Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mäklarspalten: 20 år som mäklare på Solkusten – och många anekdoter rikare!

Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: 20 år som mäklare på Solkusten – och många anekdoter rikare!

2021-09-08

I augusti i år var det 20 år sen jag började jobba som mäklare på Costa del Sol. Det har varit 20 spännande år med upp och nedgångar och givetvis en del anekdoter. Jag tänkte passa på att denna gång nämna några av de lite mer ”tokiga” förfrågningar och situationer som uppstått under åren.


Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg, Start Group
[email protected] Tel 952 90 48 90


Givetvis förstår vi att det kan vara svårt för många kunder från olika länder att förstå exakt vad vi som mäklare gör och inte gör på grund av kulturskillnader etc. Vi försöker givetvis alltid göra vårt bästa med att svara på frågor även om det är utanför vårt område eller arbetsuppgifter. Vanliga frågor kan vara: Vad ska jag tänka på när jag väljer skola till våra barn? Var kan jag hyra bil billigast? Var kan jag köpa biljardbord? Dessa är enkla för oss att svara på, men det finns andra som är lite klurigare.

Jag får också en del frågor via Svenska Magasinet. Tex en dam som ringde och sa: ”Hej! Vad ska man göra om grannarna röker marijuana på terrassen? Jag bor i Benidorm och Ola på Svenska Magasinet har sagt att jag ska ringa dig och fråga. Jag har redan ringt polisen och de kommer inte.” Lite svårt att svara på eftersom det inte är i vårt område, men svaret blev; kontakta urbanisationens administrator och kommunen. Om inte det hjälper så sälj och kom till Costa del Sol. :)

Häromdagen fick vi ett annat samtal som min kollega Daniel tog. Det var en man som köpt en bostad i Fuengirola av en annan mäklare och var orolig för att han inte kände förtroende för sin advokat och misstrodde kostnaderna som advokaten framlagt till honom i samband med köpet. Han ville dock inte säga vad han köpt, till vilket pris, av vem eller vem advokaten var. Så det var inte helt lätt att svara på det förutom de generella svar på vad skatter, notarie etc kostar. Men för att ge en exakt bild om vad som är rätt eller fel måste man ju ha exakt info. Samtidigt är det ju inte helt vårt jobb att lägga oss i en affär som gjorts med en annan mäklare. 

Mitt tips här skulle nog vara att bara köpa från en mäklare som man undersökt, har förtroende för och som faktiskt hjälper till och förklarar allt kristallklart innan du köper. Betala inte in handpenning innan ni har allt klart för er!

För några år sedan kom en brittisk dam, som låst sig ute, in på kontoret. Vi försökte hjälpa med att ringa en låssmed, men när låssmeden sa vad det kostade blev hon helt bestört och sa; ”Kan inte ni bara komma och öppna dörren? Ni måste ju ha en MASTERKEY”. De trodde på fullt allvar att vi hade nycklar som funkade till alla bostäder i Spanien, som på ett hotell.

Ibland är det mer specifika frågor som t.ex. ”Mina föräldrar köpte en fiskestuga på Kanarie-öarna 1975 och jag undrar om jag kan bygga en våning till.” Sådana frågor blir tyvärr omöjliga att svara på eftersom vi inte arbetar i samma autonoma region, samt all specifik info som behövs i ett ärende som detta. T.ex. hur nära vattnet ligger det? Vad säger den kommunala stadsplanen etc.

Ett annat samtal var från en holländsk man som ville att vi skulle göra en värdering på en bostad som han ville köpa. Han hade redan lagt bud på den med en konkurrent och ville att vi, givetvis gratis, skulle komma med honom för att se om det var en bra affär och ge honom en skriftlig värdering. Enligt honom skulle detta vara normalt i Nederländerna och han blev förargad då vi meddelade att det inte var en tjänst vi erbjöd.

Vi svarar gärna på frågor och lägger alltid en hel del tid på det. Vi håller också kontakt med våra kunder efter att de köpt med oss och hjälper även dem som köp av oss för flera år sen. Dock kan det vara svårt när folk ringer och kräver att vi ska uttala oss om saker, eller affärer, som vi egentligen inte har något att göra med. Men vi försöker alltid göra vårt bästa! 

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. I november 2019 blev Christofer invald som advisory director för det internationella branschorganet Association of International Property Professionals, AIPP Mer info www.startgroup.com
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255