Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Glädjens tid är här - vinskörd och vinresor

Svenska Magasinet i Spanien

Glädjens tid är här - vinskörd och vinresor

2021-08-06

Vinskörd. Vilket härligt ord. Det skapar glädje och hopp inför framtiden. Nya buteljer att stifta bekantskap med. Titta, dofta och smaka. Vinskörden är glädjens tid och vi är extra privilegierade eftersom vinskörden pågår längre än normalt.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Redan i slutet på juli inleddes vinskörden i Axarquía öster om Málaga av druvan moscatel de Alejandría. Det är ett precisionsarbete och inget lämnas åt slumpen. Det gäller att hitta den optimala mognadspunkten då druvan ska skördas.

Höjdskillnaderna är i regel inte så stora vid vinodlingar i Ribera del Duero och La Rioja. I Axarquía är det kuperat och vinodlingarna ligger på mellan 300 till 1.000 meters höjd över havet.

Det gör att druvorna mognar olika. När man på andra håll kan ta in hela skörden på 15 dagar så pågår vinskörden i Axarquía från slutet på juli till mitten av september.

Mindre nederbörd
Enligt vinnäringens kontrollorgan CRDO (Consejo Regulador Vino Málaga) har det senaste vintern fallit 25 procent mindre nederbörd jämfört med genomsnittet. Januari och april var nederbördsrikast.

När det gäller temperaturen är den nära på identisk med genomsnittet, våren däremot var något varmare än normalt.

Minskad nederbörd inverkar på skörden av druvor som förväntas bli tio procent lägre jämfört med ifjol. Det beräknas landa på 3,7 miljoner kilo druvor. Det kan tilläggas att nederbörden har minskat fem år i rad.

I provinsen Málaga finns det sju vindistrikt med namnen Axarquía, Montes de Málaga, Norte de Málaga, Serranía de Ronda, Manilva, Sierra de las Nieves och Costa Occidental med totalt 45 bodegas eller vinproducenter.

De kommande dagarna, mellan den 8 till 10 augusti, väntas skörden inledas i Mollina norr om Antequera och Málaga. Vinskörden i Málagaprovinsen pågår fram till oktober.

Från Montilla Moriles i Córdobaprovinsen kommer rapporter att skörden av Pedro Ximenez inleddes den 5 augusti. Även skörden av Chardonnay, Sauvignon Blanc och Moscatel har startat. Därefter väntar Verdejo.

På grund av minskad nederbörd i Córdobaprovinsen väntas skörden bli mellan tio till tjugo procent mindre i år. Druvorna är å andra sidan av mycket god kvalitet.

Vinresor
Förutom vinskörd så planerar vi för två vinresor i höst.

För åttonde gången återkommer vinresan till Rioja och Ribera del Duero. Vi besöker också det omtalade vindistriktet Cigales samt den ansedda vinproducenten Emilio Moro i Ribera del Duero. Läs om resan här plus information om anmälan.

Den 13 till 15 oktober blir det en kombination av kultur, vin och vilda tjurar i Andalusien. Vi upplever den vilda, vackra naturen och besöker tre vinproducenter i Ronda, Lebrija (Sevilla) och Puerto de Santa Maria. Vi besöker en tjuruppfödningsfarm där ”toros bravos” tillbringar fyra till fem år på de bästa betesmarkerna. Läs om resan här plus information om anmälan.Vintips
Jag tillbringade fyra veckor i Sverige och passade på att granska en del av utbudet av spanska viner vid Systembolaget. Det var varma och sköna veckor varför det blev några buteljer vita viner på min favoritdruva Godello. Leta gärna efter vita viner på Godello i din butik eller vinshopp ”vinoteca”.

Terras do Cigarrón Godello 2019
Producenten Adegas Galegas i distriktet DO Monterrei i nordvästra Spanien ovanför Portugal har lyckats att få in sina viner på det statliga monopolet. Och jag kunde konstatera att hyllorna av detta trevliga vin snabbt blev tomma.
Godello är min spanska gröna favoritdruva som liknar Chardonnay. Torrt, friskt vin med inslag av tropiska frukter, färska örter, ananas och citrus. 99 SEK.

Antxiola 2020 från Txakoli Zudugarai
Viner från Baskien tillhör inte vanligheterna. Här är det producenten Getariako Txakol som gör ett vitt vin på druvan Hondarrabi Zuri som främst odlas i Baskien, uppfriskande i värmen, smakrikt och en mix av krusbär, gröna äpplen, päron, färska örter och en gnutta citron. Pris 119 SEK.

Innombrable Godello 2020
Tillbaka på Solkusten hittade jag en Godello och fyndvin på Mercadona för endast 3,85 euro. Från producenten Adegas Pazos das Tapias i DO Monterrei. Lättdrucket, uppfriskande med bra eftersmak och fruktiga nyanser.


MER OM VIN HITTAR DU HÄR:

Vacker av vin och resveratrol
Vin från Manilva och Mallorca
Vin motverkar förkyning
Snyggare och charmigare av vin

Rödvin förbränner fettceller
Vintips: Hjälper dig att gå ned i vikt


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255