Antalet elbilar ökar på Costa del Sol. En växande boom i försäljningen förväntas när intresset för att äga elbil växer. När Svenska Magasinet testar upplevs det som att glida omkring i radiobil i stadsmiljö.
Men det gäller att vara uppmärksam på fotgängare. Bilen hörs inte när den kommer.
Varför köpa elbil? Skälen kan vara många med allt från att bidra till mindre utsläpp, en renare jord till ren nyfikenhet.
– Jag har alltid varit intresserad av bilar och haft från V8 och amerikanska bilar till diesel. Nu vill jag prova elbil innan jag slår igen ögonen, säger Örjan Carlsson, nybliven elbilsägare sedan december.
Örjan köpte en Volkswagen e-up! som beskrivs som en smidig citybil full av finesser, komfort, utrymme och karaktär i reklamen. Den kostar 23.000 euro men Örjan gav 18.000 euro.
Det beror på att staten bidrag med ett tillskott på 4.000 euro. Dessutom ger Volkswagen 1.000 euro när köparen byter in sin gamla bil som går på skrot. Bilen måste då vara minst tio år gammal.
Acceleration!
När Svenska Magasinet tar en provtur med Örjan Carlsson och hans Volkswagen e-up! är upplevelsen som att åka radiobil i stadsmiljö. Bara ett sus hörs från däcken mot vägbanan. I övrigt är det tyst, ljudlöst. Och vilken acceleration!
– Det finns två växlar. Fram och bak. När du trampar gasen i botten händer saker. Från 0 till 50 går det riktigt fort.
Bilen är så ljudlös så att fotgängare inte hör den. Det är lite av faran i trafiken, menar Örjan.
– Det gäller att vara försiktig i stadsmiljö där många fotgängare går på gatan och plötsligt sticker ut mellan två parkerade bilar för att ta sig över.
Instrumentbrädan består av tre mätare. Hastighet, batteriladdning och effektmätare.
– Jag kan se när batteriet laddas. Exempelvis när jag släpper gasen, så laddas bilen av den kraft som alstras när bilen bromsar in. Det gäller framför allt i stadsmiljö där det blir mycket gas och stopp.
Laddstationer
Laddstationer för elbilar finns utspridda i provinsen Málaga. I nuläget finns det cirka hundra laddstationer varav hälften finns i storstadsområdet Málaga. Främst vid bensinstationer, köpcentrums parkeringsplatser, hotell och snabbmatsrestauranger. De erbjuder olika möjligheter via mobilapplikationer med högre eller lägre laddningshastighet och försäljningspris per kilowattimme.

Vid Ikeas möbelvaruhus i Málaga finns fyra parkeringsplatser med laddstationer för elbilar
Vid möbelvaruhuset Ikea i Málaga går det att ladda gratis. Men kapaciteten är därefter. Fyra laddbara parkeringsplatser på 7 kW.
På övriga stationer gäller betalning via mobilapplikationer som We Connect eller Maps+Move. Vid McDonalds snabbmatsrestaurang i Mijas finns laddstationer på 50 kw.
– Jag brukar ladda vid McDonalds. Det tar 30 minuter och så går jag till närmaste café och tar en kaffe.
I Europa finns laddstationer på 100 kW. På 15 minuter är bilen laddad.
Laddstationer har flera olika eluttag. AC Type 2 43kW är vanligast. DC css 50 kW och DC CHAdeMO 50 kW är andra uttag.
– Jag får mest trängas med Tesla vid besök på stationer. Den klart vanligaste elbilen. Iberdrolas laddstationer som här vi McDonalds fungerar jättebra, tillägger Örjan.
Det finns olika mobilapplikationer som du betalar med. Det är en process att lära men när väl tekniken sitter så går det smidigt.
Liten elbilspark
Provinsens största dagstidning Diario SUR publicerade nyligen en artikel om elbilsmarknaden på Costa del Sol.

Tesla är en av de vanligaste elbilarna
Den är ganska liten men har alltså potential att växa. I nuläget består den av 2.500 bilar plus skåpbilar som har blivit registrerade under de senaste tio åren enligt uppgifter från Faconauto och AMA (Asociación Malagueña de Automoción).
Under fjolåret 2020 registrerades 788 elbilar. Det var en ökning med 191 procent jämfört med året innan med 271. En växande trend alltså men ganska liten om vi tänker på att det i provinsen finns 750.000 ”vanliga” fordon.
En fördel som ofta förs fram är att du kan ladda din elbil när den står parkerad hemma. Laddstationer monteras upp av eloperatörer.
– Jag har en garageplats på tredje plan nedåt från bottenplanet räknat. Jag fick först ett tillbud att det skulle kosta 1.900 euro att montera laddstation vid min parkeringsplats.
– Sedan visade det sig att priset skulle hamna på 3.600 euro med alla kabeldragningar ned i parkeringshuset. Så jag avstod. Jag laddar bilen vid stationer utomhus i stället. Och passar på att ta en fika, säger Örjan har skrattar.

