Hej Margareta Wenkel, kan du berätta vad som är på gång? -Vi håller på att öppna en svensk läkarmottagning i Nueva Andalucia. Hur fick du den idén?
– Jag har varit en del i Spanien, trivs här och skulle se om det går att utöva mitt yrke här.

Vad har du jobbat med tidigare?
– På sjukhus, vårdcentraler och företagshälsovård i Sverige, vårdcentraler i Norge. Jag är distriktsläkare, specialist inom allmänmedicin. Har tillsammans med min dåvarande man drivit ett ledande bemanningsföretag inom sjukvård. Jag har även drivit en privat vårdcentral på Östermalm i Stockholm.

Hur har du tänkt dig att mottagningen skall fungera?
– Som en vanlig läkarmottagning med tidsbokning, läkarbesök och erforderlig provtagning. Enkla laboratorieundersökningar skall ske på mottagningen, mer komplicerade undersökningar remitteras till spanska laboratorier och sjukhus.

Hur många kommer att arbeta på mottagningen?
– Till att börja med tre; läkare, sjuksköterska och receptionist. Samtliga svensk- och engelskspråkiga.

Annons

Vilka patienter vänder ni er till?
– Vi vänder oss framförallt till svenskar men också andra nationaliteter. Svenskar skrivna i Sverige har ju förmånen att Försäkringskassan täcker kostnader utöver samma egenavgift som i Sverige.

Var finns mottagningen?
– Vi finns i ljusa, fräscha, nyrenoverade lokaler i Nueva Andalucia och öppnar den 15 februari.

Vad kostar ett besök?
– För en svensk, skriven i Sverige, kostar ett besök 20 Euro, icke svenskar 70 Euro beroende på försäkring, hemförsäkring och hemlandets ”försäkringskassa”.

Vill du berätta något om dig själv?
– Jag har bott huvuddelen av mitt liv i Uppsala. Mest stolt är jag över mina söner och löjtnantsgraden i tjänst som fartygsläkare på flottans långresefartyg HMS Carlskrona.

Välkomna att kontakta Stellakliniken på tel +34 623 47 00 90