Vi besöker Sevillaprovinsen och Utrera. Vandrar mellan gränder kantade av apelsinträd, njuter av dofterna blommar, lyssnar till vattnet som porlar från fontäner och dammar. På ett litet torg inmundiga vi ett glas Fino med vitlöksfrästa räkor som får gomseglet att svaja. Här klappar det spanska hjärtat med flamenco och tjurar.

Kanske det är i Utrera (50.962 inv.) som vi hittar Andalusiens vagga när det kommer till kultur. Utrera några mil sydost om Sevilla betraktas som flamencomusiken- och dansens vagga. Även när det gäller tjurarna Toro bravo.

Det är snyggt och rent i gatubilden. Himlen är blå och det är varmt och skönt.

 

 

 

 

 

 

 

Jag besökte Utrera. Och blev såld direkt. Jag promenerade runt i de små vitkalkade gränderna med dofter och stämning så närvarande. Tänk om vi hade kunnat stoppa tiden.
Jag var inte ensam. Sevillaborna drar hit för att äta, umgås och skratta under veckosluten.

De små torgen och gränderna dyker upp lite varstans i Utrera. Som här vid Plaza del Bacalao eller Plaza de la Enrique de la Cuadra.

Från de små torgen och gränderna hörs glädje och skratt. Här klappar det spanska hjärtat. Under veckosluten är det fest och glädje. Uppklädda invånare och besökare utifrån träffas och umgås på de lokala barerna.

Annons

Med pendeltåget Cercanías är det bara 25 minuter till Sevillas pulserande centrum och historiska sevärdheter. Det gör Utrera till en utmärkt plats för övernattning. Utrera är konservativt på så sätt att här lever de spanska sederna. Så räkna med siesta och stängt under de varmaste timmarna under sommarhalvåret.

Apelsinblommor

Våren i Utrera och framför allt mars månad är medryckande. Gamla stan har skön trädgårdskonst när den är som bäst. Fontäner, dammar och apelsinlundar skapar dofter, ljud och skön harmoni. När apelsinträden blommar och den söta doften sprider sig i kvarteren känns det som att det inte kan bli så mycket bättre.

Att slå sig ned på ett torg i solgasset, inmundiga en torr kall sherry och tapas med vitlöksfrästa räkor. Eller Utreras eget öl Vandalia som 2019 blev vald till världens bästa hantverksöl. Det spanska livet känns lyxigt.

Gamla stan blev K-märkt 2002 som historiskt-konstnärligt arv. Här finns gallerier och konsthantverksaffärer. Gatorna är vackert snidade med smala gator, små torg, blomsterkrukor utmed vitkalkade väggar och järngaller för fönster, dörrar och balkonger.

Klimatet bidrar till det glada humöret. Det är blå himmel större delen av året, antalet soltimmar är många. Somrarna är varma och torra, vintrarna fuktiga och tempererade.

Tusentals år

Det har funnits bosättningar i Utrera sedan tusentals år. Här fanns även tidigt en muslimsk och judisk koloni. Efter att Fernando III av León y Castilla erövrade området tilläts muslimerna bor kvar. De ägnade sig huvudsakligen åt jordbruk. Romerna slog sig ned i Utrera på 1400-talet och finns kvar sedan dess och utgör idag en integrerad grupp i samhället.

Platsen har sedan länge spelat en viktig roll som kommunikationsnav. Utrera ligger utmed den gamla romerska vägen Vía Augusta. Sedan gammalt är det också en viktig järnvägsknut med linjer till Sevilla, Cádiz och Málaga.

Kända klockringare

Det finns ett antal kyrkor som väcker mångas beundran, som Santa María de la Mesa och Santiago el Mayor som är kända för Los campaneros de Utrera. På svenska kallare vi det för klockare eller klockringare.

Kyrkor som Santa María de la Mesa och Santiago el Mayor väcker mångas beundran.

