Provinsen Jaén och du tänker i första hand på olivträd. Inte bara ett träd utan massor av olivträd som tecknar sig mot horisonten så långt ögat når. Jag vet inte vem som har räknat men det lär finnas 60 miljoner olivträd i provinsen. Jaénprovinsen är också fästningar och torn. Vi har besökt Alcalá la Real som var gränspost med viktigt strategiskt läge under mer än 150 år. 

Provinsen Jaén är en av de spanska provinser som har flest fästningar och torn. Jaén är gränslandet mellan södern och Kastilien. Med sitt strategiska läge där strider utkämpades mellan muslimer och kristna i slaget om Al-Andalus.

Det som fångar min uppmärksamhet på väg mot Alcalá la Real är fästningen Fortaleza de La Mota som ligger på en 1.029 meter hög platå med samma namn.

När muslimerna intog iberiska halvön kom platsen under Córdobas kalifat 713. Samtidigt började ett antal vakttorn att byggas på kullen.

Allteftersom åren gick utökades fästningen till att bli en muromgärdad stad med utsikt åt alla håll. Det var flera hundra år av hårt arbete samtidigt som oroligheter pågick med uppror och strider mellan olika kalifat.

Annons

År 889 var platsen centrum för upproret mellan muladíes och kalifatet i Córdoba. Senare kom det att ha en framträdande roll i konfrontationerna mellan Almoravids och kungen av Taifa. Det var under denna tid som fästningens försvarssystem förstärktes och en mur med flera stadsportar byggdes som skulle skydda invånarna. Platsen attackerades även av berber från Nordafrika.

Efter slaget vid Navas de Tolosa 16 juli 1212 där en kristen allierad armé slog ned Almohadkalifen under Muhammad an-Nasir kom fästningen växelvis att tillhöra muslimer och kristna. Det var här Alcalápakten undertecknades 1265 mellan Kastiliens kung Alfonso X och Alhamar (1265) när fästningen var under Granadas kontroll.

1340 ockuperade Kastiliens kung Alfonso XI staden som kapitulerade året efter på grund av hungersnöden. Det kom då att bli en av de viktigaste gränsposterna mellan Kastilien och nazaríriket av Granada. Fram till att Granada föll 1492 fick La Mota generösa gåvor av Kastilien vilket medförde byggandet av Torre Nueva.

Efter att Granada hade fallit började fästningen gradvis att överges. Dess strategiska roll som gränspost var över. Med avfolkning så försämrades skötseln. Med fransmännens intåg i Spanien i början på 1800-talet skulle fästningen få en viss betydelse igen. Bland annat så uppfördes en ny mur.

I samband med det spanska självständighetskriget 1808-1814 som inleddes då franska arméer invaderade Portugal och Spanien utkämpades strider vid La Mota. Storkyrkan sattes i brand vilket orsakade att ett av valven kollapsade. Ett magasin med krut antändes och explosionen som följde orsakade ytterligare skador.

Fästningen kom att försämras ytterligare i samband med striderna under spanska inbördeskriget 1936-1939. Först under senare tid har vissa restaureringar utförts.

Under cirka 150 år hade Fortaleza de la Mota sin storhetstid med sitt strategiskt politiska läge som gränspost mellan riket Granada och Kastilien. Därför byggdes flera vakttorn. Det är en av Andalusiens mest muromgärdade fästningar. Här finns inte bara en mur, utan flera.
Innanför huvudmuren låg byn med bostadsområden som skiftade från lyxkvarter till enklare bostäder. Militären hade sin ”stadsdel” och innanför murarna låg religiösa byggnader.

En vandring utmed fästningen ingår även att besöka kyrkan Iglesia Abacial de Santa María la Mayor, storkyrkan som började byggas 1530. Det är stora kontraster mellan kyrkans kalla och stränga yttre jämfört med insidans konstnärliga utformning.

Gamla stan

Nere i Gamla stan i Alcalá la Reals centrum möter traditionell arkitektur som barockbyggnaden Palacio Abacial där stadsmuseet är placerat. Klostret Convento de la Trinidad ligger i en palatsliknande byggnad från 1752. Andra sevärdheter är kyrkan Angustias.

