Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – EU-pengar till utbyggt kusttåg

Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – EU-pengar till utbyggt kusttåg

2021-09-08

Politiska utspel om en utbyggd pendeltågslinje på Costa del Sol har pågått över 20 år. Med EU:s återhämtningsplan Next Generation öppnas nya dörrar med friska miljarder euro ämnade för hållbar grön kommunikation. Nu är det dags att göra slag i saken med kusttåg väster och öster om Málaga.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
På Twitter: @JosefssonOla

Det har klirrat till i den spanska statskassan. Och det behövs när statsskulden ligger på rekordhöga 122,1 procent av BNP. Den 17 augusti anlände den första utbetalningen i EU:s återhämtningsplan Next Generation. Nio friska miljarder euro vilket motsvarar 13 procent av den totala summan av bidrag och lån som Spanien får fram till 2026.

Det talas om ”Pacto Verde”, den gröna pakten, som ska digitalisera ekonomin och göra Spanien starkare och mer motståndskraftig. Det var så EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttryckte det på Twitter.

Pedro Sánchez twittrade också om stödpaket och ett Spanien som tar steg mot ett mer grönt, digitalt, feministiskt och enat land. Next Generation markerar början på de ”stora förändringarna” för Spanien.

Att tala om ”enat land” är verkligen att ta tjuren vid hornen. Aldrig någonsin har Spanien varit så splittrat som just nu i sina 17 ”små riken”. Det har inte minst blivit tydligt i samband med pandemibekämpningen. När centralregeringen sagt bääää har regionalregeringarna sagt buuuu. Och vice versa.

Även internt i den spanska regeringen råder spänningar mellan den andre vice regeringschefen Yolanda Díaz (Unidas Podemos) och Sánchez. Unidas Podemos sätter press på Sánchez och PSOE att ta emot fler flyktingar. Regeringspartiet PSOE är i starkt behov av ytterkantsvänsterpartiet Podemos stöd inför höstens budgetförhandlingar vilket gör att de tvingas till eftergifter.

Hur länge koalitionssamarbetet håller återstår att se. Det kan bli en brutal höst eftersom det redan gnisslar inom flera områden. Från att Spanien ska skicka tillbaka 700 minderåriga till Marocko som befinner sig i Ceuta sedan stormningen i maj till avtal om utbyggnaden av El Prat-flygplatsen i Barcelona. Unidas Podemos vill förkasta det helt. PSOE:s förslag på att lindra elräkningen och reformera energimarknaden förkastas också.

Sánchezadministrationen lär också få jobba en hel del på dialogen med Katalonien och den diplomatiska krisen med Marocko. Kung Muhammed VI talade den 20 augusti på årsdagen av kungens och folkets revolution för 68 år sedan. Kungens mål är att påbörja en ny etapp med Spanien med ”öppenhet” och ”ansvar”. Den senaste tiden har relationen mellan grannländerna varit ”kylig”.

Så av ovan nämnda anledningar kommer den goda nyheten om nio miljarder euro från EU i rätt tid. Totalt i år väntas Spanien få 19 miljarder euro vilket är något mindre jämfört med de förväntade 27 miljarder euro. Ytterligare tio miljarder kommer före årets slut och sedan följer nya utbetalningar var sjätte månad.

Redan nu har regionregeringarna fått lite mer än sju miljarder euro till investeringar inom ekologisk övergång, bostad, utbildning och hälsa. Totalt finns det 17.500 projekt när det gäller infrastruktur och investeringar, i huvudsak en utbyggd järnväg.

Med tanke på EU-pengarna som strömmar in, borde det vara dags att förverkliga projektet med ett kusttåg längs Costa del Sol. Projektet om en kustkorridor med järnväg som presenterades i maj 1999 har sedan dess inte lämnat ritbordet.

Det har varit utspel i valtider från politiker i alla dess färger, från kommunhus, provinsstyrelser, regionregering och centralregering. Men ingenting har hänt.

I den senaste budgeten hade centralregeringen avsatt 82.930 euro till ett förstudie av kusttåget. En löjlig siffra med tanke på att det krävs flera miljarder euro för att uppfylla drömmen om att pendeltåget Cercanías når Marbella som är den sista större kommunen i Spanien utan järnväg. Linjen skulle senare förlängas till Estepona och Algecíras. Eller en helt ny höghastighetslinje.

Med EU:s återhämtningsplan Next Generation öppnas nya möjligheter att förverkliga projektet med en utbyggd tåglinje på Costa del Sol. Dessutom bör den inte bara förlängas västerut. En utbyggnad österut till Vélez Málaga, Nerja, Almuñécar och Motril skulle gynna turistnäringen med bättre komfort till flygplatsen och till glädje för miljontals EU-medborgare, bosatta eller på besök.

Om vi granskar EU:s återhämtningsplan finns det en stor post inom hållbar kommunikation. Totalt 13,2 miljarder euro varav 6,5 miljarder euro gäller hållbar säker kommunikation i kommun och storstadsmiljö.

Regionregeringen i Andalusien har presenterat hela 14 järnvägsprojekt för centralregeringen för att dra nytta av EU:s återhämtningsplan och fonden av pengar. En av dessa är utbyggnaden från Fuengirola till Algeciras.

Så varför inte göra slag i saken. Ett seriöst projekt, svart på vitt, att kustkorridoren blir en verklighet. Om det inte blir nu, lär det aldrig bli av.
 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255