Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Är Spanien ett ”paradis” för kriminella svenskar?

En 23-årig svensk medborgare greps i Marbella misstänkt för inblandning då en 12-årig flicka sköts till döds i södra Stockholm.

En 23-årig svensk medborgare greps i Marbella misstänkt för inblandning då en 12-årig flicka sköts till döds i södra Stockholm.

Är Spanien ett ”paradis” för kriminella svenskar?

2021-09-08

Vi har sett rubriker i diverse svenska dagstidningar om att Spanien är ett paradis för kriminella svenskar. Till Solkusten vallfärdar kriminella svenskar och de svenska mördargängen*.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Är Spanien ett ”paradis” för kriminella svenskar? De trivs uppenbarligen här. Om det är ett ”paradis” låter vi vara osagt. Flera har ju trots allt blivit gripna i ”paradiset”…

Strategiskt läge
Spanien har ett viktigt geografiskt strategiskt läge med närheten till Marocko som är storproducent av hasch. Även den språkliga och kulturella kopplingen till länder i Sydamerika med kokainkarteller. Med tiotusentals miljoner turister är det lätt att leva i anonymitet, leva ett liv som går obemärkt förbi. Folk kommer och går. Det är lätt att bli en i mängden.

Costa del Sol och Spanien är transit när det gäller droger till Nordeuropa. Kriminella kan kontrollera verksamheten på nära håll. De soliga kusterna är platser för investeringar och penningtvätt. Den i regel glödheta fastighetsbranschen fungerar som en stor tvättmaskin där svarta pengar tvättas vita.

Det är inte bara pensionärer, golfspelare, callcenterarbetande ungdomar, sjuka och handikappade samt barnfamiljer som flyttar till det soliga Spanien och det behagliga klimatet.

Det gör även kriminella. Konstigare än så är det inte. Så har det varit i 50 år. Minst.

Skatteflyktingar
På 1970– och 1980-talet var det en del skatteflyktingar och momsbedragare som drog från Sverige till Spanien. De var inte många. Men stämpeln var satt på Spaniensvenskar. När jag flyttade till Solkusten 1994 fick jag frågan från en SvT-journalist att ”det är väl bara skattesmitare som bor där?”

En del svenskar hamnade fel i Spanien, drog på sig skulder och lockades av tvivelaktiga affärer och att tjäna snabba pengar. Det var i huvudsak droger, prostitution och bedrägerier. Vissa hittades döda och styckade i sopcontainers.

Även handeln av dopningspreparat till Sverige styrdes av svenskar bosatta på Solkusten. Som Svenska Magasinet berättade 2010 var ett svenskt par bosatta i Fuengirola huvudmän i den största dopningshärvan som någonsin har rullats upp i Sverige under namnet ”Operation Liquid” där 57 personer dömdes.

Det har varit en hel del fall genom årens lopp vilket bidragit till att svenska spänningsromaner har utspelat sig på kusten. Kriminalförfattare som Liza Marklund (En plats i solen), Åke Edwardson (Möt mig i Estepona) och Mari Jungstedt (Innan molnen kommer) har valt att lägga handlingen till Solkusten. Här finns alla ingredienserna till en framgångsrik kriminalroman. Lyxlivet, drogerna, maffian, det vackra folket och mord i Europas bästa klimat. Sådant säljer.

Numera behöver vi inte läsa några romaner. Vi har det på nära håll. Där verkligheten överträffar dikten.

Våldsamma
Senaste åren har vi sett ett annat klientel bland svenska medborgare slå sig ner vid Spaniens soliga kuster. Det är tungt kriminella, verksamma i de större svenska städerna. Etablerade gängkriminella med kopplingar till Stockholm, Göteborg, Uppsala, Västerås, Malmö och andra orter i Sverige.

På sociala nätverk och hemma i stugorna diskuteras det om ursprung. Det går spinn i trådarna när det diskuteras invandring, andra generationens invandrare, integration och svenskt medborgarskap. Den diskussionen är också ny sedan 70- och 80-talet.

Tillsammans med tidigare smågangsters på kusten har det nya ”svenska” klientelet blivit huvudaktörer i den undre världen med handel av vapen, narkotika, syntetiska droger och torpedverksamhet. Uppgörelser, hot, sprängningar, bilbränder och avrättningar mitt på ljusa dagen. De är råa och skyr inga medel.
Spansk polis beskriver ”svenskgängen” eller ”los suecos” som ”mycket våldsamma och farliga”. ”Som maffialiknande organisationer”.

