Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Leif kåserar: Vad vet vi egentligen?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Leif kåserar: Vad vet vi egentligen?

2021-02-11

Det finns alltid de som tror sig kunna hävda vad framtiden har att erbjuda. Historien vimlar av ’experter’ som uttalat sig om vad som (troligtvis) komma skall. Alltifrån religiösa profeter till nationalekonomiska och politiska analytiker till IT-genier.


Skicka till en vän

Av Leif T Olsen
e-post: [email protected]


På 1960-talet var det plasten som var lösningen på det mesta. Nästan alla material gick att ersätta med plast, mest beroende på vad man blandade in. Ville man ha hård plast kunde man göra det, ville man ha mjuk plast så kunde man göra det också. Ville man ha en blank yta så var det lått ordnat, och ville man ha en matt yta så var det lika lätt. Blanda bara in lite olika kemikalier, så blev slutprodukten precis som man ville ha den. Lite som alkemi.

Sedan kom man på att plasten hade en förfärlig massa negativa konsekvenser. Både i tillverknings-processen och som avfall. Eller som Peter Dalle, i 90-tals TV-serien Lorry, alltid kom att avsluta sin presentation av någon fantastisk uppfinning han just gjort: "Tänkte inte på det."

För oss som jobbat många år i biståndet kan industrialiseringen av vad man på den tiden helt sonika kallade ’u-länder’ fungera som en bra parallell. Att människors livsmiljö försämrades i samma takt som produktionen steg hade man inte tagit med i kalkylen, eftersom det bara var levnadsstandarden baserat på BNP-måttet som räknades - inte livskvaliteten. Så växande sopberg, nersmutsade vattendrag, sjuka jordbruksmarker och skövlade skogar märktes inte i de västerländska huvudstäderna, utifrån vilka biståndet utgick, och ignorerades helt av de styrande i mottagarländerna, eftersom de själva inte bodde och levde just där detta skedde. Och i naturen tar denna typ av förändring lång tid. Fabriken tar bara 2-3 år att bygga, men konsekvenserna tar 20-30 år att upptäcka. Och vid det laget är fabriken redan utsliten. "Tänkte inte på det.

"På 00-talet dök sociala medier upp. Fantastiskt - nu kunde alla bli kompis med alla, och världen äntligen bli en stor lycklig familj! Gå med i Facebook eller något annat chatt-forum och visa var Du står och vad Du tycker. Det kommer alla att respektera och beundra Dig för! Det är ju trots allt just den personliga friheten och integriteten som vi alla alltid strävat efter. Eller … ???

Alla Ni som någonsin läst någon tråd på det seglivade chatt-forumet Reddit kan nog hålla med om att det är precis tvärt om. Negationer, attacker, hat, spott och spe, är vad som fyller detta (och många andra) forum. Det fria ordet används som vapen - inte som brobyggare. På forum där man lägger upp bilder på sig själv och sitt ’underbara liv’ är man ofta lite mildare i tonen. Men för den som jämför bilderna på en bekant där med hur den personen vanligtvis är, ser ut och beter sig (dvs helt normalt), inser man snabbt att ’selfie’-kulturen’ är lika konstgjord som Barbie-dockan. Och händelserna efter presidentvalet i Donald Trumps USA visar tydligt på hur snabbt och lätt det kan spåra ur helt "Tänkte inte på det."

Nu står vi inför AI-åldern. Google styr redan stora delar av våra val, och Youtube gör 12-åringar som filmar sig själva när de leker lekar till miljonärer. Redan nu kan AI dra sina egna slutsatser av vad vi gör, och vad vi (oförsiktigt nog) har delat med oss på alla ’gratis-forum’ – som inte alls är gratis. Vi betalar dem med den mindre medvetna delen av vår integritet, dvs den som utgör vår inre personlighet. Vi kan säga vad vi tror är smart att säga, men AI är smartare ändå. AI har nämligen så oerhört mycket mer data lagrad om oss än vad vi själva någonsin har möjlighet att komma ihåg. Och AI glömmer aldrig någonting. "Tänkte inte på det."

Hur formar vi ett gott liv under framtidens omständigheter? Inte ens de så kallade Futuristerna är överens om det. Ta gärna ett steg tillbaka från prestationsångest och ivern att ’alltid vara med där det händer’. Det Du gör bidrar till vad som händer. Så vill Du inte att det skall hända så gör det inte. Även om det känns som om Du ’måste’.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255