Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga om juridik: Skattefri utbetalning?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga om juridik: Skattefri utbetalning?

2021-02-11

Jag har flyttat till Spanien och har fått skatterättslig s k ”Beckham-status” i Spanien. Jag kommer att få en stor utbetalning från mitt svenska bolag och någon tid efter detta avser jag att flytta tillbaka till Sverige. Vad gäller beträffande skatten?


Skicka till en vän

ABOGADO LARS ISACSSON
[email protected]
www.isacsson.es
+34 952 90 82 37


Hej och tack för frågan. Jag antar att frågan i första hand avser om du kommer att behöva betala skatt i Spanien eller i Sverige, eller i bägge länderna. För att kunna besvara denna skulle jag behöva mer uppgifter från dig, men här kommer ett generellt svar.

Om du har ”Beckham-status” så betalar du inte skatt i Spanien på kapitalinkomster från inkomstkällor utanför Spanien. Därmed ska denna utbetalning i princip inte beskattas i Spanien.

Vad däremot gäller Sverige är frågan något mer komplicerad. Först och främst behöver det bedömas om du är fortsatt skattskyldig i Sverige trots att du omfattas av ”Beckham”-reglerna i Spanien. Skattelagstiftningen är inte ko-ordinerad mellan länderna annat än i de delar som omfattas av dubbelbeskattningsavtalet. I princip kan du därför vara obegränsat skattskyldig i Sverige trots att du omfattas av de spanska Beckham-reglerna. För att kunna bedöma detta behöver jag information om din familjesituation, tillgångar (inklusive delägande i bolag) i Sverige, m m.

Under vissa förutsättningar kan du yrka att den s k ”ettårsregeln” tillämpas i ditt fall. Denna innebär att du – trots att du är obegränsat skattskyldig i Sverige - inte beskattas i Sverige för inkomst från arbete utomlands om vissa förutsättningar är uppfyllda. Den första förutsättningen är att du ska vistas i Spanien under minst ett år. Vid kortare vistelse utomlands – dock minst sex månader – beskattas inkomst från anställning inte i Sverige om beskattning sker i det aktuella landet. Emellertid bortfaller detta krav om anställningen uppgår till minst 12 månader, d v s i sådant fall krävs det inte att inkomsten ifråga beskattas i utlandet. Det finns en del praxis kring tillämpningen av ettårsregeln och av dessa framgår bl a att bolagets verksamhet ska ha krävt att anställningen utövas utomlands. För att kunna bedöma om ettårsregeln kan bli tillämplig i ditt fall behövs mer information från dig, men det är inte alls uteslutet. Skulle den vara tillämplig kan denna utbetalning eventuellt bli skattefri.

Du är välkommen att kontakta oss för en närmare bedömning av detta. Vi har hanterat åtskilliga fall som liknar ditt och har god erfarenhet av dessa frågor.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255