Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Leva och bo i Spanien: Är spanjoren annorlunda än svensken?

Svenska Magasinet i Spanien

Leva och bo i Spanien: Är spanjoren annorlunda än svensken?

2021-09-08

En nordeuropé och en sydlänning borde ha olika karaktärsdrag just på grund av de stora skillnaderna i klimat, levnadsvanor och historisk bakgrund. Alla formas vi av vad vi har upplevt och varit med om. Spaniens historiska arv avspeglar sig till stor del i spanjorens beteendemönster och livsinställning.


Skicka till en vän

Av Sven F. Källström

Den politiska ledningen i landet kan också spela en stor roll i skapandet av en nationell identitet. Men faktum kvarstår att Spanien och spanjoren i många fall är annorlunda. Spanien ska nog förbli det land det är och spanjorerna som de är, på gott och ont. Är det inte just det som är charmen med ett land och dess invånare? Att behålla sin nationalkaraktär och vara stolt över den – och det är spanjoren i allra högsta grad. Här kommer några exempel på olikheter och egenheter som i hög grad skiljer spanjoren från svensken eller är ett annorlunda beteende.

Spanjorens (dåliga) språkkunskaper
Spanien har på många plan haft en fantastisk utveckling under de senaste 20 åren. Dock finns det en sak som förundrar mig och samtidigt gör mig väldigt bekymrad. Spanjorens kunskaper i engelska språket är i dag närmast en katastrof. Franco förbjöd engelska i alla skolor och därför växte en hel generation upp utan att få engelskundervisning under skoltiden. Dåliga kunskaper i engelska gäller inte bara den äldre generationen, även den yngre sliter med språket.

Att de spanska kunskaperna i engelska är så dåliga bland ungdomar är väldigt förvånande trots att engelska sedan många år är obligatoriskt redan från lågstadiet i det spanska skolsystemet. En stor anledning till detta är att engelsklärarna fortfarande är så medelmåttiga och har stora problem med uttalet. Bristen på språkkunskaper utgör en barriär inte bara kommunikationsmässigt, utan även kulturmässigt.

Barnen bor hemma längre
En annan stor skillnad mellan unga personer i Sverige och i Spanien är att spanska ungdomar under 30 år ofta bor kvar hos föräldrarna.

En stor anledning till detta är att spanska ungdomar har svårt att hitta ett eget boende på grund av delåga lönerna och att det finns så lite hyreslägenheter på marknaden. Att få ett hypotekslån för en ung spanjor är svårt och bankerna är mycket restriktiva på grund av löneläget. En undersökning från organisationen Consejo de la Juventud (ungdomsministeriet) visar att endast 18 procent av alla ungdomar i Málagaprovinsenhar flyttat hemifrån innan de har fyllt 30 år.

Alla pussar alla
Det pussas mycket och väldigt ofta i Spanien. Mellan kvinnor och mellan man och kvinna och i möte med barn. Detta är ett måste mellan personer i Spanien och kyssen är mer en luftkyss än en kontakt mellan parterna. Förekommer det en kontakt så är det kind mot kind. Man pussar en gång på varje sida till skillnad mot exempelvis i Holland där man alltid pussar tre gånger. Män kysser normalt inte varandra utan skakar hand eller ger varandra en dunk i ryggen. Undantag är när du träffar en person första gången, då hälsar du med ett handslag. Om den nya bekantskapen presenteras för dig av en bekant så är det pusskalas. Kom dock ihåg att för dig som invandrare i landet så är det alltid acceptabelt att skaka hand om du är osäker eller tycker att det är för intimt att hälsa på det här sättet.

SVEN F. KÄLLSTRÖM har bott över 30 år i Spanien. Han har tidigare skrivit fem böcker om Spanien, bl a Drömmen om Spanien. Under de senaste 10 åren har han drivit mäklarföretaget Alamo Costa del Sol Real Estate med kontor på Calle Córdoba 37 i Fuengirola. Där kan du också köpa boken DRÖMMEN OM ATT LEVA OCH BO I SPANIEN direkt från författaren och läsa mer om den spännande spanska historien.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255