetensen om sig själv. Om jag som coach levererar hur du skall bete dig, är risken stor att mycket av det hamnar i soptunnan. Coachen kan hjälpa dig att synliggöra din egen motivation eller hjälpa till med att hitta vad ditt problem egentligen handlar om.  
Jag anar ofta att många lever under sin förmåga, man har talanger och färdigheter som inte  får ett adekvat spelrum. Man kanske inte förmår se nya vägar eller möjligheter. Du blockeras av rädslor, stress eller dåliga relationer. Du har drömmar och ambitioner – men det leder sällan till att de blir förverkligade. Vi stannar sällan upp och tar oss tid att reflektera och göra aktiva val.

Varför är coaching inte för alla?
Coaching är nära besläktat med KBT - Kognitiv Beteendeterapi. Du utgår från nuet. TIll skillnad från psykoterapi, där grunden är att man arbetar utifrån att tidigare erfarenheter har betydelse för ditt sätt att handla och reagera. Du formas av tidigare relationer, både pågående och avslutade. Terapeuten utgår då från att din livssituation påverkas av tidigare erfarenheter och behöver förstå problematiken för att kunna hjälpa dig. I coaching betonas utgångsläget från ditt NU, du behöver vanligtvis inte gå djupare än så. Det finns en risk i att man fastnar och ältar det som varit. 

Något tillspetsat skulle man kunna förtydliga skillnaden genom att säga att:
Coaching är till för utveckling. Det är en metod som innefattar frågor, stöd, speglingar och utmaningar. Om du mår dåligt bör du vända dig till en terapeut, om du behöver goda råd anlita en mentor, om du vill utvecklas, utmanas och få resultat kontakta en coach.

Jag och min man har vistats mycket i södra Spanien. Främst på Solkusten och särskilt i Marbella.
Idag arbetar jag som coach, främst via internetbaserad kommunikation. Om möjligt, är det personliga mötet oftast att föredra. Det finns alla möjligheter att göra även det pandemi säkert.
 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255