Under 2021 har ett flertal gripanden gjorts. Det handlar om ett knarknätverk med koppling till svenska storstäder som har smugglat flera ton cannabis, många kilo kokain och amfetamin. De har även ägnat sig åt vapenhandel och penningtvätt i fastighetsbranschen. Polisen har beslagtagit stora mängder kontanter och fastigheter.

Maffiabossar
Vi har varit vana vid gripanden av italienska maffiabossar, irländska eller sydamerikanska. Det händer fortsatt. I augusti greps The Monk, ”el Monje”, i Fuengirola. Som har legat i fejd med den irländska klanen Kinahan och med ett tjugotal avrättningar som resultat.

Den 5 augusti lyckades polisen till slut lokalisera och gripa Domenico Paviglianiti i Madrid. Ledaren för klanen Ndrangheta i den kalabriska maffian som anses vara den mäktigaste inom organisationen Cosa Nostra. De har varit verksamma i Spanien i minst 25 år. Nu väntar ett fängelsestraff på elva år och åtta månader för mord och grova narkotikabrott.

Italienska maffiaorganisationer som Ndrangheta och Camorra har köpt bostäder, andra fastigheter och företag i Spanien genom mellanhänder i åratal. En del kanske inte anser att detta är något problem. Det är bra att det investeras, menar en del, trots att det är flöde av pengar från droger som är samhällets gift.

Svenska maffian
Nu är det svenska maffian som är på tapeten i Spanien. Det var så pressmeddelandet från Inrikesdepartementet i Spanien beskrev avslöjandet som publicerades 12 augusti.
- De har agerat som en maffia i provinsen Málaga, säger nationalpolisen i ett uttalande och tillägger att de utgjorde en allvarlig fara för allmänheten.

Spanska myndigheter uppger att gängen från Sverige kan kopplas till ett 50-tal mord.

Svensk polis NOA (nationella operativa avdelning), Guardia Civil och spansk nationalpolis har slagit sönder ett omfattande nätverk av mycket våldsamma narkotikahandlare. 71 personer har gripits i knarkhärvan där polisen utfört 21 husrannsakningar i Spanien, sju i Sverige och två i Portugal.

Flera svenska medborgare finns bland de gripna. En svensk som var efterlyst av spanska myndigheter greps i Brasilien.

Flyttfirma
Stora mängder droger har smugglats in i Spanien från Marocko med hjälp av fritidsbåtar och gömt i surfingbrädor. En flyttfirma med kontor i San Pedro Alcántara (Marbella) och Torrevieja (Alicante) har varit länken mellan Spanien och Sverige. Nätverket ska ha smugglat flera ton droger till Sverige däribland 2,2 ton cannabis, fem kilo kokain och 23 kilo amfetamin.

Vid ett tillslag kom polisen över 85 kilo hasch som hade gömts i en möbelsändning från San Pedro Alcántara till Göteborg. Vid ett tillslag i Trelleborg hamn kom polisen över 310 kilo hasch.

Polisen har även kommit över flera vapen som maskingevär (AK-47:or), handeldvapen, handgranat, luftpistoler och ammunition. Förutom vapen har polisen beslagtagit 18 bilar, två lastbilar, sju motorcyklar, tre båtar, 439.000 euro kontanter i olika valutor och datorutrustning.
Toppskiktet i det kriminella nätverket har levt lyxliv och har inte heller dolt sin höga levnadsstandard med dyra konstverk och exklusiva viner.

Förundersökning 2018
Det var 2018 som en förundersökning inleddes efter att svenska myndigheter utfärdat ett flertal efterlysningar och europeiska arresteringar på ett antal personer från Sverige som regelbundet reste till Spanien för transporter av narkotika, enligt pressmeddelandet från spanska Inrikesdepartementet.
Utredningen har avslöjat täta band mellan narkotikasmuggling, penningtvätt och våldsbrott samt gängkriminella grupper i Stockholm och Göteborg.