Det var ett kyrkligt ämbete med ansvar att vårda kyrkan och dess inventarier samt utföra klockringningen. Senare kom kyrkorna att automatisera klockringningen vilket gjorde att manuell klockringning övergavs och klockare sades upp.

Ni har säkert sett filmen ”Ringaren i Notre Dame” som är gjord efter en medeltidsroman som skrevs av Victor Hugo 1831. I filmen från 1939 spelar Charles Laughton huvudrollen.

Jag tänker på den när jag träffar klockringarna i Santiagokyrkan på calle Ponce de León 12. Den byggdes i slutet på 1400-talet. Tillsammans med en grupp spanska journalister är vi här för att lära känna Los campaneros de Utrera som håller en gammal tradition vid liv.

Dåtidens larmtjänst

Klockare eller klockringare hade en viktig uppgift under medeltiden. Vi kanske i första hand tror att de fanns i kyrktornet för att ringa i samband med gudstjänster.
De var också dåtidens larmtjänst 112. När byar, samhällen och större städer drabbades av olyckor och bränder var det klockarens uppgift att larma och göra invånarna uppmärksamma.

Med sina olika klockspel annonserade klockringaren för födelser, bröllop, dödsfall och faror med allt från bränder till attacker eller anfall utifrån.

Klockringaren tillbringade därför den mesta av tiden i kyrkan eller i tornet. En smal trappgång leder upp till tornet på den gotiska Santiagokyrkan. Halvvägs ligger det rum som var klockringarens bostad. Utrymmena är små. Det känns mörkt, fuktigt och instängt.

Föll från kyrktornet

Jobbet som klockringare har sina risker. Något som har visat sig i nutid när en klockringare omkom 2004. Det är en konst att vända en kyrkklocka som roterat på en arm och ringaren använder rep.

Los campaneros de Utrera eller klockringarna vördar en gammal tradition

Kyrkklockan måste vändas. Det gör ringaren genom att ”åka med upp” för att ställa sig på kyrkklockan när han samtidigt håller i repet. Med rätt teknik och balans får ringaren klockan att stanna för att sedan ”rulla” åt andra hållet då klockaren gör sin kända volt för att sedan hoppa ned och dra i repen.

2004 missade ringaren att landa på klockan för att i stället fortsätta rakt ut i luften från kyrktornet…

Att se klockringarna uppträda är en show. Att stå på marken och se hur kyrkklockorna som väger ton vänds genom klockringaren egen kroppsvikt imponerar. Här i Utrera är det en tradition sedan mer än 500 år som går från generation till generation.

Själv fick jag följa med upp i kyrktornet för att på nära håll följa showen. Jag får veta att Utreras klockringare inom en nära framtid hoppas få bli en del av Unescos immateriella kulturarv för mänskligheten.

Det kan tilläggas att 2017 bjöds det på en show där klockringning synkroniserades till flamenco. Och var ska inte detta hända om inte i Utrera.

”Perrate de Utrera”

På en husvägg på calle Catalina de Perea 14 finner jag en plakett med namnet José Fernández Granados eller ”Perrate de Utrera” som han kom att kallas. Han föddes här den 9 juni 1915 och avled i Dos Hermanas 12 oktober 1992. Samma dag som världsutställningen Expo i Sevilla stängde.

Flamencon är starkt närvarande i Utrera med uppträdanden, festivaler och monument.

Han kom att bli en av Spaniens mest kända flemencosångare. “Perrate de Utrera” kom från en fattig familj. Han tillbringade inte mycket tid i skolan.

Från tio års ålder så uppträdde han. Vid en tävling då han var elva år fick han som pris fem “duro”, det är lika mycket som 25 pesetas. Det blev militärtjänst och 32 månader i inbördeskriget.

Därefter började han umgås med flamencofolket. Lärde sig musiken och uppträdde i Sevilla innan han hamnade på den kända flamencobaren El Duende i stadsdelen Gitanillo de Triana i Madrid. Senare återvände han till Sevilla.

