Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Sommarens bästa viner

Svenska Magasinet i Spanien

Sommarens bästa viner

2021-06-08

Under åren har det blivit ett antal tips på utmärkta viner och producenter i Spaniens södra region Andalusien. Här kommer en sammanfattning med de bästa tipsen vilket har varit önskemål från flera läsare. Varsågoda, här kommer mina heta sommartips.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Detta är min personliga lista. Tycke och smak kan vara olika. Och det finns viner som jag har blivit tvungen att lämna utanför listan (snyft!).

Det går att fylla ett helt nummer av Svenska Magasinet med viner från Andalusien. Allt från mousserande Cava till Sherry, söta dessertviner från Málaga, en iskall torr Montilla-Moriles från Córdoba, en knastertorr Manzanilla med en stänk sälta från havet till utsökta röda viner som fått vinvärldens kritiker att tappa hakan av förvåning.

Det hade blivit lite för mycket av det goda.

Tusentals år
Det är inte lätt att skriva kortfattat när man fascineras av vin. I Andalusien produceras vin i samtliga åtta provinser. Det lockar till utflykter och tester.
Precis som olivträdet är vinstocken synonymt med Andalusien. Dess rötter har växt i den andalusiska jorden i tusentals år.

Fenicierna från våra dagars Libanon, tog vinstocken till den Iberiska halvön. De var fartygsbyggare och anlade handelsstationer runt Medelhavet. I södra Spanien bytte fenicierna till sig silver och koppar.
Under Romarriket fick den andalusiska vinnäringen luft under vingarna. Romarna anlade vägar och tog vinstocken från kusterna längre in i landet.

Störst i Romarriket
Hispania Baetica eller enbart Baetica (Bética) var den sydligaste av tre kejserliga romerska provinser i Hispania, dåtidens Spanien. Bética blev den provins i Romarriket med störst vinproduktion. Tack vare sjöfarten och upptäckten av den Nya världen, uppstod nya marknader och den andalusiska vinnäringen växte.
Den höga alkoholhalten som vinerna från Andalusien höll gjorde dem robusta och lämpliga för export. Vinerna var stryktåliga vid långa resor och väderförändringar jämfört med andra viner. Av det skälet blev vinerna mycket uppskattade i den norra delen av Europa.

40.000 hektar
För närvarande upptar vinodlingarna cirka 40.000 hektar i regionens åtta provinser. Klimatet och jordens sammansättning bidrar till att vinstocken trivs och växer. Inom vin pratas det om terroir, en sammansättning av jordmån, läge, klimat och druva som ger vinet en karaktär.
Trots många områden och viner så finns det en gemensam länk, nämligen havets inflytande. Vid platser som Cádiz och Huelva har Atlanten en direkt inverkan på vinnäringen. I andra områden som Sevilla, Córdoba och Jaén påverkar Atlanten genom floddalen Guadalquivir. I övriga provinser är det Medelhavsklimat och vindar som påverkar.

Fler vinproducenter och högre kvalitet genererar bättre ekonomi och fler arbetstillfällen. Produktionen av kvalitetsviner ökar liksom mångfalden. Numera produceras det utmärkt Cava i Andalusien.

Det är Cádizprovinsen som har mest vinodlingar till ytan. Omkring en av fyra hektar vinodlingar i Andalusien ligger i Cádiz och det är druvan Palomino som dominerar. Därefter kommer Córdoba som är känt för Montilla-Moriles.

Huelva är hemmaplan för druvan Zalema och i Granada produceras i huvudsak Tempranillo och Syrah. I Almería, Málaga, Sevilla och Jaén växer främst Tempranillo, Macabeo, Moscatel, Pedro Ximénez och Molinera.
 

Marqués de Villalua 2019

Marqués de Villalua 2019

Overo tinto 2017

Overo tinto 2017

Fino Eléctrico är 100 procent Pedro Ximénez

Fino Eléctrico är 100 procent Pedro Ximénez

Cortijo La Fuente Afrutado Seco till en Fideuà på skaldjur och fisk

Cortijo La Fuente Afrutado Seco till en Fideuà på skaldjur och fisk

Guindalera Crianza 2017 från Costa Tropical

Guindalera Crianza 2017 från Costa Tropical

Don Pepe de Cortijo La Fuente, Pedro Ximenez seco

Don Pepe de Cortijo La Fuente, Pedro Ximenez seco

Cortijo Los Aguilares Pinot Noir 2019

Cortijo Los Aguilares Pinot Noir 2019

Solear

Solear

Det finns vinodlingar som ligger nära havet. Bilden är från Manilva på västra Costa del Sol.

Det finns vinodlingar som ligger nära havet. Bilden är från Manilva på västra Costa del Sol.

Svenska Magasinet i Spanien

Godbitar från Andalusien
Andalusien har totalt nio DOP (Denominaciones de Origen Protegidas) som är ursprungsområden med kontrollorgan. Det finns även 16 så kallade IGP (Indicaciones Geográficas Protegidas) med skyddad geografisk beteckning. Både DOP och IGP är kontrollmärkningar som regleras av EU.
Det betyder att vinet måste vara producerat i området och att minst 85 procent av druvorna ska ha vuxit på platsen.
Här följer de ursprungsområdena med kontrollorgan plus tips:

Condado de Huelva y Vino Naranja
Marqués de Villalua 2019 (Vitt). Matbutikskedjan El Jamón från Huelva finns sedan några år tillbaka i provinsen Málaga. Det gör att vi kan hitta vin från den provinsen. Detta är ett utmärkt lättdrucket vin från producenten Condado de Huelva som ligger på gränsen till Portugal. Ett vin som överraskat på mig och passar utmärkt till stekt färsk Lubina. Vinet är gjort bland annat på den lokala druvan Zalema som ger torra och smakrika viner med bra frukt. Övriga druvor är Moscatel de Alejandría, Pedro Ximénez och druvan Listan Blanco som räknas till Kanarieöarnas stolthet bland druvor. Ger fin friskhet och aromatisk karaktär. Mycket nära släktskap till Palominodruvan. Ett överraskande friskt och lättdrucket vin för 4,95 euro.

