Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Madeleine kåserar: Kom nu så åker vi hem, sa jag till golfen!

Svenska Magasinet i Spanien

Madeleine kåserar: Kom nu så åker vi hem, sa jag till golfen!

2021-09-08

Det blev lite av en nostalgi tripp. Jag och en 12 år gammal Golf, en gåva från min kära far till min dotter, hans äldsta barnbarn. Jag utsåg mig själv till att köra “hem” bilen till Spanien och susade fram genom Europa inte alltid på motorvägar och insöp landskapet.


Skicka till en vän

Av Madeleine Öberg
e-post: [email protected]


Tyskland är tråkigt, rena rama transport sträckan på motorvägar, mycket trafik var det men aldrig något egentligt stopp trots mycket vägarbete. I Holland tappade jag bort mig en stund men det löste sig till slut och att vägarna är under all kritik i Belgien håller många med om.

Det blir liksom aldrig tråkigt på mindre vägar och Frankrike är sommartid otroligt frodigt och grönt med många floder. Det var lockande att bromsa in i Champagne för proviantering men jag stod emot frestelsen.

Under hela 70-talet bilade vår familj till Spanien regelbundet efter att pappa köpt en tomt för att bygga ett hus nära Marbella 1968. Tillgången på grejor, möbler, sängkläder bl a var i Spanien verkligen begränsat på den tiden så vi åkte fullpackad VW buss, jag minns en som var blå med gula detaljer och annan var röd.

Jag skulle tro att mitt vägval nu gick delvis på vägar vi åkte då. Åtminstone kändes det så.

På den tiden gick det en färja Göteborg - Amsterdam och ofta körde vi under en natt med mor och bror sovande i baksätet. Jag älskade att sitta bredvid pappa och läsa kartan.

För pappa verkade de här resorna vara en baggis, han var van att hanka runt Europa på helger och delta i motorcykeltävlingar. Som liten pojk och nyinflyttad till Stockholm tog han ofta sin cykel och följde efter bussar för att lära sig hitta i storstan. Sån var han.

Jag körde utan musik i bilen, vet inte varför men jag gillar att prata med mig själv, lösa världsproblem och kommentera de andra bilisterna. Emellanåt ringde familj och vänner som undrade hur resan gick. En del tyckte väl att jag var lite halvtokig som åkte själv men jag hade fullt “travel mode” påslaget och jag kände nog vid flera tillfällen att pappa satt i baksätet med ett leende på läpparna.

Mitt vägval:
Dalarna - Göteborg, färjan till Kiel. Mot Bremen, vidare till Holland och övernattning hos vänner i s-Hertogenbosch (hertigens skog, omöjligt att uttala först). En urmysig liten stad med många bistros och såklart blev det Moules Frites till middag.

Nästa etapp mot Maastricht, Liège, Charleroi, Reims, Troyes, Auxerre ner till Bourges på väg N151. Passerade genom La Charité-sur-Loire, hit vill jag igen, kullerstensgator, barer, butiker och trånga gränder, super mysigt såg det ut.

Sista etappen var tuff, 17 timmar via Chateauroux, Limoges, Angouleme, Bordeaux vidare in i Spanien, Vitoria, Burgos, Madrid och ända hem till Guadalhorce-dalen. När man väl når Madrid efter att ha kört genom hela Europa, då finns det inget som stoppar den sista pushen mot den egna sängen.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255