Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Djurspalten: Min hund haltar, vad ska jag göra?

Hundar från adana SÖKER HEM! Kermal & Harlequin. Mer information om båda och fler av våra hundar hittar du på adana.es

Hundar från adana SÖKER HEM! Kermal & Harlequin. Mer information om båda och fler av våra hundar hittar du på adana.es

Djurspalten: Min hund haltar, vad ska jag göra?

2021-09-08

När ett djur haltar beror det på att det har ont någonstans men det är ganska ovanligt att djuret visar smärta på något annat sätt. Det är därför lätt att missta sig att djuret inte har ont utan bara rör sig konstigt.


Skicka till en vän

Hältor kan bero på väldigt många olika orsaker och vara mer eller mindre allvarliga. Det kan vara både skelett och mjukdelar, tex senor eller muskler, som är skadade. Väldigt många hältor beror också på skador eller sjukdomar i lederna.

Det är viktigt att upptäcka och undersöka hältor och rörelseproblem så snart som möjligt, både för att hunden eller katten inte ska behöva ha ont i onödan men också för att många skador kan förvärras om de inte behandlas på rätt sätt. Hältor på unga hundar är särskilt viktiga att undersöka så snart som möjligt eftersom ledsjukdomar som upptäcks tidigt ofta går att behandla framgångsrikt men om det får fortgå en längre tid kan ge obotliga skador.

Även hältor hos äldre djur bör undersökas av veterinär, det finns ofta god lindring att få även där problemen är kroniska och inget djur ska behöva gå med värk bara för att det blivit äldre.

Om du upptäcker att ditt djur haltar bör du kontakta veterinär. Fram till undersökningen ska du hålla djuret i stillhet, hundar ska bara ta kortare promenader i koppel och katter bör hållas inomhus.

Inför besöket bör djuret vara fastande i 4 timmar eftersom vi ofta behöver ge lugnande medicin vid undersökningen och djuret riskerar att kräkas om magsäcken är fylld. Veterinären kommer att undersöka djuret och kanske låta dig som djurägare springa med djuret i koppel för att utvärdera hur det rör sig. Om vi misstänker skador i skelett och leder är det vanligt att vi rekommenderar röntgenundersökning och ibland krävs att man även undersöker leden med artroskopi (titthålskirurgi) för att fastställa orsaken.

Om ditt djur är med om en olycka och blir plötsligt och kraftigt halt eller om det får en sårskada som sitter nära en led ska du omedelbart kontakta veterinär eftersom detta kan tyda på skador som bör åtgärdas omedelbart.

KORT OM VANLIGA TILLVÄXTRUBBNINGAR HOS HUND
Höftledsdysplasi är en sjukdom som är vanlig främst bland stora och medelstora hundraser. Sjukdomen är en felaktig utveckling av hundens höftled. Problemet i höftledens utveckling sker när hunden växer upp och det är inte förrän skelettet är moget som man kan göra en bedömning med hjälp av röntgenundersökning.

Patella betyder knäskål och luxation betyder förskjutning – patellaluxation innebär alltså att knäskålen hamnar ur led. Patellaluxation i ett eller båda bakben är en av de vanligaste ortopediska sjukdomarna hos hundar, och allra mest förekommer det hos små hundar.

Osteochondros. När benen växer olika snabbt blir trycket på det ena för starkt och en bit brosk och/eller ben kan lossna – det vill säga osteochondros uppstår. Detta är en form av armbågsdysplasi. Oftast syns det tydligt på röntgen om en hund drabbats av osteochondros.
 

Blair

Blair


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255