Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Cabra: Den gröna vägen i hjärtat av Andalusien

65 km av den tidigare järnvägslinjen ”Tren del Aceite”, Oljetåget, är numera vandrings- och cykelleden Vía Verde. Den gröna vägen.

65 km av den tidigare järnvägslinjen ”Tren del Aceite”, Oljetåget, är numera vandrings- och cykelleden Vía Verde. Den gröna vägen.

Cabra: Den gröna vägen i hjärtat av Andalusien

2021-04-12

På vår resa utmed ”Caminos de Pasión” i hjärtat av Andalusien har vi kommit fram till Cabra. Vi cyklar utmed den Gröna vägen genom ett vackert landskap som breder ut sig under våren och försommar. Vi möts av dofter och en varm skön vind som smeker kinden.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Vi började med Priego de Córdoba i oktobernumret 2020. Fortsatt med Alcalá la Real i december, Puente Genil i januari, Lucena i februari och Utrera i marsnumret av Svenska Magasinet 2021.

Nu är turen kommen till Cabra. Och precis som tidigare blir jag förälskad även i Cabra. Här spårar vi det historisk-konstnärliga arvet, barock, kulturskatter, traditioner, mat, hantverk och naturupplevelser.

Det är också porten till naturparken Sierras Subbéticas. Det geografiska läget och nätverket med stugor att hyra i en lantlig miljö gör Cabra till en utmärkt utgångspunkt för att upptäcka det inre Andalusien och Caminos de Pasión.

Försommaren
Cabra är som bäst under våren och försommaren med upplevelser i form av färger, smaker och dofter. Årsgenomsnittstemperaturen ligger på 17 grader. Den kan sjunka till minus fyra grader vintertid. Och stiga till +43 grader på sommaren.

Försommaren skapar intryck och positiva vibbar. Sköna upplevelser kopplade till aktiviteter i naturen och kulturlandskapet. Cykelturer i olivlundar. Det är kuperat, vackra bergskedjor som skiftar färg i bakgrunden.
Området är känt för sina olivodlingar som täcker 85 procent av den odlade marken. Cabra ingår i det distrikt med ursprungsmärkning Denominación de Origen Baena. I Cabra finns även ett olivoljemuseum som är vanligt i de flesta större kommuner i Spaniens olivoljebälte. I ett senare nummer handlar det om Baena och olivolja.

Vad Cabra erbjuder är en skönt lantlig turism eller ”turismo rural” som det heter på spanska. Här finns flera intressanta rutter som Camino de Santiago Mozárabe och Ruta del Califato som ger en fin inblick i historien. Att just kombinera en utflykt på landet och samtidigt få en inblick i historien är en kombo som tilltalar.

Cykeltur längs vía verde
Under mitt besök i Cabra passar jag på att ta en cykeltur längs La Vía Verde de la Subbética, Den gröna vägen. Här gick tidigare järnvägen, Tren del Aceite, olivoljetåget, som började projekteras 30 april 1875.
För att få ut produkten snabbare anslöts Cabra med järnväg till både Madrid samt hamnarna i Algeciras och Málaga.

Järnvägen lades ned 1984. Tio år senare lanserades projektet med Vía Verde som invigdes 2001. En skön vandrings- och cykelled som mäter 65 km.
Den börjar egentligen vid den gamla stationen Campo Real i Puente Genil och fortsätter till provinsgränsen mellan Jaén och Córdoba och bron som går över río Guadajoz och korsar reservoaren Vadomojón. Vía Verde sammanfaller också med Camino de Santiago Mozárabe när den passerar Lucena, Cabra och Doña Mencía?.

Själv började jag cykelturen vid Cabras gamla järnvägsstation som numera är både restaurang och vandrarhem. Stationen var i drift mellan 1891 och 1984. Kvar står några gamla järnvägsvagnar och ett äldre lok.

Cykelturen går genom ett vackert andalusiskt landskap och naturparken Sierras Subbéticas. En gammal väl bevarade järnvägsarkitektur med fyra viadukter, fem stationer, en tunnel som mäter 139 meter, tretton arbetarbostäder plus andra hus som var hem för de som arbetade vid järnvägen.
Utmed leden finns sex rastplatser med bänkar, bord och cykelställ. Vid vattendrag och våtmarker stannar vi till för att studera fågellivet.

Castillo de los Condes
Det är trevligt att vandra runt i Gamla stan i Cabra som har en mysig småstadsmentalitet. Invånarna är gästfria, nyfikna och välkomnande. En skön stämning.

Börja vid Plaza Vieja och turistbyrån där du kan hyra cyklar. En parkeringsplats ligger bara något stenkast härifrån. Här får du bra kartor och trevlig personal hjälper dig att pricka ut intressanta platser på kartan.