Iberdrolas laddstationer fungerar bra
Det som många elbilsägare efterfrågar är en utbyggd infrastruktur med laddstationer vid resor på längre håll i Spanien. Landet ligger efter jämfört med andra länder i Europa.
I Diario SUR läser jag om Pablo Carrasco. Han beskriver sig själv som ”elektrificerad”.
”Vi tror på detta och vi tänker inte ändra på det trots de komplikationer och huvudvärk det ibland ger”.
Pablo äger en Skoda Citigo och en skåpbil, Nissan e-NV200, som han använder i sitt arbete med att transportera pappersvaror som beställs via fpnibs.com i Guaro.
”Huvudvärken” beror på svårigheter med att ladda bilen utanför hemmet vid längre sträckor. Carrasco säger att de använder personbilen för att resa i Andalusien.
”Vi kan resa till Córdoba, Granada, Almería och Cádiz utan problem”.
Räckvidd
Bilen har en räckvidd på upp till 240 kilometer så länge inte hastigheten överstiger 100 km/h. Sedan krävs en snabbladdning som finns i samtliga provinsstäder. Det tar 40 minuter. Det finns olika mobilappar som gör det enklare och Pablo rekommenderar Electromaps.
Örjans Volkswagen e-up! har en räckvidd på 260 km när batteriet är fulladdat. Att använda AC eller starter vid riktigt kall väderlek inverkar på batteriet.
Av den anledningen är det viktigt att du har två eller tre alternativ, om inte någon laddstation fungerar. På vissa forum luftas kritiken för att inte laddstationerna underhålls och det kan ta veckor innan det blir åtgärdat.
Företag och köpcentrum vill vara klimatsmarta och ser det som god PR att installera laddstationer. Men de tycks inte känna sig ansvariga för underhåll.
Svenska Magasinet har under sin research funnit laddstationer vid snabbmatsrestauranger, Ikeavaruhus eller vid sjukhus som Hospital Vithas Xanit Internacional. Vid Vithas finns två laddstationer monterade av Endesa X med kapacitet på 22 kW (semirápida) som laddar en bil på 60 till 90 minuter, för patienter och anhöriga på besök. Vithas har skrivit et avtal med Endesa X om att installera laddstationer vid elva av Vithas 19 sjukhus i Spanien.
Det finns inte någon laddstation med direkt betalningssystem som vid en vanlig bensinstation. Det är mobilappar som gäller och en del elbilsägare har flera mobilappar nedladdade.
Många elbilsparkeringar kräver kort eller tillstånd för aktivering. Prisskillnaderna kan vara stora, ibland nästan det dubbla vid jämförelser.
Flera offentliga parkeringsplatser drivs av Smassa som också erbjuder laddstationer för elbilar. Då krävs det att du registrerar dig, köper ett kort och laddar det med kredit. Men ibland fungerar det inte.
Smassa är införstådda med problemen och systemet ska förbättras för att göra det enklare, snabbare och smidigare. Antalet snabba laddstationer ökar från två till tio.
Ett projekt som heter Zem2All kan flera elbilar ansluts i ett nätverk och laddas samtidigt. Det finns redan i parkeringen vid järnvägsstationen María Zambrano i Málaga.
Här används den elektricitet som alstras från tågens inbromsning. Det är redan i drift och beskrivs som en av de mest konkurrenskraftiga priserna på marknaden.
De närmaste månaderna kommer antalet laddstationer i Málaga stad att öka efter att kommunen tecknat kontrakt med Iberdrola om 30 nya laddningsstationer varav fyra är dubbla. De ska placeras ut längs större genomfartsgator.
Under huven

Vad har du under huven?
Jag ber Örjan att lyfta på huven till sin Volkswagen e-up! Nyfikenheten är ju trots allt stor vad som finns under huven när inte bilen har någon motor.
– Själv trodde jag att utrymmet med bagage skulle öka när det inte finns någon motor. Men jag fick fel, säger Örjan.
Under ”motorhuven” finns istället relä och annan elektrisk utrustning som startbatteri, startmotor samt behållare för spolarvätska. Det är kliniskt rent. Olja eller smuts lyser med sin frånvaro.
– Den enda olja jag använder är bromsolja till byte.
Frågan som återstår är: Vad händer om batteriet laddas ur och jag blir stående på en enslig landsväg i södra Spanien?
– Det finns servicebilar. Du ringer Volkswagen och de skickar en servicebil. Men det klart. Det får väl inte hända alltför ofta…
Fakta/Hur mycket kostar det att ladda en bil?
Det är frågan som alla ställer sig. Pablo Carrasco som intervjuas i Diario SUR äger en Skoda Citigo. Han använder laddstationen som finns i garaget där han bor. Det kostar honom en euro för varje 100 kilometer.
Han laddar bilen på natten då taxan är som lägst. Han uppges spara mycket pengar. Om han lägger 200 euro i månaden i bensin så blir det högst 20 euro på elbilen. Laddning vid offentliga platser kostar mer.
En kilowattimma kostar vanligtvis mellan 0,30 till 0,50 euro. Bilen förbrukar cirka 15 kilowattimmar per 100 kilometer.
När jag frågar Örjan Carlsson så uppger han att Volkswagen e-up! förbrukar 14,5 kilowatttimmar per 100 kilometer.
José Antonio Tellez äger en Renault Zoe. Han kör dagligen mellan Riviera del Sol i Mijas Costa till Málaga stad. Under sju års tid har han aldrig använt en laddstation ute, han laddar elbilen hemma.
En talesperson hos Endesa X säger att eltaxan ligger på 1,4 euro per 100 kilometer med snabbladdningen Tempo Verde. Med specialavtal är det gratis mellan klockan 01-07. Vid offentliga laddstationer stiger priset till 4,9 euro per 100 kilometer om du är registrerad, visar en uppgift.