Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Leva och bo i Spanien: Att pensionera sig i Spanien – lönar det sig?

Svenska Magasinet i Spanien

Leva och bo i Spanien: Att pensionera sig i Spanien – lönar det sig?

2021-05-10

Allt fler svenskar drömmer om att pensionera sig utomlands och Spanien tillhör ett av de mest populära länderna. Under flera år har många svenskar realiserat dessa drömmar och utflyttningen från Sverige befinner sig på en historiskt hög nivå. Det beror på flera faktorer och inte minst de många flygförbindelser som finns och att Spanien bara är några timmar bort. Under förra året 2020 flyttade 1 644 personer från Sverige till Spanien, den högsta siffran hittills på 2000-talet.


Skicka till en vän

Skattefördelar för svensk pensionär i Spanien
För svenska pensionärer är inte Spanien något av de utpräglade lågskatteländerna. Trots detta så kommer en svensk pensionär som flyttar till Spanien att få mer i plånboken varje månad. Lägger man dessutom till lägre levnadsomkostnader så kan ekvationen bli riktigt angenäm.
Lägre skatt på pensionen
Lägre kapitalbeskattning
Fastighetsuppskov medges
10-årsregeln = 0 år

Vilka regler gäller då för de olika pensionsformerna?
Svensk allmän pension beskattas i både Sverige och Spanien
Tjänstepension från privatsektor - beskattas i Spanien, Sverige får beskatta (se fördjupning) · Tjänstepension från offentlig sektor beskattas endast i Sverige
Privat pensionsförsäkring beskattas i både Sverige och Spanien

Beskattning enligt ovan bygger på rådande dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Spanien och förutsätter att emigration skett varvid du saknar väsentlig anknytning till Sverige. 

SINK skatt
Pension har Spanien förtur till. När din pension deklareras i Spanien har du ingen nytta av den SINK-skatt du har betalat i Sverige. Den måste istället återkrävas från svenska Skatteverket genom att du skickar en kopia av den spanska deklarationen till Sverige, visar att du betalt skatten i Spanien och skickar en kopia av ditt bankkonto till Sverige. Svenska Skatteverket kommer då att återbetala så stor del av SINK-skatten som du har betalat i Spanien till det av dig styrkta bankkontot. 

Svenska regler vid utflyttning
När det gäller beskattning av din pension så finns det, enkelt uttryckt, två alternativ:

1. Du vistas i Spanien under delar av året men behåller dina kopplingar till Sverige. Resultat: din pension beskattas ”som vanligt” i Sverige. Att exempelvis tillbringa vintern i Spanien och övriga året i Sverige, där du behåller din permanentbostad och dylikt, skapar möjligheter till en behaglig livsstil, men du kvarstår i det svenska systemet vad avser skatter, sjukvård och mycket annat.

2. Du flyttar permanent till Spanien, skriver ut dig från Sverige och klipper dina huvudsakliga band till Sverige. Resultat: din pension beskattas enligt speciella regler (vilket oftast ger lägre skatt). Bestämmer du dig för att flytta ut permanent från Sverige så måste du även ha förståelse för reglerna om väsentlig anknytning och stadigvarande vistelse. Först när dessa regler är uppfyllda kan beskattningen av din pension förändras. För att din skattemässiga situation ska förändras så räcker det inte bara att flytta utomlands. Du måste även se till att:
Göra dig av med din svenska permanentbostad (sälja ägd bostad, säga upp hyresbostad).
Inte ha make/maka eller minderåriga barn kvar i Sverige.
Inte sitta i för många styrelser, äga svenska bolag m.m.

SVEN F. KÄLLSTRÖM har bott över 30 år i Spanien. Han har tidigare skrivit fem böcker om Spanien, bl a Drömmen om Spanien. Under de senaste 10 åren har han drivit mäklarföretaget Alamo Costa del Sol Real Estate med kontor på Calle Córdoba 37 i Fuengirola. Där kan du också köpa boken DRÖMMEN OM ATT LEVA OCH BO I SPANIEN direkt från författaren och läsa mer om den spännande spanska historien. 
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255