Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Användbara spanska ord

Svenska Magasinet i Spanien

Användbara spanska ord

2021-07-09

Dessa spanska ord kommer omedelbart göra att du förstår den lokala kulturen lite bättre. Det spelar ingen roll om du reser till Spanien eller nyligen har flyttat hit, dessa ord på spanska kan absolut komma till användning eller vara bra att förstå.


Skicka till en vän

Av Alexander Waltner

I Spanien är det fortfarande många som inte pratar engelska, även inom den yngre generationen, särskilt om man befinner sig bortom turistorterna.

Därför är det alltid en bra idé att lära sig spanska fraser för att få en bättre kontakt med lokalbefolkningen. Detta kommer göra din vistelse roligare och mer minnesvärd.

Att göra sitt bästa för att prata spanska eller åtminstone uttrycka sig lite grann på spanska är något som uppskattas av spanjorerna och du kommer garanterat att mötas av leenden och nyfikenhet.

Längre ner i artikeln har jag även listat några grundläggande spanska ord för vardagligt bruk, men först tänkte jag gå igenom ett par ord som spanjorer använder väldigt ofta, eller som saknar direktöversättning på svenska och engelska.

Vale
Vale betyder ”okej” eller att man håller med personen som sa något. Vale används för att bekräfta och det är ett ord som används dagligen av de flesta spanjorer. När man uttalar det kan det låta som att man säger ”bale”.

Friolero
Detta är ett ganska roligt ord på spanska som betyder att man är känslig mot kylan. Om någon klagar på att det är kallt, så kan du säga till dem att sluta vara så Friolero.

Pues
Pues kan översättas som ”hmm..” på svenska och är ett fyllnadsord som du kommer höra ofta i konversationer på spanska. Det kan också användas som ett direktsvar till något som precis sades. Pues kan ha olika betydelser, men används ofta som ”därefter” eller ”sedan” eller ”nå../nåväl..” i början av en mening.

Bueno
Bueno betyder bokstavligen ”bra” men används också som ett fyllnadsords i det spanska språket. Ganska ofta kommer du höra någon som säger bueno i början av en mening när de svarar på vad du nyss sa. Betydelsen för bueno i det sammanhänget är ungefär samma som vale, men med en mer positiv klang.

Venga/Vamos
Både venga och vamos betyder ”kom igen” eller ”nu går vi”. Vamos är också vi-formen av det spanska verbet ”Ir”, som betyder att gå. Spanjorer använder dessa två ord mer eller mindre dagligen och du kommer höra både venga och vamos ofta. Det är alltså en uppmaning till att man ska komma igång eller börja med det man nyss bestämt eller gå till den plats man ska till.

Digame
När spanjorer svarar i telefon så säger de ofta digame, som bokstavligen betyder ”säg till mig”. Digame används för att säga hallå när man svarar i telefon, men också av servicepersonal som ska ta beställning eller receptionister som bemöter personer. Man använder det mer eller mindre som ett sätt att säga ”hej, hur kan jag hjälpa dig?”.

Mira
Mira betyder att titta, men används också som ett fyllnadsord på spanska i början av en mening. På svenska skulle motsvarigheten bli ”kolla” när man ska förklara något.

Perdón
Istället för att säga excuse me som turist eller utländsk i Spanien, så borde du använda den spanska version, som är Perdón. Det är mer troligt att du får personens uppmärksamhet ifall du använder det spanska ordet istället för att säga det på engelska, eftersom lokalbefolkningen är mer vana vid att höra Perdón istället för excuse me.

Mierda
Mierda är den spanska motsvarigheten till ”skit” på svenska och används när något inte går som man tänkt sig eller vill. Om man vill få en extra effekt när man säger det ska man förlänga "r” och säga Mierda med en kraft i sin röst. Man använder alltså inte mierda för att bokstavligen beskriva någons avföring. Däremot kan man säga ”Come Mierda”, som betyder ät skit.

 
Alex Waltner – även känd som Swedish Nomad - för närvarande bosatt i Málaga

Alex Waltner – även känd som Swedish Nomad - för närvarande bosatt i Málaga


Vergüenza Ajena
Detta är mer som ett koncept än ett enskilt ord, men betydelsen av Vergüenza Ajena är att du känner dig generad av någon annans handling, även om den personen inte själv är generad.

Pavonearse
Detta är ett av de roligaste spanska orden på denna lista och om du ”pavonearse”, så menas det att man struttar runt som en påfågel och uppför sig som att man är något särskilt. Pavonearse kan också översättas från spanska till svenska för att beskriva någon som skryter eller visar upp sig på ett skrytigt vis.

