Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Leva och bo i Spanien: Fler spanska vanor och ovanor

Svenska Magasinet i Spanien

Leva och bo i Spanien: Fler spanska vanor och ovanor

2021-06-09

Om du bara kan tänka dig att leva som man gör i Sverige så är nog inte Spanien något för dig. Spanien har under de senaste 20 åren utvecklats till ett modernt land, som visserligen har många likheter med Sverige, men att tro att du ska hitta en svensk livsstil i Spanien är förhoppningsvis inte anledning till flytten. Här får du några exempel på olikheter mellan Sverige och Spanien.


Skicka till en vän

Av Sven F. Källström

Vid matbordet
Om du bjuder hem en spanjor till dig på middag så märker du lite av olikheterna i hur vi är vana att göra i Sverige. Det börjar redan när de kommer innanför din dörr. Ingen spanjor har någonsin tagit av sig sina skor när han är bortbjuden. Det spelar ingen roll om det är hällande regnväder eller om skorna är leriga och kladdiga, en spanjor besöker inte en vän eller bekant i strumplästen. Detta gäller också när du besöker din spanska bekant i hans hem: Ta aldrig av dig skorna!

Räkna inte med att din spanska gäst kommer i tid och kalkylera också med en lång konversation innan det är dags att sitta ner och äta. Planera därför aldrig att maten ska vara färdig på utsatt tid. Då kommer ni alldeles säkert att få äta kall mat. 

Olika bordsvett
Skillnaderna i vanor runt matbordet är mycket märkbara i hela världen och de olika kulturer som finns. Så är fallet i högsta grad även i Spanien. Låt oss börja med hur spanjoren hanterar brödet. Smör förekommer aldrig och tidigare serverades brödbiten bredvid tallriken direkt på bordsduken. På senare tid har en liten tallrik hamnat under brödbiten, mycket beroende på inflytandet av turisterna från norra Europa. När väl brödbiten är på plats så bryts den i mindre bitar och stoppas i munnen eller används för att skjuta fram matbiten till gaffeln så som vi använder kniven. Eller så doppar manbrödbiten i såsen och stoppar den i munnen. Kniv används aldrig för att skära brödet. Nästan all mat som inte behöver skäras i bitar äts enbart med gaffeln och den lilla brödbiten får åter en funktion som ett substitut för kniven.

Spanska arbetstider skapar problem
Arbetstiden är annorlunda jämfört med Sverige. Man börjar arbeta sent, kontorsanställda oftast vid niotiden, i de flesta affärer och butiker klockan tio. Man gör ett långt lunchuppehåll (siesta) mellan klockan två och fyra eller fem, för att sedan arbeta till klockan sju eller åtta. På sommaren är siestan längre än på vintern beroende på de varma dagarna. Den beskrivna arbetsdagen med den traditionella siestan på eftermiddagen börjar dock i allt fler företag att ersättas med nordeuropeiska arbetstider och en timmes lunchSpeciellt i Madrid och Barcelona är detta en nödvändighet för att kunna kommunicera med resten av världen.

 
Så här kan det i värsta fall krocka
Låt mig visa med ett kort exempel på en svensk och en spanjor som försöker få till stånd en kontakt: Du börjar arbetet i Sverige vid sju–åttatiden. Strax före halv nio bestämmer du dig för att ringa din spanske kollega Pepe. I Spanien har väckarklockan just ringt och Pepe står kanske i duschen. När du går på lunch vid tolvtiden, då är det full fart på Pepe och han ringer dig men telefonsvararen säger att du är på lunch. Du kommer mätt och belåten tillbaka från lunchen vid halv två-tiden och ringer tillbaka till Spanien. Pepe har precis gått ut genom dörren, förnu är det spansk lunchtid. Och den är ganska lång! Du gör ett sista försök klockan 15.30 innan du ska börja packa ihop för dagen. Pepe är precis på väg till kontoret från lunchmötet som i god spansk stil har varat i två timmar. Nu jäklar, tänker Pepe och kastar sig på telefonen vid halv fem-tiden. Då har du precis kört ur garaget och är på väg hem till familjen för att börja förbereda middagen. Sverige har stängt för dagen och alla har gått hem och där sitter Pepe i tre timmar utan att få kontakt. Han stänger nämligen inte förrän vid halv åtta-tiden på kvällen. Vem sa att det skulle vara lätt? Men som jag nämnde tidigare, det har börjat förändras.

Spanjorerna har insett att de måste anpassa sina arbetstider till norra Europa om de vill göra affärer med oss. 

SVEN F. KÄLLSTRÖM har bott över 30 år i Spanien. Han har tidigare skrivit fem böcker om Spanien, bl a Drömmen om Spanien. Under de senaste 10 åren har han drivit mäklarföretaget Alamo Costa del Sol Real Estate med kontor på Calle Córdoba 37 i Fuengirola. Där kan du också köpa boken DRÖMMEN OM ATT LEVA OCH BO I SPANIEN direkt från författaren och läsa mer om den spännande spanska historien.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255