Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga om juridik: Finns det skattefördelar att bosätta sig i Spanien?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga om juridik: Finns det skattefördelar att bosätta sig i Spanien?

2020-12-09

Vi funderar på att bosätta oss i Spanien – någonstans på Costa del Sol – och undrar vilka skattefördelar som finns med detta och hur man gör. Vi är (ännu) inte pensionärer utan har inkomster från olika verksamheter som vi bedriver.


Skicka till en vän

ABOGADO LARS ISACSSON
[email protected]
www.isacsson.es
+34 952 90 82 37


Hej och tack för frågan.

Först och främst bör ni undersöka vilka möjligheter ni har att skattemässigt lämna Sverige. I den svenska skattelagstiftningen anses den som har ”väsentlig anknytning” till Sverige vara fortsatt skyldig att deklarera och betala skatt där. Jag har tidigare skrivit om detta i denna spalt. Förutom att anmäla till folkbokföringen att ni flyttar utomlands – något som är mycket viktigt i sammanhanget – finns det en rad andra omständigheter som ni måste beakta vad gäller den svenska beskattningen.

Vad gäller beskattningen i Spanien rekommenderar jag er att undersöka om ni kan omfattas av de mycket förmånliga s k ”Beckham-reglerna”, det officiella spanska namnet är Régimen Especial para Trabajadores Desplazados. Mycket kortfattat innebär detta att den som uppfyller ett antal krav får en mycket förmånlig beskattning under sex år i Spanien, bland annat ingen skatt på kapitalinkomster utanför Spanien och 24% icke progressiv skatt på tjänsteinkomster upp till 600.000€ årligen. Kraven för att uppnå s k ”Beckham-status” är inte alldeles klara och ansökan prövas därför i varje enskilt fall av spanska skattemyndigheter. Ansökan kan beviljas för den som uppfyller följande krav:

Skatteresident i Spanien p g a att man vistas här 183 dagar eller mer under ett kalenderår.

Flytten till Spanien görs i syfte att arbeta i Spanien antingen: i) i ett spanskt företag som man själv får äga högst 25% av andelarna i, eller ii) förflyttas till Spanien inom ramen för en befintlig anställning i ett företag utanför Spanien. Det ska också finnas ett samband mellan flytten till Spanien och anställningen, något som ibland kan vara tämligen svårtolkat.

Inte varit skatteresident i Spanien de senaste tio åren.

Ingen inkomst från ”fast driftställe” i Spanien. För den som inte har några inkomster från tillgångar eller verksamhet i Spanien är detta krav tämligen lättbedömt. I den mån man har sådana inkomster måste detta noggrant analyseras eftersom detta kan utgöra ett hinder för ”Beckham-status”.

Vi har hjälpt åtskilliga svenskar med analys av skattesituationen i samband med flytt till Spanien och med ansökan om ”Beckham-status” och står till ert förfogande om ni vill konsultera oss.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255