I oktober 1990 utkom Svenska Magasinet med sitt första nummer. Nu gör vi ett hopp fram till majnumret 1993. Spanienåret 1992 var över och 1993 kom baksmällan efter festen. Luften hade gått ur ballongen.

Av Ola Josefsson
Det märktes även i Svenska Magasinet i maj 1993. Tidningen hade blivit tunn. Bara 24 sidor. Det skulle snart bli ändring på det. Vi ska berätta mer om det i nästa nummer.

1993 var inget roligt år i Spanien. Festen var över och mungiporna pekade neråt. Det glada Spanienåret 1992 var över och det var oroligt politiskt med en fallande ekonomi och ökad arbetslöshet.

De dåliga tiderna påverkade även Svenska Magasinet som genomgick en strukturförändring. Och det behövdes. Tidningen var tunn och materialet ytligt. Hungern och glädjen att gräva fram nyheter och artiklar lyste med sin frånvaro.

Det som fångar min uppmärksamhet i majnumret 1993 är texten om H.C. Andersen och hur denne blev förälskad i Spanien efter att ha träffat en spansk soldat i Danmark.

Anledningen var det krig som uppges ha rasat mellan den andalusiska byn Huéscar i provinsen Granada och Danmark sedan 1800-talet. Egentligen var det inget krig. Men eftersom ingen fred hade slutits ansågs kriget pågå.

Annons

Först den 11 november 1981 och efter 172 års ”krig” slöts freden mellan byn Huéscar och Danmark.

Hur kom detta sig?
Ursprunget till kriget tar oss till året 1809. Två år tidigare hade Spanien skickat 13.000 soldater till Danmark som skulle förhindra att brittiska trupper intog Jylland. Händelsen hörde samman med ett fördrag som Spanien hade undertecknat med Frankrike om att britternas militära verksamhet skulle övervakas.

Sex dagar efter att Napoleons trupper hade invaderat Spanien bröts fördraget. De spanska soldaterna i Danmark gick från att ha varit allierade till att bli en isolerad rebellgrupp. Utan att hemlandet hade någon vetskap om detta. Napoleon beslutade att de spanska soldaterna i Danmark skulle skingras för att inte skulle skapa problem och äventyra Frankrikes planer.

Detta blev inte känt i Spanien förrän två år senare, 1809. När Junta Suprema, som var den myndighet som styrde över Spanien under den franska ockupationen, fick kännedom om detta togs beslutet att alla förbindelser med Danmark skulle stoppas.

När nyheten nådde Huéscar förklarade kommunen (!) krig mot Danmark. Det inträffade den 11 november 1809. Efter Napoleons nederlag och kung Fernando VII återinsatts glömde Huéscar bort att de utropat krig mot Danmark. Och i Danmark var de omedvetna om krigsförklaringen.

Ärendet begravdes inte förrän i augusti 1981 då forskaren Vicente González Barberán hittade originalen till krigsförklaringen i kommunens gamla arkiv. När nyheten blev känd blev det uppmärksammat i dansk tv.

Nyheten om att en liten by 154 kilometer från Granada hade förklarat krig mot Danmark för cirka 172 år sedan fick stort utrymme i den danska pressen med många skämt och roliga historier.

För att sätta stopp på krigsförklaringen samlades kommunfullmäktige i Huéscar för att besluta om att inleda fredsförhandlingar med Danmark. Fredsförklaringen undertecknades av den danska ambassadören i Spanien.

Den 11 november 1981, efter 172 år, samlades representanter från Huéscar och Danmark och undertecknade fredsavtalet. Det blev en festlig dag i Huéscar där runt tio tusen danskar och ”huesquerinos” träffades för att fira slutet på det längsta men minst blodigaste kriget i Spaniens historia.

Och numera är danska Kolding och Huéscar vänorter.

Slutet gott, allting gott.