Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu - riskbedömning

Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu - riskbedömning

2021-06-28

Det är farligt att leva. Livet består av risker i form av olyckor, sjukdomar, brottslighet och katastrofer. Och pandemin matar oss med negativa nyheter som påverkar oss. Mer än halva befolkningen har haft ångest och depression det senaste halvåret.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
På Twitter: @JosefssonOla


September kan bli den månad då vi får det normala livet tillbaka. Med vaccinering ska det bli möjligt då även minderåriga över tolv år ska få sprutorna. Den efterlängtade flockimmuniteten ska nås.

Den största folkfesten av dem alla på Costa del Sol är Málagas feria. Den hålls normalt runt den 19 augusti. Det är årsdagen för när de katolska monarkerna intog och befriade Málaga från morerna.

När dessa rader skrivs i slutet på juni finns det tre alternativ. Det mest troliga är att ferian flyttas till första delen av september i samband med att stadens skyddshelgon, Virgen de la Victoria, firas den 8 september. Andra alternativ är att ferian arrangeras i mitten av augusti. Eller att den ställs in.

Sedan tidigare är det planerat att flera av vårens påskprocessioner är flyttade till den 25 september då inte mindre än 16 troner ska bäras runt på gatorna i Màlaga, bland dem ”Esperanza” och ”Cristo de Mena”.

Det kan alltså bli feria och ”påskprocessioner” under samma månad. Det är bara julbelysningen som återstår så är alla stora händelser samlade under samma månad, som Málagajournalisten Javier Recio skrev i en krönika.

Kommer vi att kunna återvända till livet som det en gång var? Den frågan hör jag så gott som dagligen. Tittar vi i backspegeln så har det funnits svårare perioder i människans historia än covid-19-pandemin. Hittills kan vi konstatera att spanska sjukan var betydligt värre.

Covid-19 är annorlunda jämfört med spanska sjukan som härjade för 100 år sedan. Om covid-19 hade samma dödlighet skulle vi inte räknat till 3,8 miljoner döda i världen, utan någonstans mellan 200–400 miljoner, varav de flesta hade varit mellan 15–35 år.

Hela livet består av risker i form av olyckor, sjukdomar, brottslighet och katastrofer. Frågan är vad pandemin har gjort med oss. Eller vad vi låter pandemin göra med oss. Har rädslan blivit det normala? Har vår riskmedvetenhet höjts för alltid? Hur ser vi på att träffas när vi under mer än ett års tid fått höra att varje mänskligt möte utgjort ett potentiellt hot.

Dagligen matas vi med siffror, kalkyler över smittade, inlagda covidpatienter och avlidna. På sociala nätverk är vissa besatta i att redovisa statistik över smittade varje dag. Det har blivit en del av livet.

Kommer vi att kunna återvända till livet som det en gång var?

Vad skönt att ses, kul att träffas, sa en bekant till mig nyligen. Vi hade inte setts på två år.
Vi konstaterade snabbt att vi människor är sociala varelser. Vi gillar möten, samtala och lyssna. Ge varandra en handslag, en omfamnande kram, efter att inte har setts på ett tag.

Videokonferenser och möten på digitala skärmar kan aldrig ersätta det personliga mötet ansikte mot ansikte ute i det fria. Digitala skärmar ger trötta hjärnor och torra ögon. Dofter, leenden, glimten i ögonvrån, fågelkvitter i bakgrunden, tjutet från espressomaskinen, ute i det fria, är oslagbart.

Tänk om covid-19 är här för att stanna, om än på en förhoppningsvis låg och hanterbar nivå. Hur är din och min riskmedvetenhet? Läste nyligen en intervju med Andreas Olsson som är professor i psykologi och ledare vid Emotion Lab vid Karolinska institutet.

Vi påverkas i hög grad av vad vi läser. En tidningsartikel om ett svårt covidfall sätter sig i minnet; negativ information gör starkare avtryck på hjärnan än positiv. När något gör starkare avtryck blir det också mer tillgängligt i minnet och poppar snabbt upp när vi ska fatta beslut. Psykologin har en term för fenomenet – ”availibility-regeln”.

Tänk om vi matar sinnet med negativa fakta dagligen. Vi låter pandemin äta upp oss. Den styr vårt liv och de beslut vi tar i vardagen. Men vi kan inte heller blunda för att pandemin är en realitet. Det är en svår balansgång.

Det glada Spanien har upplevt sina smällar med inbördeskrig, efterföljande hungerns år, ett auktoritärt styre, terrorattentat och ekonomiska kriser. Pandemin tycks påverka en stor del av befolkningen. I juni kom rapporten ”Tendenser i postpandemins Spanien”. Hela 56 procent av spanjorerna har haft ångest och depression det senaste halvåret.

Under normala omständigheter är det nästan 20 procent av befolkningen som lider av depressionsproblem. Den andelen har ökat under covid-19. Dålig mental hälsa är också en pandemi. 73 procent av de som drabbats av ångest och depression är antingen kvinnor mellan 18 och 24 år eller äldre över 70 år.

Vad är orsaken? Isolering, ökad arbetsbelastning och rädsla för att bli smittad.

Rädsla! Så tillbaka till detta med riskbedömning. Kanske det är så att en rätt avvägd riskbedömning hjälper oss att må bättre. Även om trafikolyckor inträffar så slutar vi inte att köra bil. Även om plattan på spisen är varm och vi riskerar att bränna oss, slutar vi inte att laga mat.

Kan det vara så att med rätt avvägda riskbedömningar så fortsätter vi att leva ett någorlunda normalt liv trots att pandemin pågår.

September blir spännande!
 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255