Cabra har en rik historia som går tillbaka till västgoternas Egabro. Platsen hade en viss betydelse som administrativt centrum. Den äldsta delen heter Barrio de la Villa och härstammar från tiden med västgoterna.
Historiens vingslag i form av historiska stadsdelar, fästningar och borgar är starkt närvarande med Castillo de los Condes. Titta gärna in i kyrkan Parroquía de la Asunción y Ángeles som är känd som ”barockmoskén”.

Lunchen intog jag på det gamla klostret Convento de San Juan de Díos som numera är en Círculo de la Amistad, en slags sällskapsklubb dit invånarna går för att träffas, ta ett glas vin, äta en lunch, läsa dagstidningen eller att bara njuta av pation som är en av de vackraste i södra Córdobaprovinsen. Missa inte denna juvel.

Efter lunchen väntade en powerwalk söderut till Barrio del Cerro från 1.000-talet med sina vackra snidade balkonger och blommor. Kanske de vackraste kvarteren i Cabra.

Tillbaka till den centrala äldsta delen av Cabra väntade ett besök i det arkeologiska muséet MAC (Museo arqueológico cabra) som öppnade redan 1973.
Under årens lopp har det utvidgats och renoverats. 1984 flyttade det till riksbankens tidigare lokaler vilket blev ett lyft. Muséet ger en utmärkt bild av platsens historia och folkslagen som har kommit och gått.

Västgoterna
Själv fastnade jag för tiden med västgoterna där Egabro (Cabra) var ett administrativt centrum. Efter att det romerska rikets hade fallit blev Cabra ett viktigt administrativt centrum i det västgotiska riket med namnet Egabro från 500-talet till 700-talet. Staden var ett maktcentrum i södra delen av Hispania.

I slaget vid Guadalete förlorade kung Rodrigo sitt rike. Muslimerna intog Cabra 717 och det var vid denna tid som platsen fick namnet Qabra. Socioekonomiska skillnader mellan muslimer och kristna skapade spänningar under lång tid. Läget på gränsen mellan det muslimska kungariket som krympte till Granada när det katolska Kastilien växte bidrog till återkommande strider i området.   
Den 15 augusti 1240 återerövrades Cabra av kung Fernando III. En fredlig pakt slöts mellan invånarna att beroende på trosriktning fick de behålla sina seder och religion. Men stadens moské blev kyrkan Asunción y Ángeles.
Vid två tillfällen, 1342 och 1344, föll Cabra och hamnade under det moriska kungarikets Granadas makt. Vid båda tillfällena återtogs Cabra av kung Alfonso XI.

Manolete
Fortsätter du till fots i Cabra i nordostlig riktning kommer du till den äldsta tjurfäktningsarenan i provinsen Córdoba. Den invigdes 24 juni 1857. Efter flera renoveringar tar den i våra dagar 6.167 åskådare. Här gjorde Manolete sitt första framträdande. Året var 1931. En anledning till varför ”aficionados”, tjurfäktningsentusiaster, tar sig till Cabra som arrangerar några ”corridas” varje år.

Söder om tjurfäktningsarenan ligger den fina parken Parque Alcántara Romero som anlades 1848 av staden dåvarande borgmästare med förnamnet José. En tradition park från 1800-talet som i folkmun kallas för ”El Paseo” ger skön svalka under sommarheta dagar. Här passar eftermiddagskaffet perfekt.

Det finns både en äldre och nyare del av Cabra. I den nyare delen hittar vi Fuente del Río som är en naturskön plats nedanför Sierra de Cabra. Det porlande vattnet, vattenfall och svalkan bidrar till en populär mötespunkt för invånarna under de varma sommarkvällarna.
Ett litet stycke härifrån finns en trevlig uppställningsplats för husbilar. Strax intill ligger Auditorio Municipal Alcalde Juan Muñoz som har utseendet som en romersk teater där det arrangeras konserter och kultur under sommaren.

Läs mer på:
caminosdepasion.com
turismodecabra.es (bra sida även på engelska)
 

Vid järnvägsstationen i Cabra står ett gammalt lok

Vid järnvägsstationen i Cabra står ett gammalt lok

Fuente del Río är en naturskön plats nedanför Sierra de Cabra.

Fuente del Río är en naturskön plats nedanför Sierra de Cabra.

Stadens moské blev kyrkan Asunción y Ángeles. Känd som ”barockmoskén”.

Stadens moské blev kyrkan Asunción y Ángeles. Känd som ”barockmoskén”.