Jerez-Xérès-Sherry
Tio Pepe från Gonzalez Byass, 100 procent Palomino. 93 poäng i Guía Peñín och fem stjärnor. Pris: 6,60 euro.

Overo tinto 2017. Från Bodegas González Palacios i det lilla vindistriktet Lebrija söder om Sevilla som tidigare ingick i Vinos de Calidad de Lebrija (Sevilla). En mycket trevlig överraskning. 50% Tempranillo, 50% Syrah. 12 månader på franska och amerikanska ekfat. Söta och runda tanniner, aromer av kaffe och mörk choklad, bra avslut. Pris: 11,30 euro.

Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda
Bodegas Barbadillo (de gör 70 procent av all Manzanilla) gör Solear. En Manzanilla som fått 92 poäng i Guía Peñín och fem stjärnor. Pris: 6 euro.

Montilla-Moriles
Fino Eléctrico är 100 procent Pedro Ximénez. En av de bästa torra Montilla-Moriles jag smakat. Produceras vid bodegas Toro Albalá i Aguilar de la Frontera (Córdoba). Utsökt till Salmorejo de Córdoba, provinsens kalla soppa vid heta sommardagar eller till inlagda oliver och räkor i vitlök. Pris: 15,85 euro.

Málaga y Sierras de Málaga
Cortijo Los Aguilares Pinot Noir 2019
Jag är väldigt förtjust i Pinot Noir och den bäst närproducerade jag hittat var hos Cortijo Los Aguilares. Vinälskare brukar i regel hylla druvan Pinot Noir, så även jag. Ett vin som har allt. Det är helt enkelt supergott. Ett vin för speciella  tillfällen. Pris: 33 euro.

Don Pepe de Cortijo La Fuente, Pedro Ximenez seco
En personlig favorit och prisbelönt sherrylikande vin som jag bara inte kan sluta att älska. Torrt vin gjort på 100 procent Pedro Ximénez. Ska serveras vid sex grader. Fyndpris: 5,90 euro.

Cortijo La Fuente Afrutado Seco har fått flera utmärkelser och har blivit lite av mitt husvin. På sommaren blir det gärna en flaska till stranden ihop med grillade sardiner på spett. Det kan inte bli så mycket bättre. På Moscatel de grano menudo (den äldsta och renaste sorten av Moscatel) och Pedro Ximenez. En underbar doft av vita blommor, exotiska frukter och citrus. En mycket fräsch, torr, mjuk och fin smak. Pris: 5,90 euro

Ultimos Sueños Tempranillo Reserva
Producerat vid Bodegas Cezar och hos Rickard Enkvist. Drömvinet eller ”Full body wine”. Ett fylligt vin med kropp, fatkaraktär och balans. Bra syra, smakrikt, varma mogna tanniner och ett kryddigt avslut. Pris: 16 euro.

Granada
Guindalera Crianza 2017
En kort biltur från stranden på Costa Tropical, i Jete norr om Almuñécar, ligger vinproducenten Horacio Calvente. Vinet görs på Syrah, Cabernet Sauvignón, Tempranillo, Merlot och Petit Verdot som vuxit på sydsluttningen av Sierra Nevada på mellan 800 till 1.000 meters höjd i området La Guindalera. Lagrat på franska och amerikanska fat i 12 till 14 månader. Körsbärsröd färg med lila kant, balans mellan friskhet och syra. Behaglig eftersmak med förnimmelser av söta kryddor och frukt. Licoreria Olivares på Avenida Juan Carlos I i Almuñécar har ett bra utbud av viner. Här hittar du Guindalera Crianza 2017 som kostar ca 9 euro.


Fakta/IGP
Förutom DOP finns det mindre vinområden som är skyddade med geografisk beteckning (IGP) som ofta beskrivs som Vino de la Tierra:
Desierto de Almería
Laujar-Alpujarra
Norte de Almería
Ribera del Andarax y Sierras de las Estancias y los Filabres (Almería)
Cádiz
Córdoba y Villaviciosa de Córdoba (Córdoba)
Altiplano de Sierra Nevada
Cumbres del Guadalfeo y Laderas del Genil (Granada)
Bailén
Sierra Sur de Jaén y Torreperogil (Jaén)
Los Palacios y Sierra Norte de Sevilla (Sevilla)

MER OM VIN HITTAR DU HÄR:
Vin bättre investering än aktier
Vacker av vin och resveratrol
Vin från Manilva och Mallorca
Vin motverkar förkyning
Snyggare och charmigare av vin

Rödvin förbränner fettceller
Vintips: Hjälper dig att gå ned i vikt


 
Cortijo La Fuente i Mollina norr om Málaga

Cortijo La Fuente i Mollina norr om Málaga


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255