Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Svenska Magasinet 30 år: Maj 1993

Svenska Magasinet i Spanien

Svenska Magasinet 30 år: Maj 1993

2021-05-10

I oktober 1990 utkom Svenska Magasinet med sitt första nummer. Nu gör vi ett hopp fram till majnumret 1993. Spanienåret 1992 var över och 1993 kom baksmällan efter festen. Luften hade gått ur ballongen.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det märktes även i Svenska Magasinet i maj 1993. Tidningen hade blivit tunn. Bara 24 sidor. Det skulle snart bli ändring på det. Vi ska berätta mer om det i nästa nummer.

1993 var inget roligt år i Spanien. Festen var över och mungiporna pekade neråt. Det glada Spanienåret 1992 var över och det var oroligt politiskt med en fallande ekonomi och ökad arbetslöshet.

De dåliga tiderna påverkade även Svenska Magasinet som genomgick en strukturförändring. Och det behövdes. Tidningen var tunn och materialet ytligt. Hungern och glädjen att gräva fram nyheter och artiklar lyste med sin frånvaro.

Det som fångar min uppmärksamhet i majnumret 1993 är texten om H.C. Andersen och hur denne blev förälskad i Spanien efter att ha träffat en spansk soldat i Danmark.

Anledningen var det krig som uppges ha rasat mellan den andalusiska byn Huéscar i provinsen Granada och Danmark sedan 1800-talet. Egentligen var det inget krig. Men eftersom ingen fred hade slutits ansågs kriget pågå.

Först den 11 november 1981 och efter 172 års ”krig” slöts freden mellan byn Huéscar och Danmark.
 

Svenska Magasinet i Spanien

Hur kom detta sig?
Ursprunget till kriget tar oss till året 1809. Två år tidigare hade Spanien skickat 13.000 soldater till Danmark som skulle förhindra att brittiska trupper intog Jylland. Händelsen hörde samman med ett fördrag som Spanien hade undertecknat med Frankrike om att britternas militära verksamhet skulle övervakas.

Sex dagar efter att Napoleons trupper hade invaderat Spanien bröts fördraget. De spanska soldaterna i Danmark gick från att ha varit allierade till att bli en isolerad rebellgrupp. Utan att hemlandet hade någon vetskap om detta. Napoleon beslutade att de spanska soldaterna i Danmark skulle skingras för att inte skulle skapa problem och äventyra Frankrikes planer.

Detta blev inte känt i Spanien förrän två år senare, 1809. När Junta Suprema, som var den myndighet som styrde över Spanien under den franska ockupationen, fick kännedom om detta togs beslutet att alla förbindelser med Danmark skulle stoppas.

När nyheten nådde Huéscar förklarade kommunen (!) krig mot Danmark. Det inträffade den 11 november 1809. Efter Napoleons nederlag och kung Fernando VII återinsatts glömde Huéscar bort att de utropat krig mot Danmark. Och i Danmark var de omedvetna om krigsförklaringen.

Ärendet begravdes inte förrän i augusti 1981 då forskaren Vicente González Barberán hittade originalen till krigsförklaringen i kommunens gamla arkiv. När nyheten blev känd blev det uppmärksammat i dansk tv.

Nyheten om att en liten by 154 kilometer från Granada hade förklarat krig mot Danmark för cirka 172 år sedan fick stort utrymme i den danska pressen med många skämt och roliga historier.

För att sätta stopp på krigsförklaringen samlades kommunfullmäktige i Huéscar för att besluta om att inleda fredsförhandlingar med Danmark. Fredsförklaringen undertecknades av den danska ambassadören i Spanien.

Den 11 november 1981, efter 172 år, samlades representanter från Huéscar och Danmark och undertecknade fredsavtalet. Det blev en festlig dag i Huéscar där runt tio tusen danskar och ”huesquerinos” träffades för att fira slutet på det längsta men minst blodigaste kriget i Spaniens historia.

Och numera är danska Kolding och Huéscar vänorter.

Slutet gott, allting gott.
 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255