Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Kanarieöarna, en fristad för dykning och för hundratals unika marina arter

Svenska Magasinet i Spanien

Kanarieöarna, en fristad för dykning och för hundratals unika marina arter

2021-07-03

Den 8 juni firar Kanarieöarna och UNESCO Världshavets dag. På öarna är man väl medveten om havets stora roll för både människor, djur och klimat. Tidigare i år utsågs Teneriffas västkust till världsarv för bevarandet av valar och det finns tre marina naturreservat omkring ögruppen. Kanarieöarnas etiska förhållningssätt till havsmiljön lockar inte bara unika djurarter, utan även dykare som vill ha en unik upplevelse.


Skicka till en vän

”Här kan du uppleva rikedomen av Europas marina arter. 

-    Jag valde att bosätta mig på Kanarieöarna för att kunna dyka med samma upplevelse som i Thailand”, säger Gemma Lago, dykinstruktör vid Pura Vida Lanzarote Diving. 

Gemma Lago är en av alla som har valt Kanarieöarna för att kunna utöva dykningen till fullo. 
-    Vattnets klarhet, kvalitet, artrikedom samt dess vulkaniska havsbotten erbjuder grottor och vrak med mycket historia som ger dykningsporten liv. ”Havet är en del av vårt liv. Vi skyddar det för att vi älskar det”, säger Gemma Lago. 
-    
Med över 500 identifierade unika arter runt Kanarieöarna, är området en av de rikaste marina flororna på planeten. På Kanarieöarna finns tre marina reservat skyddade för deras klimatmässiga värde och för att garantera havens hållbarhet. De finns i La Palma, El Hierro och La Graciosa.

Utanför Kanarieöarna möts Nordatlantströmmen med de marina strömmarna på södra delen av planeten samt Kanarieöarnas egen ström av kustvatten. Strömmarnas temperaturskillnader skapar ett nästan mirakulöst skådespel, som inte blandar sig men drar en linje genom havet märkbar från ytan. Den marina rikedom som uppstår tack vare detta flöde gör öarna till det bästa stället i Europa för dykning, där det är möjligt att se havsbotten tack vare den unika sikten. 

Unika och extraordinära arter

Kanarieöarna är ett hem för arter som är viktiga för att säkerställa ekosystemets cykel, såsom sköldpaddor, tonfisk och hajar, som har skyddats genom gamla fiskemetoder i århundraden. Vattnet i området är av så hög kvalitet att den marina remsan mellan Teneriffa och La Gomera utnämndes tidigare i år till europeiskt världsarv för bevarande av valar. Det finns bara tre platser i världen som fått denna utnämning från World Cetacean Alliance. Utnämningen innebär att man kan åka på hållbar valskådning i området. 

Den internationella organisationen för havsskydd, Oceana, har genomfört en studie om den biologiska mångfalden på Kanarieöarnas havsbotten där mer än 500 olika arter har katalogiserats och området beskrivs som en fristad för rockor och hajar. Ett exempel är den norska stingrockan som ansågs utdöd av forskare tills den observerades igen i ett område nära Fuerteventura. Spektakulära koraller, kristallsvampar och andra havssvampar, pansarfisk, vit bläckfisk, pyramidsnäcka och jätteostron har också hittats på öarna. En annan överraskande upptäckt som finns i området är atlantisk soldatfisk, som kan leva upp till 70 år och anses vara en av de arter som har den svåraste reproduktionen.
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Dykare och sportfiskare uppskattar den fantastiska havsmiljön 

Det är inte bara dykning som lockar människor att uppleva haven runt Kanarieöarna. Det unika sportfisket med stor respekt för miljön locka fiskeentusiaster från hela världen. 
”Haven runt Kanarieöarna är jämförbara med vattnen runt Hawaii. Vi är ett internationellt riktmärke för sportfiske med ett mycket bra regelverk som respekterar miljön. För att skydda olika marina arter fiskar vi så nära kusten som möjligt”, säger Francisco Martín Acevedo, chef för Elyman, fiskeentreprenör med mer än tjugo års erfarenhet på Teneriffa. 

Den 8 juni firar UNESCO Världshavets dag med en digital konferens för att påminna alla om den stora roll som havet spelar för hela planeten och för mänskligheten.

Du kan se UNESCO World Ocean Day här
https://unworldoceansday.org/un-world-oceans-day-2021/

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255