När Eva och Roger Lovqvist tittade på hus i Sydeuropa upptäckte de ganska snart att de flesta hus hade ett dåligt inomhusklimat vintertid. Så var det i Portugal, Altea eller i Manilva. Numera njuter de av ett varmt och skönt inomhusklimat vintertid tack vare ett svensktillverkat solvärmesystem Av Ola Josefsson

-Spanska hus är kalla vintertid, du fryser så snart du sätter ned fötterna på stengolvet, säger Roger Lovqvist.
Roger som både ritar och bygger hus tittade efter lösningar och fann en sådan ganska snart, i Örebro. Här ligger företaget Aquasol som namnet till trots inte har något med Spanien att göra, tills Roger kom in i bilden.

Bäst i test
Aquasol har några av Sveriges bästa solvärmesystem med femton års garanti. Företagets produkter får högsta betyg i undersökningar hos Råd & Rön. När SP, Statens Provningsanstalt, lät undersöka marknaden på solpaneler låg Aquasol i topp.
Nu finns företagets produkter till försäljning och installation på Costa del Sol. Tacka Roger Lovqvist för det. Han flyttade till Solkusten och Manilva där han tillsammans med svensken Bo Häggblom gick in i ett projekt med tretton tomter som ligger ovanför Princesa Kristina i Manilva kommun. Fyra hus står i praktiken klara, med en vacker utsikt över Solkusten.

Mest kompletta
Enligt Roger har Aquasols marknadens mest kompletta och effektiva solvärmesystem. Till dessa används silverlödning i stället för tennlödning som är standard för de flesta solvärmeanläggningar som säljs på Solkusten.
-Tennlödning är svagt och gör att solpanelerna på taket inte fungerar, tennlödningen riskerar att smälter i den spanska heta sommarsolen.
Att inte solvärmesystemen är mer spridda i Sydspanien är märkligt. Men brist på kunskap och kompetens har skapat ett motstånd att implementera ny teknik.
-Nu kommer en svensktillverkad produkt som står för kvalitet och hållbarhet och som dessutom är ekonomisk fördelaktig, säger Roger Lovqvist som tillsammans med Mikael Bolander står bakom SweMax Construcciones S.L. som installerar solenergi på Costa del Sol.

Annons

25 grader i golvet
-I vårt eget hus på 320 kvadratmeter har vi tack vare solenergin gjort av med totalt 6.500 kilowattimmar på 18 månader. Det har kostat oss cirka 6.500 kronor. Hade vi istället valt att satsa på gas som energikälla skulle kostnaden stigit till cirka 35.000 kronor, berättar Roger.
Varmvatten liksom golvvärme fixar solenergisystemet. Solen får upp vattentemperaturen till 45 grader under årets kalla månader, sedan fixar elvattenberedaren resten. Temperaturen landar på 70 grader för att minimera risken för legionella. Och du får ett skönt inomhusklimat med ett golv som håller cirka 25 grader.
-Det finns klara fördelar med ett solvärmesystem framför allt till nybyggen så att du kan nyttja solen maximalt.

Vinst efter tre år
Ekonomiskt har du tjänat in kostnaden med solvärmeinstallationen på mellan tre till sex år. En installation som kostar mellan 40.000 till 120.000 kronor.
-Sedan gör du vinst, tillägger Roger Lovqvist som nu även installerar systemet i poolen. När poolvattnet gått igenom reningssystemet tar det en vända in via värmeväxlaren och blir uppvärmt av solen.
Som Svenska Magasinet tidigare har berättat kan man söka bidrag i Spanien för att installera solenergisystem i bostaden. Men enligt Roger Lovqvist är det en byråkratisk process som borde vara enklare, men det är värt att prova. Subventionen kan uppgå till mellan 30 till 40 procent av installationskostnaden.

Klara brister
Förutom solvärmesystem arbetar Roger med konsulttjänster inom inspektion och som tekniskt sakkunnig. Som sådan har han upptäckt klara brister inom spansk byggteknik. Ofta får du betala mer än vad du egentligen skulle behöva betala för en viss service. De är experter på att pracka på en massa saker, som Roger själv uttrycker det.
-Ta det här med öppen spis. Hur många har inte en öppen spis som inte fungerar, röken väller in i rummet och ventilationen är urusel. Murarna vet hur man murar, men de vet inte hur en öppen spis fungerar.
-Många badrum har problem med fukt och mögel på grund av att det inte finns ventilation. I stället öppnar man ett fönster. Utomhus blåser det ofta vilket gör att luften i badrummet trycks ut i övriga huset.

Termiska krafter
Lösningen sitter i att utnyttja de naturliga termiska krafterna med tilluften där nere och frånluften där uppe. Detta är grundläggande saker, enligt Roger Lovqvist på SweMax i Manilva.
-Tyvärr tittar man för mycket enbart på designen i Spanien. Det ska se snyggt ut, säljas enkelt, om det sedan fungerar praktiskt är en annan femma.