Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mäklarspalten: Priserna stiger, såsom i Sverige, så ock i Spanien...

Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Priserna stiger, såsom i Sverige, så ock i Spanien...

2021-04-13

Mars 2021 blev, efter en helt otrolig början på året, en rekordmånad för bostadsförsäljningen på Costa del Sol.


Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg, Start Group
[email protected] Tel 952 90 48 90


Det är givetvis för tidigt för officiell statistik men på StartGroup har vi sålt mer än någonsin, och alla etablerade kollegor jag talat med vittnar om samma sak. Personligen trodde jag att återhämtningen skulle ta längre tid och gå i långsammare takt, men ibland är det angenämt att ha fel också. Idag är det den 7 april vilket också är min deadline för att skriva denna artikel. Jag hade denna gång lämnat det till sista minuten p.g.a. mycket annat jobb och för att få lite extra tid att fundera på formuleringen av ett kristallklart tema. Givetvis skulle artikeln handla om hur mycket försäljningen tar fart, och i morse när jag började min morgonrutin med olika nyheter handlade lämpligt nog både de svenska och spanska nyheterna om stigande bostadspriser. I Sverige hade villa priserna stigit med 16.5% och bostadsrätterna med 8,4% mellan mars 2020 och mars 2021. Även i Storbritannien stiger priserna och de spanska nyheterna öppnade också med stigande bostadspriser trots pandemin. Enligt INE (den spanska statistiska centralbyrån) steg bostadspriserna i Spanien som helhet med 2,1% under 2020, vilket är en lägre rytm än tidigare år men 2021 har börjat enormt starkt så när väl den statistiken kommer in är jag säker på att vi ser en markant ökning för första kvartalet 2021.

Så vad händer? Hur kan de säljas så mycket trots problem med resor och att vissa länder, som t.ex. Storbritannien, inte tillät resande till Spanien under mars? Många köper via videokonferens och virtuella 3D-visningar, speciellt nyproduktion, men det är också en stor ökning av spanska köpare som vi märker av. Just nu säljer vi till och med mer än vad vi får in eftersom många potentiella säljare inte kan resa hit. Det finns också en stor andel köpare och säljare, speciellt i Storbritannien, som inte kan resa nu och inte kan eller vill göra sina bostadsaffärer via telefon och Skype. Som det ser ut nu kommer de att kunna resa hit i slutet av maj, vilket troligen kommer ge en ännu större ketchup-effekt eftersom de utgör den, traditionellt, absolut största gruppen av utländska kunder på Costa del Sol

Låga räntor, tillgång till finansiering både i Spanien och i sina hemländer, samt en enorm längtan att återvända till Spanien för många karantän-trötta européer ger mer bränsle till ökande priser. Den allt starkare norska kronan ger även norrmännen tillbaka en större köpkraft som de gick miste om under 2020 då oljepriset var lågt och pressade ned deras valuta. Vi har också sett en ökning av kunder från Mellan- och Östeuropa. Kort och gott står Costa del Sol högt på listan för många.

Vi har också under slutet av 2020 lanserat en del nya projekt med nyproduktion som hade fantastiska startpriser då det fanns mycket på marknaden. När de befintliga objekten nu köps upp allt snabbare bäddar det för en snabbare prisstegring i dessa projekt som också sålt enormt bra under första kvartalet 2021. Ett exempel är Ipanema i Calanova Golf där man fortfarande kan köpa en 2-sovrums lägenhet med havsutsikt för strax över 200 000 Euro, för ett år sedan fanns ingen nyproduktion till det låga ingångspriset. Så det finns givetvis fortfarande goda möjligheter till bra köp. Det viktiga är att få rätt hjälp och bra råd från en erfaren och väletablerad mäklare - de har ofta tillgång till bra objekt som inte alltid ligger ute på den öppna marknaden.

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. I november 2019 blev Christofer invald som advisory director för det internationella branschorganet Association of International Property Professionals, AIPP Mer info www.startgroup.com
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255