På en husvägg på calle Catalina de Perea 14 finner jag en plakett med namnet José Fernández Granados eller ”Perrate de Utrera” som han kom att kallas.

Han är bara en av många kända inom flamenco från Utrera. Några andra namn som dyker upp vid samtal är El Cuchara de Utrera, Enrique Montoya eller ”Candela”, Gaspar de Perrate, Inés de Utrera, Ramón Priego och Pitín de Utrera.

Flamencons vagga

Var flamencons vagga ligger går alltid att diskutera. Och meningarna går i sär. Trianakvarteren i Sevilla och Café Cantantes lyfter gärna fram sig själva som flamencomusikens epicentrum. Så kan det vara ur turistsynpunkt.
Flamencomusiken vid många platser är turistanpassad. Sök dig till Utrera eller Lebrija så upplever du något som de flesta kommenterar som mer oupptäckta områden med traditionell flamenco.
Det är kultur, konst musik. En komplex kulturell livsstil som kräver djup förståelse och tid till att lära känna.
I flamencon hittar vi alla mänskliga drag. Förhoppningar, sorger och glädje som flamencon kastar upp i luften som genererar ett ”större jordskalv” av känslor där dess epicentrum ligger i Utrera.
Besök gärna Peña Cultural Flamenca Curro på calle Pérez Galdós 11.

Utrera den modiga tjurens vagga

Den är känd som ”El toro de lidia” eller Toro bravo som används oftare. Det handlar om den iberiska vildtjuren som växer upp på friland vid gårdar i Spanien, Portugal, Frankrike och i länder i Latinamerika. Den är synonym med energi, styrka och uthållighet.
Den europeiska uroxen är utdöd sedan 1600-talet. Den romerske kejsaren Julius Caesar sade en gång att de tjurarna var nästan lika stora som elefanter.
”Stor är deras styrka, och stor är deras fart”, skrev Caesar.
Den iberiska vildtjuren lever tack vare selektiv uppfödning av tjurar till tjurfäktningar.
När du lämnar motorvägen och kör förbi rondellen vid infarten till Utrera står tjuren som förkunnar ”Cuna del Toro Bravo”, den modiga tjurens vagga. Det är bara ett av flera monument med tjurar som finns i Utrera där tjurar varit en naturlig del sedan 1600-talet.

Cerveza Vandalia

Det är ett hantverk. Företaget Cerveza Vandalia grundades 2006. Utreras eget hantverksöl kom ut på marknaden 2011. Åtta år senare, 2019 sopade de banan och vann förstapriset i London vid World Beer Awards i konkurrens med 3.500 andra öl. Det har blivit prisbelönt även i Bryssel.
Namnet kommer av folkslaget vandalerna som kom från Skandinavien och ockuperade Andalusien på 400-talet.
Det är ett litet lokalt företag som producerar 20.000 liter per månad.
En behaglig arom av malt, en viss antydan av fruktig karaktär, med avslut som påminner och går åt karamellhållet.
Läs mer på: cervezasvandalia.com

Snabbfakta/Utrera

Minns ni Puente Genil och Fuente Álamo i januarinumret 2021. Vi är kvar på Vía Augusta. Utrera är en mysig kommun strax sydost om Sevilla. Platsen anses vara en av flamencomusikens- och dansens vagga. Även när det kommer till tjurarna toro bravo. Att sitta på Restaurante Abuela María en helg, njuta av folklivet medan man intar en torr fino tillhör livets goda. Klockringarna i Santiagokyrkan eller Campaneros de Utrera är omtalade. Utrera har flera trevliga torg som Plaza de Bacalao.
Det finns flera trevliga hotell i Utrera. Hotel Verz Cruz (två stjärnor), El Hotel AMR (två sjärnor), Hotel San Fernando i en byggnad från 1700-talet (tre stjärnor) eller så finns det ute på landet logi som Hacienda de Orán Casa Rural eller Hacienda La Indiana Casa Rural.

Läs mer på:

turismo.utrera.org
caminosdepasion.com