Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Den aristokratiska pärlan Osuna

Två björnar kedjade vid ett torn i en rondell. Motivet är hämtat från stadsvapnet

Två björnar kedjade vid ett torn i en rondell. Motivet är hämtat från stadsvapnet

Den aristokratiska pärlan Osuna

2021-06-08

Vackra Osuna ligger inbäddat nedanför berget Sierra Sur i Sevilla provinsen. Staden är K-märkt som historisk och konstnärlig plats och hade sina gyllene år på 1500-talet och var tidigt ute med både universitet och sjukhus. Det var tack vare den fjärde hertigen Conde de Ureña som byggde upp Osuna, där dåtid och nutid fortsatt går hand i hand.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Osuna ligger mellan Málaga och Sevilla och är en av Andalusiens vackraste städer. Med en aristokratisk prägel, välvårdade hus och eleganta gator. Fina monument och en fascinerande historia. Befolkningen är stolta över sitt Osuna.

Två björnar fastkedjade vid ett torn fångar min uppmärksamhet i en rondell nära tjurfäktningsarenan. Motivet är hämtat från stadsvapnet som dessutom består av en naken kvinna som blickar ut från tornet med de två björnarna på var sin sida.

Björn på spanska heter oso. Stadens namn kommer av att det i området en gång i tiden fanns björn. Tankarna går till Madrid och huvudstadens stadsvapen ”Oso y el Madroño”, en björn som står på bakbenen och äter från ett jordgubbsträd.Välstånd
Osunas historia går tillbaka till tusentalet före Kristus födelse och epoken med landet Tartessos och den iberiska staden Urso. Greken Homeros skriver:
“Tartessos är känt som längst västerut där solens skarpa ljus faller i Oceanen och lägger den svarta natten över jorden, som ger säd”.
Geografen Estrabon, som nästan var samtida med kejsar Augustus, berättar om Tartessos att här fanns ett oerhört välstånd och ett lyxigt leverne.

Under romartiden drabbades staden av det romerska inbördeskriget, även kallat Caesars inbördeskrig, som varade 49–45 f.Kr, ett av flera inbördeskrig under den romerska republiken. De stridande parterna var Julius Caesar mot pompejanerna under Gnaeus Pompejus Magnus.

Under perioden Al-Andalus fick staden namnet Osona. Här föddes framstående poeter, forskare, grammatiker och jurister. Den kristna erövringen inträffade under Fernando III år 1240. Senare överlämnades staden till Calatravaorden med ordensmästare Pedro Girón. År 1464 blev Osona residensstad i länet Ureña.

Conde de Ureña
Vid ett besök i Osuna går det inte att undgå Juan Téllez Giron, el Santo, eller den fjärde hertigen av Ureña (1494-1558). Under hans tid och renässansen byggdes många av de vackra byggnader som finns kvar i våra dagar. Först byggdes kyrkan Santo Domingo, samma år som han ärvde hertigtiteln 1531 följt av klostret San Francisco. Därefter San Pedro-kyrkan år 1533.

Efter en brand inleddes bygget av kyrkan Colegial år 1531. Den stod klar tre år senare och anses tillhöra en av de mest magnifika religiösa byggnaderna i den andalusiska renässansen. 1548 byggdes universitetet och högskolan Santa Concepción de Nuestra Señora. Till sist år 1549 lät han bygga sjukhuset Hospital de la Encarnación som även var kloster.

Det var ett omfattande byggprogram som genomfördes i Osuna under 1500-talet och det förändrade hela området. Förutom kyrkor och universitet byggdes 19 kloster och fyra sjukhus samt herrgårdar och palats.Rådgivare till kungen
Få personer har betytt så mycket för en enskild plats som Juan Téllez Giron. Lägg till att han även ingick i expertkommittén som rådgivare till kung Carlos I.
Tanken svindlar. Här satt alltså en hertig i en stad långt ute på vischan i södra Spanien, i Andalusien, och var rådgivare till den spanske kungen Carlos I som härskade i ett växande världsvälde där solen aldrig gick ned.

Inte konstigt att han utsågs till helgon efter att ha grundat många religiösa, humanitära och kulturella stiftelser i Osuna däribland franciskanerkloster och dominikanerkloster.

