Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mijas bygger Solkustens största park

Här planeras Solkustens största parkanläggning. På ett 350.000 kvadratmeter stort området som nu heter El Ahogadero blir 110.000 kvadratmeter park

Här planeras Solkustens största parkanläggning. På ett 350.000 kvadratmeter stort området som nu heter El Ahogadero blir 110.000 kvadratmeter park

Mijas bygger Solkustens största park

2021-04-12

Satsningar på golfsporten och bygget av Andalusiens största parkanläggning gör Mijas till kustens gröna lunga.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det blir Solkustens största parkanläggning, nästan lika stor som María Luisa-parken i Sevilla, och dubbelt så stor som Palomaparken i Benalmádena. Arbetet med att anlägga parken Gran Parque de Mijas inleds i slutet på året och beräknas ta mellan 18 till 24 månader. Totalt är det en investering på 20 miljoner euro.

Det har gått fem år sedan projektet presenterades. Men byråkratins kvarnar mal långsamt. Från det att ett projekt presenteras till att bli godkänt i olika instanser och till att spaden sätts i marken, krävs en större portion tålamod.

Parken projekteras i ett område som stundtals drabbas av översvämningar vid häftiga skyfall. Flodslätten intill río Fuengirola är ett känsligt naturområde. Det är också känt för arkeologi, så det finns lite att ta hänsyn till.

Totalt är det en 350.000 kvadratmeter stor yta i området som nu heter El Ahogadero där 110.000 kvadratmeter blir parkanläggning med konstgjord sjö, teaterscen, vägar, broar och parkeringsplatser. Parken anläggs mellan bostadsområdet Urbanización Cerros del Águila och industriområdet Polígono La Vega nära floden río Fuengirola, och ska stå klar i mitten av 2023.

Aktiviteter
Parken ska locka till aktiviteter. Hela området förskönas med trädgårdar, skogsdungar och banor för jogging, cykel, inlines och boule. Även klättervägg planeras.
Invånarna i närbelägna stadsdelen Las Lagunas samt skolorna i området har fått medverka och ge sina synpunkter över vad parken bör erbjuda. Kommunen har fått med invånarna i samarbetet.

Parken får en andalusisk pittoresk stil med arkitektinslag från den moriska tiden. Även åsnor som är så typiskt för Mijas by uppmärksammas. Rinnande vatten, fontäner, kiosker och lusthus ingår också.
- Det blir den gröna lungan på Costa del Sol, säger kommunalrådet för infrastruktur, José Carlos Martín.

Parken får anslutning till hästkapplöpningsanläggningen Hipódromo och gamla Camino de Coín. Eftersom den bara ligger en och en halv kilometer från centrum är den lättillgänglig till fots.

Vandringsled
Ett av projekten som det finns frågor kring är när sista delen av vandringsleden Senda Litoral som går genom Mijas kommun ska stå klar. I mars månad kom beskedet att kommunen lagt ut ett anbud om att få klart de sista avsnitten av vandringsleden mellan La Cala de Mijas till Fuengirola.
Det gäller ett avsnitt på 703 meter mellan La Cala de Mijas och strandrestaurangen chiringuito El Sheriff samt ett avsnitt på 2.293 meter från strandrestaurangen chiringuito El Faro fram till kommungränsen till Fuengirola.

Tanken är att arbetena med dessa stycken ska starta i slutet av 2021. Mijas väntar på ekonomiskt bidrag från provinsstyrelsen Diputación i Málaga och de har även bett om bidrag från fonden i programmet Next Generation.

Fram till nu är sex kilometer av vandringsleden Senda Litoral klar i Mijas kommun. Fyra kilometer är lagd i trä och två i betong. Senda Litoral är vandringsleden som när den är klar ska gå mellan Manilva i väster och Nerja i öster på Costa del Sol.
 

En nyöppning av det kända hotellet planeras 2022. Det beskrivs som en nystart för Mijas näringsliv.

En nyöppning av det kända hotellet planeras 2022. Det beskrivs som en nystart för Mijas näringsliv.

