Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Bodyharmony: Ta hand om dina höftleder

Svenska Magasinet i Spanien

Bodyharmony: Ta hand om dina höftleder

2021-04-12

Det finns många uttryck som relaterar till våra höfter. På en höft, ont i höften, höfter fäst, eller kvinnliga höfter. Inom den medicinska världen skiljer man tydligt på vad som är själva höftleden och inte lite vagt hela höftområdet.


Skicka till en vän

Höftleden är en stor, stabil men även rörlig kulled.  Det är en fantastiskt led som tål stor belastning. Musklerna runt höftleden är starka och uthålliga. Men var i kroppen är höftleden placerad?

Höftledens ledhåla är en del av bäckenet och själva kulan en del av lårbenet. Och precis mitt i ljumsken, på djupet ”gömmer sig” den här stora leden. Många tror att knölen eller fördjupningen man kan känna på sidan av höften är höftleden men så är det alltså inte.
Lårbenet har en liten vinkel här och den lilla biten in mot höftleden är det som kallas lårbenshalsen.

Det är många som får besvär i höftområdet allt ifrån fraktur på lårbenshalsen, höftartros eller ont på sidan av höften. Eller nervsmärta från ryggen som strålar ner mot höftområdet. När man får besvär i höftområdet är det därför viktigt att ställa rätt diagnos så att rätt behandling eller träning görs.

Det är så mycket vi kan göra för att ta hand om våra höfter så att de inte skapar besvär. Precis som alla leder är det viktigt att ”ta ut rörligheten” i höftleden. Böja, sträcka, rotera och föra benet utåt och inåt. Genom rörlighetsträning så ”vitaliserar” vi hela leden. Så att brosket, ledvätskan och ledkapsel får den gymnastik som behövs.

Många gånger är korta strama muskler orsaken till att höften signalerar värk eller smärta. Det kan vara muskler djupt inne i rumpan eller muskler som går ner mot knäet eller kommer från ryggen. Att stretcha kompakta och korta muskler kan göra underverk.
I fråga om styrketräning så gäller oftast att hellre göra många repetitioner som gynnar blodcirkulationen i området än att belasta för hårt.

Så det är väl värt mödan att ta hand om dina höfter så att du kan göra allt roligt i livet. Dansa, spela golf eller padel eller göra långa vandringar utmed stranden eller i bergen.
 

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i SpanienAxplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255