Charmiga Plaza del Ayuntamiento är känt för sina karaktäristiska arkader. Grönskande Paseo de los Álamos är trevligt att vandra utmed. Här hittar du även klostret Convento de los Capuchinos och kyrkan Iglesia de San Antón. Firandet av stadens skyddshelgon den 15 augusti både märks och syns mest här.

ALCALA LA REAL

Alcalá la Real är en historiskt spännande del av Andalusien som ingår i Caminos de Pasión. Den har en privilegierad plats bland olivträd och höga vakttorn, och bär vittnesbörd från tidsepoker med både muslimer och kristna. Gamla stan, eller casco antiguo, är K-märkt, Bien de Interés Cultural.

Att resa är ett äventyr som formar vår förståelse och insikt. Kunskapsbanken fylls på. Det som Alcalá la Real bjuder på går direkt in.

Fakta/Alcalá la Real

Jaénprovinsen är världens epicentrum av olivträd. Här ligger också Alcalá la Real och den mäktiga fästningen Fortaleza de la Mota från 1300-talet även om vissa delar är ännu äldre.
Trots pandemin strömmar besökarna till. I samband med långhelgen och Spaniens nationaldag kom över 1.200 besökare. I augusti föll antalet besökare med bara 13 procent jämfört med 2019 trots covid-19-pandemin 2020.
Bodegas Marcelino Serrano arrangerar vinprovningar i vacker miljö med utmärkta ekologiska viner. Vid lunchstoppet rekommenderas La Tomatina i Santa Ana-kvarteren.

Vin från Jaén sedan 1526

Går det att hitta vin i Jaén? Svaret på den frågan är ja. Även om Jaén i första hand beskrivs som olivoljans epicentrum. Utmed de södra sluttningarna hittar vi även vinstockar.

Marcelino pekar på ”Privilegio Reyes Catolicos” från 1526 av drottning Juana och hennes son, prins Carlos V med tillstånd att producera vin.

Hösten 2020 besökte jag Viñedos y Bodega Marcelino Serrano i Alcalá la Real. Ägaren Marcelino berättade om sin vingård och vinmakaren Blanca María Serrano Serrano gav oss en enologikurs medan vi avnjöt viner och utsikten i det vackra landskapet.

Marcelino berättar stolt för mig att det odlats vin på platsen sedan 1500-talet. På väggen i bodegan hänger ett tillkännagivande ”Privilegio Reyes Catolicos”, ett privilegium och godkännande att Alcalá la Real kan odla vin från 1526 av drottning Juana och hennes son, prins Carlos V.
Förresten är inte Blanca María Serrano Serrano vem som helst. Hon är känd i hela Spanien som landets bästa löpare i bergsterräng. Det handlar om en extremt tuff sport med tävlingar på hög höjd. Hon har tillhört den spanska eliten i många år.

Blanca María Serrano Serrano, duktig löpare i hög terräng. Även vinmakare till vardags

När hon inte springer på hög höjd jobbar hon som sommelier och vinmakare.

Här odlas främst Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Tempranillo och Chardonnay. Vinerna på Cabernet Sauvignon med Petit Verdot gjorde intryck på mig. En Chardonnay bjöd på bra balans mellan frukt och syra.
Utbudet är brett från tinto joven till crianza, reserva och gran reserva plus vitt, rosé och mousserande vin.
Nytt för i år är produktionen av ekologiska viner. Det gäller ett rött vin på 100 procent Graciano. Ett ungdomligt, fruktigt vin från 2019.

Borgmästaren i Alcalá la Real, Marino Aguilera, tar emot tillsammans med Marcelino och Blanca

Det är en vinproducent som visar framfötterna. Kvalitén har ökat rejält och i höst gick den första exporten av rött och vitt till USA.
– Och vi har en ny hemsida på Internet, berättar Marcelino. Så här i coronatider har det blivit viktigt med försäljning på nätet.