Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vi blickar in i sanddynernas fascinerande värld

Gångvägar i trä skyddar sanddyner och ökar tillgängligheten för besökare

Gångvägar i trä skyddar sanddyner och ökar tillgängligheten för besökare

Vi blickar in i sanddynernas fascinerande värld

2021-06-28

Sanddyner och fina stränder. Dessutom långgrunt och extra varmt badvatten. Sandformationer som skapas av vindar och är betydelsefulla i ekosystemet för flora och fauna. Häng med på en tur och se vad vi hittar.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

-Titta, där är vår favoritväxt, säger Estefania Espejo och María Morán García och pekar.

Den heter ”crespinilla de mar”, har röd stjälk och en blomma vars övre del går i citrongult. Den är vacker att betrakta. Du ser den på bilden härintill. (bild 01)

Estefania och María är volontärer för Asociación ProDunas Marbella, en förening som arbetar för att skydda och bevara Solkustens sanddyner. Estefania är utbildad marinbiolog och María är biolog.

Jag träffar dem en sommardag i Cabopino tillsammans med flera andra volontärer i ProDunas. Föreningen gör ett stort arbete med att informera och upplysa allmänheten om flora, fauna och sanddynernas viktiga roll i ekosystemet.

Turistguide
2019 utkom boken ”Visitor´s guide Reserva Ecológica Dunas de Marbella” som finns att hämta vid turistbyråer i Marbella. Boken finns på spanska och engelska och ger en bra sammanfattning om sanddyners ekosystem.
ProDunas stöds genom sponsorer. Förutom Marbella kommun och vattenbolaget Acosol ingår även restaurangkedjan Trocadero som är kända i Marbella för sina strandbarer varav flera ligger i anslutning till sanddyner. Det finns alltså ett intresse att bevara denna unika miljö.

Förutom att informera allmänheten samarbetar och bjuder ProDunas in skolklasser till att besöka sanddyner. Nyligen hjälpte elever från EIC (English International College) i Marbella till med att plocka skräp och dra upp växter som normalt inte hör hemma i sanddyner.
-Det är frön från Nordafrika som följer med vinden eller frön från växter i trädgårdar i urbanisationer. När de får fäste i sanden kan de föröka sig i en sådan hastighet att de tränger undan och kväver växter som är naturliga i sanddyner, förklarar María Morán García, utbildad vid Navarra universitet.

Återplantering
När Svenska Magasinet besöker Cabopino är flera företag på plats för att samla in frö. Från Málaga Fercampo som ingår i koncernen Fertiberia med fröinsamling för återplantering och att hjälpa naturen på traven.

Cantueso Natural Seeds i Córdoba är ett annat företag som deltar aktivt med att försvara den biologiska mångfalden av inhemska vilda växter. Deras filosofi och arbetsmetod är unik i Europa med insamling av frön från vilda växter. Av dem kan du köpa en fröpåse om du vill ha en typisk andalusisk äng utanför huset.
Cantueso Natural Seeds har skrivit ett samarbetsavtal med miljöföreningen ProDunas för att bevara den biologiska mångfalden och sanddynernas ekosystem.

De inbjuder till volontärarbete, organiserar dagar under temat ekoturism och samarbetar med skolor. De tar även kontakt med media för att nå ut med budskapet om hur viktigt det är att bevara ekosystemet i sanddyner och marina miljöer.
Allt bidrar till en ökad kunskap om den biologiska mångfalden och behovet av att bevara och försvara sanddyners existens.

När jag träffar dem är de i Cabopino för att samla frön från blomman ”helichrysum stoechas”, på svenska känd som prakthedblomster. Den är också känd som medelhavsströblomma och föredrar torra, steniga och sandiga områden.
Tidigare samlade de frö från ”pancratium maritimum”, på svenska känd som strandlilja, en art i familjen amaryllisväxter från Medelhavsområdet. Den kan odlas som krukväxt i Sverige.

Sanddyner skiftar
Sanddyner skiljer sig åt och finns i olika varianter och storlekar. Med hjälp av vinden breder vissa ut sig och slår ut växtligheten.

Om du besöker Namiböknen kan du finna dyner nära 400 meter höga. Det är en 50.000 kvadratkilometer stor öken längs Atlantkusten i sydvästra Afrika. Även Marocko har imponerande sanddyner.
I Sverige hittar vi dem främst i sydöstra Skåne. De som finns på Solkusten går inte att jämföra i storlek med Maspalomas på Gran Canaria eller Bolonia och Valdevaqueros nära Tarifa i Cádizprovinsen som är större.

I östra delen av Marbella kommun och en bit in i Mijas Costa hittar vi Solkustens sanddyner. Så sent som 2011 var endast en tredjedel av Marbellas sanddyner naturskyddade. Cabopino-Artola och Las Adelfas fick benämningen ”monumento natural” eller naturmonument 2001.

Trots det utsattes området för stora påfrestningar då det gick att parkera bilar. I juni 2014 beslutade miljödepartementet vid regionregeringen att sanddynerna skulle få utökat miljöskydd. Området utvidgades och stängdes för biltrafik norr om det gamla romerska vakttornet Torre Ladrones.
 