Lunchen intas gärna i det gamla klostret Convento de San Juan de Díos som numera är sällskapsklubben Círculo de la Amistad

Lunchen intas gärna i det gamla klostret Convento de San Juan de Díos som numera är sällskapsklubben Círculo de la Amistad

Barrio del Cerro från 1.000-talet och kanske de vackraste kvarteren i Cabra.

Barrio del Cerro från 1.000-talet och kanske de vackraste kvarteren i Cabra.

Ännu hittar vi spåren efter den gamla fästningen Castillo de los Condes

Ännu hittar vi spåren efter den gamla fästningen Castillo de los Condes

Turistbyrån ligger vid Plaza Vieja

Turistbyrån ligger vid Plaza Vieja

Omkring 65 km vandring eller cykling utmed Den gröna vägen väntar

Omkring 65 km vandring eller cykling utmed Den gröna vägen väntar

Kalla soppor som läskar. Till vänster, Ajo Blanco, till höger, salmorejo. Smakar utmärkt på sällskapsklubben Círculo de la Amistad.

Kalla soppor som läskar. Till vänster, Ajo Blanco, till höger, salmorejo. Smakar utmärkt på sällskapsklubben Círculo de la Amistad.

Den äldsta tjurfäktningsarenan i provinsen Córdoba ligger i Cabra. Den invigdes 24 juni 1857.

Den äldsta tjurfäktningsarenan i provinsen Córdoba ligger i Cabra. Den invigdes 24 juni 1857.


Snabbfakta/Cabra
Ligger granne till Priego de Córdoba. Byn bombades under inbördeskriget av republiken. I huvudsak hundratalet barn och kvinnor föll offer. Cabra ligger i vackert naturområde där en gammal järnväg har gjorts om till vandrings- och cykelled. Cykelrutten Vía Verde del Aceite bjuder på sköna naturupplevelser. Hyr en mountainbike och ge dig ut i det vackra andalusiska landskapet. Fästningen Castillo de los Condes är sevärd. Fina parkanläggningar utmärker Cabra. Utmärkt lunch i lokal miljö på Círculo de la Amistad.
Övernattning: Fyrstjärniga Hotel MS Fuente las Piedras. Det finns enklare tvåstjärnigas alternativ som Hotel Mitra och Hotel Villa Maria. Turistlägenheter hos Apartamentos Turisticos Doña Leonor.
Ferian i Cabra hålls normalt mellan den 3 till 8 september.
Gastronomi: Du befinner dig i Córdobaprovinsen och då är den kalla soppan salmorejo med en glas vin från närbelägna Montilla-Moriles något att prova. Eller en ”potaje” en matig rätt med spenat och kikärter.

Bombardeo de Cabra
Spaniens nuvarande förste vice regeringschef Carmen Calvo är född i Cabra. Att hon just är född i Cabra gör att det ibland uppstår polemik. Ett av PSOE-regeringens initiativ är det historiska minnet där händelser kopplade till inbördeskriget ska uppmärksammas. För att lära eftervärlden om en av landets värsta period i historien.

Projektet historiska minnet har helt inriktat sig på att gräva fram det som Francosidan gjorde. Den andra sidan i inbördeskriget glöms bort. Den har fått ikonstatus trots att den också dödade och lemlästade. Det var ju trots allt två sidor som slogs mot varandra.
De flesta känner till Guernica. Det är en känd målning av Picasso från 1937 som är ett minnesmärke över den baskiska staden Guernica som utsattes för terrorbombning av den tyska Kondorlegionen ur Luftwaffe under spanska inbördeskriget 26 april 1937. Vid tillfället omkom 126 människor.
Det som glöms bort av en del, av ren ovilja eller ointresse, det låter vi vara osagt, är att Andalusien har sitt eget ”Guernica”, Bombardeo de Cabra. Bombningen av Cabra ägde rum den 7 november 1938 genom det republikanska flygvapnet med understöd av Stalin.

Tre ryska bombflygplan av märket Tupolev SB-2 Katiuska med spansk besättning lyfte klockan 07.31 den 7 november från flygfältet Campo de Aviación de Los Guerreros i Fuente Álamo i Murcia. Bomberna släpptes över en livsmedelsmarknad vilket innebar att bara civila, kvinnor, barn och bönder i regionen drabbades. Målet med bombningen var inte militärt. Liken staplades och kördes bort med skottkärra. 109 människor dog varav 14 barn och mellan 200 till 300 människor skadades.

Bombningen av Cabra är något som Carmen Calvo helst inte berör då det inte anses politiskt korrekt. Efteråt kom bombningen av Cabra att användas i propagandasyfte – eller så uppstod total tystnad.

Några andra kändisar som är födda i Cabra är författaren Juan Valera och poeten Muqaddam ibn Muafá al-Qabrí.
 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255