Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Uppdrag vräkning ockupant!

Efter en lång förhandling gav kvinnan upp. Hon hade ockuperat paret Ödegaards radhus i Torreblanca i flera månader. På bilden syns personal från Exit Okupas. (Foto: Exit Okupas).

Efter en lång förhandling gav kvinnan upp. Hon hade ockuperat paret Ödegaards radhus i Torreblanca i flera månader. På bilden syns personal från Exit Okupas. (Foto: Exit Okupas).

Uppdrag vräkning ockupant!

2021-04-12

En kvinna som ockuperat ett radhus i stadsdelen Torreblanca i Fuengirola som ägs av ett svenskt-norskt par har blivit vräkt. Det har varit ett rent helvete. Vilken fantastisk känsla att det är över, helt otroligt, berättar Susanne Ödegaard, som tog hjälp av ett företag specialiserade på ockuperade fastigheter.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Svenska Magasinet har tidigare berättat om det skandinaviska paret, en svensk kvinna och en norsk man. De lämnade radhuset på Calle Fresno i april på grund av pandemisituationen efter att ha varit bofasta i åtta år. Nu skulle radhuset säljas.

För att inte riskera att drabbas av ockupanter lät de en god vän bo i huset till självkostnadspris. De tecknade även en extra försäkring gällande ockupation.

Problemen började när den gode vännen i sin tur ville hjälpa en ensamstående kvinna från Jordanien med en son på åtta år. Kvinnan behövde ett tillfälligt boende några veckor. Hon uppgav att hon väntade på en lägenhet som skulle bli ledig.

Veckorna gick och ockupanten visade inga tecken på att vilja flytta. Lördagen den 30 januari säger den norska vännen till kvinnan att hans välvilja är över, hon måste flytta.Ovetande
Ägarna är då helt ovetande om vad som har hänt. Den 4 februari får de kännedom om vad som inträffat. De kontaktar advokat och försäkringsbolag. Hon får då besked om att hon inte kan göra något eftersom den norske vännen släppt in kvinnan frivilligt.

Den 10 februari polisanmäldes kvinnan.
- Hon flyttade in i december utan vår vetskap, säger Susanne Ödeggard.

Svenska Magasinet besökte det ockuperade huset i Torreblanca i februari. Kvinnan vill inte öppna och svara på några frågor. Vi frågar efter ägaren till huset.
- Hon är inte här, svarar kvinnan kort på engelska med dörren stängd.

Vet du när hon kommer?
- Nej…

Komplicerad
Situationen har varit komplicerad eftersom parets ”gode” vän hade släppt in kvinnan frivilligt. Hon sågs inte som en ”äkta” ockupant trots att hon hade tagit över radhuset utan ägarnas kännedom och mot deras vilja.

- Min man som är norsk kontaktade det norska honorärkonsulatet i Los Boliches. De hade av en tillfällighet blivit kontaktade av en spansk kvinna som är väl insatt i branschen. Hon förmedlade uppgifter om ett företag som arbetar med vräkningar av ockupanter, berättar Susanne Ödegaard för Svenska Magasinet.

Susanne kontaktade Gabriella som kvinnan heter och som aktivt jobbar för att hjälpa andra som har blivit utsatt för husockupanter. Hon har själv varit i samma situation. Genom Gabriella fick Susanne kontakt med företaget Exit Okupa.


En kvinna ursprungligen från Jordanien ockuperade radhuset på Calle Fresno i stadsdelen Torreblanca i Fuengirola

En kvinna ursprungligen från Jordanien ockuperade radhuset på Calle Fresno i stadsdelen Torreblanca i Fuengirola

Under våren har Exit Okupas lyckats återta och utföra vräkningar av illegala husockupanter i flera kommuner på Costa del Sol.

Under våren har Exit Okupas lyckats återta och utföra vräkningar av illegala husockupanter i flera kommuner på Costa del Sol.

Svenska Magasinet i Spanien3.600 euro
Paret Ödegaard beslutade sig för att betala företaget 3.600 euro plus iva (moms). Men det tog emot i början.

- Först var jag väldigt skeptisk till att först betala in 1.800 euro i deposition utan att veta något om Exit Okupa. För att därefter betala in ytterligare 1.800 euro efter att arbetet var utfört, erkänner Susanne.

- Men vi resonerade att det var väl använda pengar. Tänk vad det skulle kostat om hon skulle bo kvar och vi skulle behöva betala för lån, el och vatten. De har gjort ett enastående arbete. Detta kallar jag för service.

Tisdagen den 23 februari inledde Exit Okupa sitt arbete. En vräkning av en ockupant följer olika moment. Kvinnan fick tre varningar innan företaget inledde vräkningen.

Förhandling
Den 4 mars var Exit Okupa på plats tillsammans med polis. En lång förhandling pågick med kvinnan som klockan 19 beslutade sig för att lämna radhuset.

Kvinnans sambo, en man från Tunisien, hade orsakat flera problem. Exit Okupa hade en arabisktalande förmedlare på plats.Susanne Ödegaard vill även berömma Sector Alarm som ställde upp dygnet runt.
-Jag har varit i kontakt med dem 24 timmar sju dagar i veckan. Sector Alarm har varit på plats när Exit Okupas har agerat vid huset, för att kunna installera alarm när den möjligheten väl dök upp.

Företaget Exit Okupas skriver om vräkningen:

”Efter att ägarna fått kunskap om att deras hus hade blivit ockuperat, och efter flera månaders försök att få det tillbaka med hjälp av vänner och polisanmälning valde de att kontakta oss. Även svenska tidningar skrev om ockupationen”.

”Vi har samlat in en omfattande dokumentation och informerat berörda myndigheter i området”.

”Ägarna har fått tillbaka sitt hus som är i ganska gott skick. Vi vill tacka nationalpolisen i Fuengirola för deras stöd i samband med insatsen” skriver företaget Exit Okupas.

Under våren har företaget lyckats återta och utföra vräkningar av illegala husockupanter i flera kommuner på Costa del Sol.

Fotnot. Den som vill ha kontakt med Exit Okupa och Gabriella kan kontakta Svenska Magasinets redaktion så förmedlar vi uppgifterna.Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255