Nu har ett hållbart projekt inletts med att få hotell Byblos på fötter igen

Nu har ett hållbart projekt inletts med att få hotell Byblos på fötter igen

Fräscha lekplatser för barnen i La Cala de Mijas

Fräscha lekplatser för barnen i La Cala de Mijas

Mijas blir kustens gröna lunga. 2023 väntas en av Andalusiens största parkanläggningar stå klar

Mijas blir kustens gröna lunga. 2023 väntas en av Andalusiens största parkanläggningar stå klar

Sista delarna av vandringsleden Senda Litoral som går genom Mijas kommun ska färdigställas

Sista delarna av vandringsleden Senda Litoral som går genom Mijas kommun ska färdigställas

Valle del Golf Resort de Mijas ska locka fler golfturister till Mijas

Valle del Golf Resort de Mijas ska locka fler golfturister till Mijas

Den nya parken planeras sydväst om río Fuengirola

Den nya parken planeras sydväst om río Fuengirola

På hotellfronten kan vi också tillägga att lilla mysiga La Cala de Mijas får ett nytt hotell.

På hotellfronten kan vi också tillägga att lilla mysiga La Cala de Mijas får ett nytt hotell.


Hotell Byblos
Efter två kriser, för den ekonomiska och därefter covid-19, och efter flera försök så har renoveringen av Mijas klassiska hotell Byblos börjat. En nyöppning av det kända hotellet planeras 2022. Det beskrivs som en nystart för hela Mijas näringsliv.

Den 17 mars lades den ”första stenen”. De nuvarande ägarna Intriva Capital tillsammans med representanter från samarbetspartnerna hotellkedjan Marugal Hoteles och Hyatt var på plats för att högtidlighålla nystarten.

- Detta är goda nyheter för Mijas. Hotell Byblos är en ikon på den internationella scenen för hotellnäringen och ett kännetecken för Costa del Sol. Projektet bidrar till att turismen kan öppna upp vilket också skapar bra PR för Mijas, säger borgmästaren Josele González.

Kommunalråden för stadsplanering och utveckling, Andrés Ruiz respektive José Carlos Martín, var på plats tillsammans med regionalregeringens representant Patricia Navarro.

Kändisar
Den klassiska hotellanläggningen som har haft kända gäster som prinsessan Diana, Julio Iglesias, Rolling Stones, Antonio Banderas, saudiska kungafamiljen, presidenter och ministrar som gäster, har varit stängd i över ett decennium.

Till våren 2022 planerar hotellet med 200 rum att öppna. Cirka tvåhundra arbetstillfällen skapas direkt och lika många indirekt. Det är goda nyheter i en tid där turistsektorn har stått och stampat och lidit under pandemin.

Junta de Andalucía bidrar med 20 miljoner euro som ursprungligen kommer från den europeiska regionala utvecklingsfonden. Det är EU:s fond för regionalpolitiska projekt som ingår i Europeiska unionens strukturfonder. Pengarna går alltså genom ERUF:s operativa program i Andalusien.

Lägg till investeringar plus köpet av anläggningen så handlar det om ytterligare omkring 50 miljoner euro som satsas i det som beskrivs som ”ett hållbart projekt med att få hotell Byblos på fötter igen”. Det ska bidra till ekonomisk återhämtning via turism och sysselsättning. Med bättre och fräschare hotell ska utländska besökare lockas till Mijas.

Det är Marugal-gruppen som slutit ett franchiseavtal med den internationella Hyattgruppen om att driva hotellet under temat ”Unbound Collection”.

Innovativ satsning
Hotell Byblos blir en innovativ satsning med digitalisering och effektivitet i energianvändningen. Samtidigt ska den gamla arkitekturen som är synonymt för hotell Byblos vara kvar.
Projektet känns säkert och ligger rätt i tiden. Av den anledningen har kommunen valt att ge grönt ljus till ”stjärnprojektet” som ska bidra till ökad sysselsättning och ekonomi både lokalt och för provinsen.

- Avsikten är att det ska bli ett av kustens bästa hotell. Samarbetet och stödet vi fått från de olika myndigheterna har varit mycket viktigt, säger Luis Domínguez vid Intriva España.

