Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Leva och bo i Spanien: Hur kommer man bra överens med en spanjor?

Svenska Magasinet i Spanien

Leva och bo i Spanien: Hur kommer man bra överens med en spanjor?

2021-07-09

Vad är då nyckeln till att komma på god fot med spanjorerna? En grundregel är att inte följa deras exempel att ofta hetsa upp sig. De vet hur man gör, men det vet inte vi. När vi hetsar upp oss ”då jävlar” är vi förbannade. När spanjoren hetsar upp sig så visar han bara att han är engagerad i samtalet och har en åsikt som han måste föra fram. Att han sedan gör det med hög, ibland skrikig röst, vilt viftande med armarna, är helt normalt. Och när han sedan för att riktigt göra sin uppfattning klar slår handflatan i bardisken så att glasen hoppar, ja, då har diskussionen kommit upp på hans nivå.


Skicka till en vän

Av Sven F. Källström

En drink kan ibland hjälpa
”Vad är du arg på?” frågade jag ofta mina spanska vänner i början. ”Arg, vad menar du? Jag är inte arg, jag talar bara om vad jag tycker. Det är vår naturligaform att föra en diskussion och visa vad vi tycker”, blev ofta svaret och jag förstod ingenting. Tog det ofta personligt, då mina vänners ”utbrott” ofta kom efter det att jag hade framfört min uppfattning om till exempel politik, fotboll eller kvaliteten på vinet vi drack. Sedan detta hade upprepats ett antal gånger förstod min bäste vän Juan att jag verkligen trodde att han var arg på mig och bad mig sitta ner och så berättade han: ”Jag börjar förstå vad du menar Sven, men jag blir själv ofta osäker när du inte säger någonting och bara sitter tyst. Då tror jag att du inte är intresserad av mina åsikter och det upplever jag som nonchalant och ouppfostrat.

Men så fort du får några glas vin i dig tinar du upp och blir mer engagerad.

Kom igen nu så bjuder jag på ett glas och så fortsätter vi diskussionen.”

Man lär sig med åren
Har du hört det förut? Jodå, det är ett inter - nationellt känt faktum att svensken blir mer social efter en drink och ganska stökig efter flera. Spanjoren behöver inte den ”upptank - ningen” för sitt självförtroende. Han har det från början.

Jag lärde mig mycket av Juan och är i dag inte lika stel och ”svensk” och vågar ge mig in i diskussioner. Som alltid och överallt i världen kommer man långt med ett gott humör och vänlighet. Det är nog viktigare i Spanien än i många andra länder och en grinig och snar - stucken svensk råkar lätt ut för problem. För att komma någonvart krävs givetvis att man pratar lite spanska, för de flesta spanjorer är dåliga på engelska. Franska är mer vanligt, men det är ju normalt inte en svensks starka språk.

Några råd i umgänget med spanjorer
Du måste avbryta i ett samtal, det är helt korrekt. Vänta inte på din tur, den kommer aldrig.

Det går bra att tala om det mesta, gärna politik och sport. Men gör inte jämförelser med Sverige och hur vi har det där. Det uppfattas som skryt.

Lär dig lite om den spanska historien, annars kan du framstå som obildad. För spanjorerna är historien levande.

Var artig, spanjorerna uppskattar att man har en viss stil. Ge damerna en kyss på handen (luftkyss) första gången ni träffas, därefter på kinden (två gånger). Håll upp dörrar.

Lär dig språket. Spanjorerna är imponerade av att man försöker använda den lilla spanska man kan.

Var inte burdus utan ta dig tid för socialt samtal innan ni börjar tala affärer. Gå ut tillsammans och ta ett glas och prata.

SVEN F. KÄLLSTRÖM har bott över 30 år i Spanien. Han har tidigare skrivit fem böcker om Spanien, bl a Drömmen om Spanien. Under de senaste 10 åren har han drivit mäklarfö - retaget Alamo Costa del Sol Real Estate med kontor på Calle Córdoba 37 i Fuengirola. Där kan du också köpa boken DRÖMMEN OM ATT LEVA OCH BO I SPANIEN direkt från för - fattaren och läsa mer om den spännande spanska historien. 
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255