Polisen har spårat och kunnat följa nätverkets rörelser. Bland annat en sändning av 55.000 enheter av Subutex som används som substitut för heroin.
I samband med utredningen kring penningtvätt från handeln med Subutex ledde spåren till Costa del Sol och Marbella där polisen gjorde ett tillslag under namnet ”Mueble” och flera Marbellasvenskar greps, något som Svenska Magasinet berättade om i februari.

100 företag
I polisens utredning förekommer mer än 100 spanska företag och flera företag i Sverige och andra länder. Bland annat har två fastighetsfirmor i Marbella styrts av nätverket. Polisen har lagt embargo på 64 lyxfastigheter och mark.
Nätverket har använts sig av olika rekonstruerade penningtvättsmetoder som handel av guld eller så har de förvärvat lyxvaror eller beviljat lån till nyöppnade företag baserade i Spanien.

Det beskrivs som ett omfattande nätverk med kopplingar till skatteparadis och experter specialiserad inom juridisk rådgivning.

Myndigheterna har lagt embargo på fastigheter, fordon och bankkonton värda mer än tiotals miljoner euro. Det gäller fastigheter i provinserna Alicante, Ávila, Granada och Málaga. De beslagtagna konstverken värderas till över en miljon euro.
Det kriminella nätverket har kopplingar till fastighetsbranschen på Costa del Sol som har använts för att tvätta svarta pengar vita.
- Deras investeringar har haft ett mycket negativt inflytande på fastighetsbranschen på Solkusten, säger polisen.

Skadar fastighetsbranschen
Det som händer skadar fastighetsbranschen. Vem vill riskera att få kriminella som grannar? Och när polisen lägger embargo på fastigheter betyder det att dessa står tomma utan att de underhålls. Sådant syns i urbanisationer och bostadsområden.

- Det är goda nyheter att polisen rensar upp och att knarkhärvor nystats upp, säger flera svenska mäklare till mig.
I somras var det ett 40-tal personer i svenska kriminella nätverk med anknytning till Spanien som väntade på åtal.

Problemet är bara att när ligor avslöjats tar nya över. Spelplanen ligger öppen för nya aktörer. Och fortsatt finns det efterlysta svenskar, häktade i sin frånvaro.

Det gäller för myndigheter att inte titta åt andra hållet, låta gängen göra tvivelaktiga affärer, investera och låta sig korrumperas eller skrämmas. Det gäller även för advokater, bankfolk och skatterådgivare att kunna stå upp och säga nej.

Fotnot. Spanien är ett paradis för kriminella svenskar (Svenska Dagbladet, 14/8-21). Till Solkusten vallfärdar kriminella svenskar (Expressen, 24/6-21). Svenska mördargängens skräckvälde på Solkusten (Expressen, 27/6-20).
 

Ledaren för Risne Network grips i Barcelona

Ledaren för Risne Network grips i Barcelona

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

EncroChat och Anom
Flera av polistillslagen senaste tiden kommer i spåren av avslöjandet av kommunikationstjänsten EncroChat som användes av organiserad brottslighet för att planera kriminell verksamhet. Polisen lyckades infiltrerade nätverket som sedan har burit frukt med att kriminella ligor har kunnat avslöjas.
I juni berättade Svenska Magasinet hur omkring 800 kriminella hade gripits runt om i världen i en större polisinsats som letts av Europol. Tillslaget bygger på information från en chattjänst kallad Anom som skapats av FBI.
155 av dessa greps av svensk polis eller poliser utomlands. Fem personer med kopplingar till Sverige som hade sökts av polisens nationella operativa avdelning (NOA) greps i Spanien.

Svenska gängkriminella i Spanien
Under de senaste åren har flera tungt kriminella nätverk med säte i Sverige varit aktiva i Spanien:
Dödspatrullen och gäng från Järvaområdet. Ägnade sig åt avrättningar, torpedverksamhet och narkotikahandel.
Södertäljenätverkets ledare tillsammans med gängledare från Västerås hade sin bas på Solkusten.
Bredängsnätverket har kopplingar till Spanien och en av ledarna har adress i Marbella.
”Los Suecos” kopplas till flera mord i Spanien och Malmö. Den utpekade ledaren greps i Dubai ifjol efter att lämnat Costa del Sol.
 
Folk kommer och går. Det är lätt att bli en i mängden på Costa del Sol.

Folk kommer och går. Det är lätt att bli en i mängden på Costa del Sol.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255