Golf
Med sitt utmärkta läge mellan två golfbanor drar hotell Byblos gäster året runt. Om sommaren är högsäsong för turismen på Solkusten kommer golfspelarna under den övriga delen på året, främst mellan oktober till april.

- Golfsporten vill vi stötta. Det är en verksamhet som locka turister och besökare. Golf har ju även under pandemin beskrivits som en säker utomhussport, säger kommunalrådet José Carlos Martín.

Genom Este Castillo S. L. förvärvade investeraren Intriva hotellet 2019 av Ayco efter att det hade varit stängt i över tio år. Intriva har därefter inlett ett samarbete med Marugal Hotel Management som är specialiserade i att driva lyxhotell.
De har även tecknat ett franchiseavtal med internationella Hyatt Hotels Corporation som gör att hotell Byblos ingår i ”The Unbound Collection by Hyatt”. Det gör att Byblos blir det första hotellet i södra Spanien som ingår i Hyattgruppen.

I mars inleddes totalrenoveringen av Byblos som pågår 18 månader. Hotellanläggningen är på 27.000 kvadratmeter på en 50.000 kvadratmeter stor tomt.

Nytt golfprojekt
Mijas kommun vill flytta fram sina positioner inom golfturism. Nyligen höll kommunalrådet för turism, José Carlos Martín, och kommunalrådet för idrott, Andrés Ruiz, ett möte med samtliga ägare till golfbanor i kommunen.
En ny plan med att marknadsföra golf i Mijas tillsammans med Málaga universitet presenterades.

Bland annat ska Mijas skapa ett eget varumärke som golfdestination. Sporten ska också bidra till att få igång ekonomin efter post-covid.
- Golfsporten förgrenar sig till mängder av verksamheter och yrken. Golfturister shoppar och konsumerar mer än övriga turister. De bidrar på så sätt att återstarta ekonomin, säger José Carlos Martín.

Covid-19-pandemin har gjort att golf betraktas som en idealisk sport utomhus där social distans kan upprätthållas vilket upplevs som säkert för utövarna.

Golfdalen
Det planeras även för ett nytt golfprojekt under namnet Valle del Golf Resort de Mijas. Det beskrivs som ett av de större golfprojekten i Andalusien med en 18-hålsslinga, golfakademi, femstjärnigt hotell, ridcenter och 350 nya lägenheter i turistkomplexet Pueblo Adele.

Regionregeringen har gett grönt ljus vilket ska förhindra att byråkratin sätter käppar i hjulet. Golfsatsningen ingår i turistprojektet (Unidad Aceleradora de Proyectos de Interés Estratégico de Andalucía). Initiativet kommer från Logarma och värderas till 60 miljoner euro.

Regionregeringen anser att investeringen bidrar till nya arbetstillfällen enligt principen hållbarhet och att främja både offentliga och privata investeringar.

Bland annat ingår ett femstjärnigt hotell i Valle del Golf Resort de Mijas med 156 rum. Hotellet blir på totalt 20.413 kvadratmeter.

La Cala de Mijas
På hotellfronten kan vi också tillägga att lilla mysiga La Cala de Mijas får ett nytt hotell. Trots Brexit och covid-19 då fortsätter britter att investera. Nyligen inleddes arbetet med ett litet boutiquehotell med 20 rum på calle Tolox.

Byggherrar är Duncoles S.L. som britterna Jo Coles och Paul Dunford står bakom. Investeringen är på 500.000 euro och hotellet ska stå färdigt i slutet på 2021 för att öppna efter årsskiftet.
- Vi har nära 10.000 följare på sociala nätverk. Många har hört av sig och vill komma tillbaka till La Cala av de som varit här tidigare när de fick veta våra planer med hotellet, säger Jo Coles.

Hotellets takbar lär bli något nytt i La Cala. En takbar med utsikt över Medelhavet. Den typen av terrass finns inte i La Cala de Mijas sedan tidigare. Den blir öppen för alla och inte bara för hotellets gäster som önskar en drink i en skön miljö.
Fasaden på hotellet blir i andalusisk stil för att smälta in i stadsbilden. Interiören blir enkel, modern med en touch av elegans.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255