Den heter ”crespinilla de mar” och är vår favorit, säger Estefania och María

Den heter ”crespinilla de mar” och är vår favorit, säger Estefania och María

Volontärer i olika åldrar hos ProDunas medverkar till att sprida information om sanddyners mångfald

Volontärer i olika åldrar hos ProDunas medverkar till att sprida information om sanddyners mångfald

Dags för insamlingar av frö

Dags för insamlingar av frö

Dags för insamlingar av frö

Dags för insamlingar av frö

”Crespinilla de mar”

”Crespinilla de mar”

En törstig kanin fick vatten i sandalen

En törstig kanin fick vatten i sandalen

Vackra vita blommor

Vackra vita blommor

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Vandringsleden Senda Litoral som går från Nerja till Manilva passerar sanddynerna

Vandringsleden Senda Litoral som går från Nerja till Manilva passerar sanddynerna


Gångvägar i trä
Sedan dess har gångvägar i trä monterats upp för att underlätta för badgäster att nå stranden och studera flora och fauna i området. Upptrampade stigar har fått växa igen och hela området har återhämta sig. Den naturliga kustmiljön skyddas.

Numera finns det upp till tio markerade områden med sanddyner från Reserva de los Monteros till Cabopino-Artola som går under benämningen ”Reserva Ecológica Dunas de Marbella”.

Om du besöker sanddyner under en längre tid märker du att de rör på sig. Vinden flyttar sanden och landskapet förändras.
Det är en kamp mellan vinden, sanden och växtligheten. Där växtligheten lyckas bita sig fast blir det svårare för vinden att förflytta sanden.

Strandkvickrot “Elymus farctus”, halvgräsarten “Cyperus capitatus” och marviol eller atlantisk marviol som är ört med blekt rödlila blommor biter sig fast liksom fjäderborstgräs. Eller ”sabina”, fenicisk en på svenska, en cypressväxtart som ingår i släktet enar. Den är oerhört livskraftig. Den är intressant att studera och är vanlig vid sanddyner på kusten.

Snustorra
Det är spännande att studera växtriket. Sanddyner upplevs som snustorra. Under perioden november till mars kommer det som mest nederbörd. Mellan 101 till 103 mm på en månad i genomsnitt om det regnar normalt. Men regnet kommer mycket sporadiskt.
Genomsnittstemperaturen under ett år vid dynerna på Solkusten ligger på 18,5 grader. Under perioden december till januari är den 13,6 grader. I juli-augusti mellan 27 till 32 grader.
Trots det bjuder sanddyner på blomsterprakt större delen av året.
Ta strandliljan som exempel “Pancratium maritimum” som är lätt att hitta i sanddyner på Solkusten. Vackra vita blommor som reser sig stolt upp ur den torra sanden. Eller blålila romersk riddarsporre. Hög luftfuktighet och närheten till havet gör att de trivs.

Ödlor och ormar
Här finns också fyra olika groddjur samt nio olika reptiler som ödlor och ormar vilket gör att rovfåglar dras till sanddyner. De äter ödlor och ormar som vi andra äter spagetti. Det är inte ovanligt att se tornfalk.
Du kan ”kryssa” upp till 60 fågelarter i sanddynerna däribland grönfink, svart rödstjärt, härfågel, afrikansk buskskvätta, provencesångare, sammetshätta och steglits.  Och säkert ser du en och annan kvickgräsfjäril eller kameleonter. Andra djur som sporadiskt syns är rödräv, vessla och igelkott.
Kaniner finns det gott om. En del verkar inte vara det minsta rädda. När jag satt i solstolen vid mitt besök i Cabopino inför reportaget kom en kanin fram. Den blev sittande ett par meter från mig.

Kaninen verkade törstig. Så jag hällde upp lite av mitt vatten i sandalen vars hälparti var nertryckt vilket gjorde att en vattensamling kunde bildas. Den tog ett litet skutt fram och började dricka. Du ser bilden härintill. (bild 04)

Det var en härlig upplevelse. Där satt jag och kaninen och drack vatten.

Sjögräs
När du har studerat djur och växter kan du njuta av ett dopp i Medelhavet. Stränder vid sanddyner är i regel långgrunda och intill Cabopino kan du även droppa kläderna. Här finns en nudiststrand…

Och på tal om havet. Under ytan finns ytterligare en fantastisk värld. Det ser ut som gröna ängar och heter ”Posidonia oceanica”, ett slags sjögräs som täcker stora delar av Medelhavets botten mellan Spanien och Cypern där vattnet är rent och friskt.
Som vid Cabopino och i områden österut mot Calahonda, La Cala de Mijas och El Faro. Observera att områden med ”Posidonia oceanica” är skyddade.
Fotnot. Förutom i östra delen av Marbella finns det ett par andra områden med mindre sanddyner på Costa del Sol. Det är Saladillo och Matas Verdes i Estepona samt ett område i Manilva kommun.
 

En fin strand inbjuder till sköna dopp

En fin strand inbjuder till sköna dopp


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255