Vid besöket i Osuna bör även ett besök ingå i kryptan under kyrkan Colegial där hertigen och familjemedlemmar ligger begravda. Den imponerar i sina utsmyckningar och lämnar ingen oberörd.
Kryptan kom till under 1500-talet. Förutom uppsättningar av nischer längs väggarna och i olika rum, finns inskriptioner och konstverk med symbolik kring döden.

Game of Thrones
Tjurfäktningsarenan Plaza de Toros har ett eget kapitel i Osunas kulturliv. Den invigdes 13 maj 1904 och har varit inspelningsplats för filmer. Här spelades flera scener in 2014 under filmandet av Game of Thrones. Här fick Osuna utmärkt PR vilket märktes på turistströmmen. Antalet turister som har hittat till Osuna har ökat sedan dess. TripAdvisor kunde konstatera att intresset för Osuna ökade med 35 procent efter Game of Thrones.
Osuna har varit inspelningsplats för otaliga filmer som Callas Forever (2001), Carmen (2002), Engaños (2002) och den belgiska tv-showen De Andalusische Droom (2009).


Kryptan imponerar i sina utsmyckningar

Kryptan imponerar i sina utsmyckningar

Plaza Mayor

Plaza Mayor

Utsikten mot Sevilla slätten från kyrkan Colegial

Utsikten mot Sevilla slätten från kyrkan Colegial

Pampiga byggnader och vackra portar.

Pampiga byggnader och vackra portar.

Svenska Magasinet i Spanien
Tjurfäktningsarenan i Osuna är värd ett eget kapitel.

Tjurfäktningsarenan i Osuna är värd ett eget kapitel.

Svenska Magasinet i Spanien
Utanför Osuna finns flera naturvårdsområden med ett rikt fågelliv som La Lantejuela och Reserva Laguna Calderón Chica y Ballestera

Utanför Osuna finns flera naturvårdsområden med ett rikt fågelliv som La Lantejuela och Reserva Laguna Calderón Chica y Ballestera

Kyrkan Iglesia Colegial

Kyrkan Iglesia Colegial

Kryptan imponerar i sina utsmyckningar

Kryptan imponerar i sina utsmyckningar
Färgstarka kulisser
En vandring genom stan bjuder på många färgstarka kulisser lämpade för filmduken.
Osuna har lyckats att bevara sitt historiska centrum med barockpalats, kyrkor och kloster. Här finns högt värderade konstnärliga föremål att betrakta och studera.
Traditionella maträtter typiska för den andalusiska landsbygden och hantverk. Osuna har även ett utmärkt turistutbud när det gäller moderna hotellanläggningar, kommunikation och infrastruktur. Utanför Osuna finns flera naturvårdsområden med ett rikt fågelliv.

Osuna är en historisk plats som från början byggdes på höga kullar med utsikt åt alla håll. När jag besökte platsen senast började jag vid kyrkan Iglesia Colegial byggd på en höjd. Härifrån har du en vacker utsikt över Osuna, Plaza Mayor och den väldiga Sevilla slätten breder ut sig så långt ögat når.

Jag kommer att återvända redan i år.

Snabbfakta/Osuna
En vacker och välordnad stad med en aristokratisk prägel. Här bor 18.000 personer. Och precis som Madrid har staden en björn i stadsvapnet. I området fanns en gång i tiden björnar (oso), därav namnet. Hertigen av Osuna satte sin prägel på platsen och likaså Juan Téllez-Girón, som med sevilliansk renässans bidrog till vackra byggnader, kyrkor och kloster, sjukhus och universitetet. Kryptan där familjemedlemmar till hertigen ligger begravda, imponerar med vackra utsmyckningar. Tjurfäktningsarenan med museum är ett måste för den som gillar Fiesta nacional. Utmärkt middag får man på Cantina Kulinaria vid tjurfäktningsarenan och ett bra boende är det mysiga boutiquehotellet Casona de Calderón.
Några andra utmärkta övernattningsmöjligheter är fyrstjärniga hotellet Palacio del Marqués de la Gomera eller hotell La Casa del Duque.


 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255