Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Stränder i toppskick

Över 50 badplatser på Costa del Sol och Costa Tropical har i sommar fått blå flagg. Detta är La Malagueta i Málaga

Över 50 badplatser på Costa del Sol och Costa Tropical har i sommar fått blå flagg. Detta är La Malagueta i Málaga

Stränder i toppskick

2021-06-08

Med högsommarväder inleds strandlivet på allvar och jämfört med ifjol blir det färre begränsningar. Det är bara Marbella kommun som infört förbud mot att samlas på stranden från midnatt fram till klockan 6. Beslutet togs för att undvika strandfester nattetid efter att barer och restauranger har stängt.?


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Stormar och hårt väder som drabbade kusten under vintern och våren har gått illa åt stränder i Rincón de la Victoria, Estepona, Vélez-Málaga, Marbella och Fuengirola. Kommunerna är i stort behov av sand och här pågår arbetet med att återställa stränderna. Den 15 juni inleds högsäsongen officiellt och innan dess ska samtliga stränder vara i toppskick.

Fuengirola drabbades hårt av stormar i våras. Utsiktstorn som livräddarna använder sig av liksom duschplattformar flyttades eller vältes av stora vågor.

Marbella har begärt att få 200.000 kubikmeter sand till stränderna Venus och Punta Ancón som har drabbats hårdast. I Estepona är det sex stränder och framför allt El Padrón och El Ángel som måste åtgärdas. Och Mijas kommun väntar på 15.000 kubikmeter sand.

Även i Axarquía öster om Málaga åtgärdas stränderna Los Rubios i Torre de Benagalbón samt Arroyo Granadillas i Rincón de la Victoria. I Vélez-Málaga är det främst stränder i Torre del Mar, Chilches, Valle-Niza och La Caleta de Vélez som ska breddas och åtgärdas liksom Peñoncillo i Torrox.

Diario SUR har gjort en genomgång av kustkommunernas insatser inför sommaren som kan skilja sig åt en smula. Samtliga kommuner har strandvakter, totalt 200, men hur de sedan agerar är olika.

Både Estepona och Rincón de la Victoria meddelar att deras strandvakter ska agera som övervakare för att rapportera om aktuella Covid-åtgärder. Även samordnare finns på plats för att se till så att åtgärderna följs.

Precis som förra sommaren görs stora insatser kring hygien- och desinfektionsåtgärder av toaletter, duschar och ramper vid stränderna.

I Estepona är strandtoaletterna öppna mellan klockan 12 och 20 och rengörs fyra gånger om dagen. I Vélez-Málaga strax öster om Málaga, delas stränderna in i rutnät så att säkerhetsavstånd kan hållas mellan gäster som inte bor ihop. Kommunen planerar att dela ut gröna flaggor till strandgäster för att markera ”din zon”.

Från den 15 juni ökar antalet livräddare och strandvakter. Strandvakterna på Mijas Costa kommer att använda sig av drönare i sitt arbete med att bevaka kapaciteten på stränderna. Drönarna ska i framtiden kunna transportera flytvästar till personer som är i nödsituationer.

Costa Tropical
De tio kustkommunerna på Costa Tropical planerar för en andra pandemi sommar. Livräddare och strandvakter kommer att finnas på plats som tidigare. Under fjolåret fick tillfarter till stränder som playa de La Rijana, San Cristóbal, Calabajío och La Herradura stänga tillfälligt på söndagar på grund av antalet strandgäster. Stränderna ansågs fullbelagda.

Kommunalrådet med ansvar för stränder i Almuñécar, Daniel Barbero, säger att i år kommer städpersonal och renhållningspersonal att öka.
 

