Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Svenska Magasinet 30 år: April 1992

Svenska Magasinet i Spanien

Svenska Magasinet 30 år: April 1992

2021-04-12

I oktober 1990 utkom Svenska Magasinet med sitt första nummer. Nu gör vi ett hopp fram till aprilnumret, Spanienåret 1992. Vilket år det var! Madrid var Europas kulturhuvudstad. Barcelona arrangerade de kanske bästa olympiska sommarspelen hittills. Och i Sevilla hölls världsutställningen Expo 92.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Svenska Magasinet var den enda svenska tidningen som distribuerades i den svenska paviljongen på världsutställningen i Sevilla 1992. Varje vecka reste annonssäljaren Sven Källström och dåvarande redaktören Birgitta Terpstra till Sevilla med bilen fullastad med Svenska Magasinet.

I aprilnumret ägnades Månadens porträtt åt Cristina Siljeström-Ribed. Eller Markisinnan García de Samaniega y Querat och Sveriges honorärkonsul i Sevilla. Hon tog över efter sin far John som hade kommit till Spanien som barn, blev sjökapten och gifte sig med Pilar från Sevilla. John öppnade eget skeppsmäkleri och blev skandinavisk konsul.
Cristina, som var en av de fem döttrarna, hade bråda dagar under världsutställningen som höll på under sex månader. Hon var egentligen skandinavisk honorärkonsul vilket innebär att Cristina fick ta hand om såväl norska, svenska som danska ärenden.

Inför Expo 92 hade förstärkning kallats in från konsulatet i Palma de Mallorca med Gunilla Ekelund. Planläggningen var minutiös med besök av de skandinaviska kungahusen. Redan hösten 1990 var prinsessan Christina från Sverige på besök för att lägga den första stenen till den svenska paviljongen. Senare kom prins Bertil och prinsessan Lilian.

Vid tidpunkten fanns det två stora svenska företag i Sevilla. Det var SAAB som producerade vingar till SAAB 2000 samt Bolidens malmgruva, Aznarcóllargruvan, 30 km utanför Sevilla.
 

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Den svenska paviljongen på Expo arrangerades Hans Alfredsons utställning ”Mini-Sverige” med kultur, natur, industri, mode och gastronomi. Vid paviljongen hade en liten kärngrupp med generalkommissarie Karl-Erik Norrman och ambassadrådet Peter Ahlgren medverkat med att ta fram det svenska programmet. Det var som en liten Expo-familj.

Entreprenör för bygget av den svenska paviljongen var Fabcon i Timrå utanför Sundsvall. Under ett år hade de en stab av egna byggarbetare på plats. Paviljongen ritades i Sverige av den vinnande arkitektgruppen Alenius Silverhielm Åhlund arkitektkontor AB. Paviljongen flyttades efter världsutställningen till Grythyttan och högskoleutbildningen i gastronomi och oenologi som hade startat i september 1990. Det var Grythytte Akademi Restaurant AB som drev Restaurante Suecia Smörgåsbord i paviljongen. Birgitta Ringaby-Österberg och Lars Nordzell hade blivit ombedda att ta hand om restaurangen av Carl Jan Granqvist. Personalen bestod av 29 stycken.

Varje utställande land hade sin egen ”nationaldag” på Expot och Sverigedagen inföll den 15 juni med kungaparet på plats. Operan från Stockholm gav en galaföreställning och andra artister som uppträde var Lill Lindfors.

SvM:s reporter Birgitta Terpstra berättade att den svenska paviljongen skiljde sig jämfört med andra länders paviljonger som satsade på lasereffekter, interaktiva system och datorer. Den svenska paviljongen stod för en välbehövlig andningspaus med fågelkvitter, porlande bäckar, plantor och blommor.

I övervåningen av den svenska paviljongen kunde svenska företag hyra in sig. Volvo spelade en av huvudrollerna och deltagandet grundade sig på tre tema: Nya energikällor, bättre miljö och förbättrad säkerhet. Volvos officiella invigning var den 21 april med Pehr G Gyllenhammar på plats.

Sverige hade 1992 ett generalkonsulat i Málaga med betald generalkonsul. Under detta låg hela nio honorärkonsulat i Andalusien.

Resor har alltid varit ett aktuellt tema för Svenska Magasinet. Så var det även 1992 då tidningen var med och arrangerade tvådagarsresor till Expo i Sevilla. Pris: 35.500 pesetas.
 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255