Sobremesa
Sobremesa är konversationen som sker efter middagen. Detta är när man njuter av sällskapet och delar med sig av sina bästa historier och senaste nytt. Det är också under sobremesan som familjer och vänskapsband växer sig starkare. Den bokstavliga betydelsen för sobremesa är ”över bordet” men bör egentligen översättas som ”kvalitetstiden som man spenderar tillsammans efter en måltid”. 

Puente
Puente är en del av den spanska kulturen och om du bor i Spanien så kommer du förr eller senare höra om Puente. Detta är när torsdagen är en helgdag och man tar ledigt på fredagen också för att göra helgen längre. Det kan också användas på samma sätt ifall helgdagen inträffar på en tisdag och man tar ledigt på måndagen för att förlänga sin ledighet.

Estrenar
Detta är ett annat unikt ord på spanska, som inte har ett motsvarande ord på svenska eller engelska. Estrenar betyder att prova eller göra något för första gången. Exempelvis om du precis har köpt ett par nya skor och har på dig dem för första gången.

Merendar
Merendar betyder att man går ut för en fika, liten måltid eller kaffe. Det är mer eller mindre Spaniens motsvarighet på den svenska fikan och betyder att snacksa på något.

Madrugar
Om du är morgonpigg, så är detta ett spanskt ord för dig. Madrugar betyder nämligen att man vaknar upp tidigt på morgonen.

Botellón
El botellón är ett koncept där man samlas i en park eller på annan allmän plats för att konsumera alkohol med sina vänner och familj.

Cállate
Detta är ett annat spanskt ord som du kommer att höra med jämna mellanrum, särskilt från föräldrar som säger till sina barn. Det betyder mer eller mindre håll käften eller håll klaffen och används för att säga till på skarpen att någon ska vara tyst. Precis som på svenska så kan man säga detta på skoj om man har en lättsam betoning, medans det blir allvarligare desto mer seriös och starkare betoning man använder när man säger Cállate. 

Joder!
Joder är ett annat svärord på spanska som kan komma väl till hands om du flyttat till Spanien och har lärt dig mer avancerad spanska. Varför? Jo, för du kommer att höra det ofta och även om Joder bokstavligen betyder ”K**lla” så används det mestadels för att uttrycka sin ilska eller frustration. Precis som många andra spanska svordomar så är Joder inte något som är särskilt förolämpande eller ”fult” att använda. Till och med äldre spanjorer säger Joder och den vardagliga betydelsen kan översättas som ”jävla skit” eller ”helvete”. 

Grundläggande spanska ord
Nu när du lärt dig några avancerade ord på spanska, så kan det vara en bra idé att repetera grunderna. Dessa grundord på spanska används dagligen och bör vara några av de första orden man lär sig och använder som turist/ utländsk.

Svenska Spanska Hej/Hallå Hola
Adjö Adios
Ja/Nej Si/No
Tack Gracias
Varsågod De nada
Jag är ledsen Lo Siento
Ursäkta mig Perdón
Stor/liten Grande/pequeño/-a
Bra Bien
Dåligt Malo/-a
Morgon Mañana
Eftermiddag Tarde
Kväll Noche
Natt Noche
Vacker Guapo/-a
Ful Feo/-a
Lätt Fácil
Svårt Difícil
Öl Cerveza
Kaffe Cafè
Vatten Agua
Vin Vino

Översätta spanska ord till svenska
Att översätta enskilda ord från spanska till svenska går oftast bra med Google Translate, som kan laddas ner till telefonen och användas offline. Behöver man översätta längre meningar så är det dock ofta som det blir fel.

Roliga spanska ord
Lameculo = Rövslickare
Empalagar = Överbelastning av sötma
Tocayo = Någon som delar samma förnamn som dig själv
Gilipollas = Används för att beskriva någon som en jubelidiot

Tips: Lär dig fler spanska ord
Det finns många appar där man kan lära sig spanska ord, exempelvis Duolingo, som ofta är en bra start. När du lärt dig grunderna så rekommenderar jag att man hittar en spanjor eller spansktalande person att öva med. Du kan också titta på filmer och lyssna på spansk musik. Min favoritserie på TV för att lära sig spanska är Money Heist (La Casa de Papel) som finns på Netflix. Ett annat bra sätt där ett lättare språk används är Svampbob Fyrkant, som är ett barnprogram.

Alex Waltner – även känd som Swedish Nomad – driver Sveriges största reseblogg Swedishnomad.com med resetips från hela världen. Spanien har besökts flitigt de senaste 10 åren med Mallorca som en av flera favoritdestinationer. För närvarande bosatt i Málaga. > Läs mer på swedishnomad.comAxplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255