Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Bo kåserar: Julia på balkongen

Svenska Magasinet i Spanien

Bo kåserar: Julia på balkongen

2021-07-09

Jag ser henne varje morgon, på väg till bageriet. Där väntar vaniljbullarna, som inte går att undvara. Hon sitter på sin balkong, som vetter mot floden, som är ovanligt strid det här året. Folk säger att det har med rörelser i jordskorpan att göra. Floden har slutat med sina långa, stilla andetag, gråter nu större tårar.


Skicka till en vän

Av Bo Bjelvehammar
e-post: [email protected]


Soliga morgnar möter jag Theo, fjärilsdåren, som på gammeldags vis är utrustad med tyllhåv och eterburk. Theo pratar gärna om både fångstplatser, tidsangivelser och fjärilars vingstoff. Alla tycker om Theo, han är spränglärd och ordvig, till honom går många när det ska skrivas klagobrev till det lokala vattenverket eller den regionale skatteindrivaren.

Så blir plötsligt Theo lite känslosam i sitt prat, när han talar om sin hemby – om grusvägen, stenmurarna, de eviga sprickbildningarna i marken och dofterna. Theo har en utsökt förmåga att se.

Nu tillbaka till Julia
Jag ser bara huvudet och ovankroppen av henne, resten täcks av balkongbetong i sällsynt ful, flagig brun färg.

Hon är ofta klädd i cikoriablått, har kortklippt, mörkt hår och en ljusbrun, mild hy.

Innan jag kommer fram till huset med balkongen, stannar jag en kort stund och ser på henne på avstånd. Utan anledning har jag fäst mig vid att hon finns där, nu har jag bara kort väg kvar till bageriet, ner för den långa backen och så en kort raksträcka, sedan är jag framme.

Hon är på något sätt onåbar, alltid på samma plats, förefaller inte sysselsatt med något, hon låter sin blick svepa över gatan nedanför. Hon bryr sig inte om mig, trots att jag går förbi, varje dag vid samma tidpunkt, nästan en hel sommar.

Inte sällan finns en svart katt, där i närheten, hoppar över på andra sidan trottoaren, när jag går förbi, sitter och trycker, nedsänkt i sly och brännässlor. Den tunga kyrkklockan vältrar sin klang ut över hela byn.

Genom mina kontakter i kvartersbutiken, får jag veta att hon heter Julia Sanchez, lever ensam, sörjer en make, saknar två döttrar, som bor i Melbourne, två månader varje år besöker hon dem.

En av mina vänner säger att hon har en pojkvän, det är en känd person i byn, Daran Cox, som föder upp och säljer tävlingshästar, av god kvalitet, han säljer dem över hela världen, hans avel är noga kontrollerad och han bor för det mesta på Irland. Men någon gång varje månad finns han i byn, då ses Julia och Daran tillsammans. Men så kommer det stora sorgebeskedet. Daran har störtat med sitt privatplan. Byn är i sorg. Julia finns inte längre på balkongen.

Efter att jag fått veta detta, väljer jag en annan väg, tidigare flöt dagarna in i varandra på ett behagligt sätt, nu är det trögt, ibland som ett tjärsegt mörker, varje dag, byn ligger som fastfrusen. Jag ser inte människorna, bara tornseglarna, som svärmar, inte sällan upprört och ljudligt.

Muraren möter jag nu, allt oftare, och njuter av hans narrspel – fraser, poser, choser och grimaser, men det är verksamt, det sopar bort mörkret, för en stund. Men hans ord försvinner lika lätt som blomflugors surrande.

Det gäller att organisera sig i nya tider
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255