I Almuñécar hissas Blå Flagg på flera stränder

I Almuñécar hissas Blå Flagg på flera stränder

Mijas kommun behövde fylla på med 15.000 kubikmeter sand

Mijas kommun behövde fylla på med 15.000 kubikmeter sand

Sex fritidshamnar på Costa del Sol och Costa Tropical har blå flagg, här Marina del Este

Sex fritidshamnar på Costa del Sol och Costa Tropical har blå flagg, här Marina del Este

La Duquesa, Manilva

La Duquesa, Manilva


Över 50 badplatser med blå flagg
Elva stränder på Costa Tropical och 41 stränder på Costa del Sol har fått blå flagg. Även sötvattenreservoaren El Chorro i Ardales, har fått utmärkelsen.
Blå flagg är en internationell miljöutmärkelse som ges till de badplatser och småbåtshamnar som uppfyller vissa kriterier som rör vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation. Blå flagg startades 1985 av miljöförespråkare i Frankrike som värnar om de marina miljöerna.

Årets stora nyhet är att sötvattensjöarna vid Ardales har fått utmärkelsen vilket är första gången en sötvattensjö i Andalusien får utmärkelsen.

Ardales borgmästare Juan Alberto Naranjo är mycket nöjd.
- Jag är så stolt att vi är först. En sådan utmärkelse är bra för sysselsättning, turism och för näringslivet. De badvänliga sötvattensjöarna vid El Chorro ligger bara 600 meter från vandringsleden Caminito del Rey som är ett populärt utflyktsmål.

År 2021 har provinsen Málaga fått elva fler utmärkelser än förra året. Totalt 41 blå flaggor för stränder och fem till fritidshamnar. 

Costa Tropical sätter nytt rekord i år där elva stränder plus fritidshamnen Marina del Este får betyget Blå Flagg.

Blåflaggade stränder och fritidshamnar:
Málaga - Costa del Sol
Algarrobo Costa
Fuente de la Salud, Torrebermeja-Santa Ana, Benalmádena
Ancha, Casares
Boliches-Gaviotas, Carvajal, Castillo och playa Fuengirola, Fuengirola
La Caleta, El Dedo, El Palo, La Malagueta, Misericordia, Pedregalejo, San Andrés i Málaga
Casablanca, El Cable, El Faro, Puerto Banús-Levante San Pedro Alcántara-Guadalmina, Venus-Bajadilla, Adelfas-Alicate i Marbella
Calahonda I, El Bombo, La Cala i Mijas
Burriana och Torrecilla, Nerja
Los Álamos, Torremolinos
Ferrara och El Morche, Torrox
Benajarafe, La Caleta, Torre del Mar i Vélez-Málaga

Granada - Costa Tropical
San Cristóbal, Puerta del Mar, Velilla, La Herradura och Marina del Este, i Almuñécar
Cañón de Torrenueva Costa, Torrenueva Costa
Torrenueva
La Guardia, Salobreña
Calahonda
Sotillo Castell

Fritidshamnar
Marina del Este, Almuñécar
Puerto Marina Benalmádena
Caleta de Vélez, Vélez-Málaga
Puerto de Estepona
La Duquesa, Manilva
Puerto Deportivo Marbella

Costa Tropical får vandringsled
Vandringsleden Senda Litoral mellan Manilva och Nerja på Costa del Sol har blivit mycket populär.

Nu gör Costa Tropical i Granadaprovinsen samma sak som Costa del Sol, planerar för en vandringsled likt ”La senda litoral” och den ska gå genom 18 kommuner utmed kusten och in i La Alpujarra.

Planerna på att förena Salobreña och Motril med en vandringsled utmed havet har funnits länge och blir nu verklighet. Det är redan klart med Motril, Torrenueva och Albuñol att börja projektera för avsnitt.

Vandringsleden får även flera avsnitt i inlandet upp till Sierra de la Contraviesa och la Alpujarra som till utseendet blir som ett Y.

Vandringsleden ska gå utmed de leder som tidigare använts av boskapsuppfödare och längs gamla nedlagda järnvägsspår. Leden ska anpassas för både vandring och cyklister.

Arbetet inleds till sommaren med start vid den del som byggs i trä förbi Villa Astrida, tidigare ett sommarresidens åt det belgiska kungahuset.

Samtliga stränder i Motril ska knytas samman genom vandringsleden som fortsätter till Salobreña. I framtiden planeras en fortsättning av vandringsleden in i Almeríaprovinsen.
 

Costa Tropical får vandringsled

Costa Tropical får vandringsled


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255