Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Hej Läsare: Håll värmen med en Carajillo!

Svenska Magasinet i Spanien

Hej Läsare: Håll värmen med en Carajillo!

2020-12-09

SVENSKAR ÄR LIKSOM SPANJORERNA ETT KAFFEÄLSKANDE FOLKSLAG. Jag kommer fortfarande ihåg från min barndom då mormor drack kaffe på bit och farfar tog sig en kaffegök. Att dricka kaffe i Spanien kan vara nog så komplicerat med alla sorter och varianter, men en kaffegök på spanska heter ”carajillo”.


Skicka till en vän

Av Anders Rosell, formgivare & chefredaktör

När jag blev äldre så var inte kaffegök något jag själv var särskilt förtjust i men efter flytten till Spanien var carajillo en angenäm bekanskap, i synnerhet vintertid för att hålla värmen under dagar då solen lös med sin frånvaro. Min kollega Ola är ett fan av den här drycken och har förstås skrivit mycket om drycken och dess historia.

”Under vintern har carajillo dryftats på de spanska dagstidningarnas ledarsidor, om hur drycken uppfanns av spanska militärer stationerade på Kuba. Vissa uppslagsverk förklarar att drycken carajillo uppfanns då Kuba var en spansk provins och för att ta mod till sig (corajillo) blandade soldater kaffe med rom. En dryck för de modiga, en stark dryck avsedd för att övertyga. En dryck som sätter kroppens organ i beredskap. Den ger mod i strid. Nu hjälpte inte det för vi vet att Spanien förlorade Kuba...

Uttrycket lär komma från formeln “Un cafè, que ara guillo!” (¡Un café, que me voy!) som blev ”qu’ara guillo” (caraguillo). Men det finns ingen förklaring till hur “gui” blev “ji”. Andelen alkohol och kaffe är också olika beroende på geografiskt område. I Katalonien består carajillo av lite kaffe och en hög andel alkohol medan Castilla y León har en större mängd kaffe. I våra dagar är carajillo en sofistikerad dryck även om den är bortglömd hos den yngre generationen. Satsningen ”Ruta del Carajillo 2012” ska få ungdomarna att ta upp den gamla traditionen åtminstone vintertid. Den yngre rotlösa och historielösa generationen förknippar carajillo med bilden av farfar iklädd basker i en bar. Rutten saluförs som ”vintage” och sponsras av ett känt brandymärke som kan avnjutas på 77 stycken barer i Barcelona, 76 i Madrid, 43 i Valencia och 25 i Zaragoza.

Det är bara till att prova sig fram. Med det säger vi testa gärna en carajillo med de svenska pepparkakorna.

Vi här på redaktionen önskar alla en riktigt solig och skön julhelg!
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255