Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

5 saker i svensk kultur som chockar invandrare

Svenska Magasinet i Spanien

5 saker i svensk kultur som chockar invandrare

2020-10-19

Om du har tillbringat en längre tid utomlands har du garanterat historier att berätta om kulturkrockar. Det är ofta saker som en person uppvuxen i landet aldrig skulle reagera på som för dig framstod som mycket underliga. Men faktum är att svensk kultur är precis likadan. Det vi tar för givet är fullständigt bisarrt för många inflyttade. Vi ska ta en titt på 5 saker som chockar invandrare i mötet med den svenska kulturen.


Skicka till en vän

1.    Maten
 
Alla kulturer har kulinariska märkligheter som andra nationaliteter har svårt att begripa sig på. En klassisk sak som många som kommer till Sverige från USA eller övriga Europa brukar reagera på är den svenska pizzan. Det är tillbehör som banan, curry, oxfilé eller pommes och kebab som förskräcker. Andra kulinariska märkligheter som knäckebröd, lakrits och svenska kräftskivor chockar också nyanlända från andra matkulturer. Samtidigt lär sig många nyinflyttade att älska svensk matkultur. Speciellt saker som sill och potatis brukar bli väldigt uppskattade. 
 
2.    Spel 
 
Svenskars förhållande till spel är ganska unikt. Vi har formats av många decennier av spelmonopol, samtidigt som vi nu tar del av ett enormt utbud på en öppen spelmarknad. Hur denna kultur ter sig för en utomstående beror givetvis ganska mycket på hur spelmarknaden ser ut i hemlandet. Det som många blir överraskade av är dock hur vanligt det är med spel och spelreklam. Att man överallt kan se reklam med erbjudanden i stil med dem som publicerats på Bonusfinders recensionssida är minst sagt oväntat.
 
 
Svenska Magasinet i Spanien

3.    Det sociala livet
 
Bilden av svensken som blyg och socialt isolerad är känd världen över. Detta till trots upplever många som kommer till Sverige första gången att det känns nästa kusligt hur tyst det är på bussar och andra offentliga transportmedel. För den som kommer till landet utan att ha ett socialt kontaktnät sedan tidigare kan det kännas extra svårt att lära känna svenskar och knyta vänskapsband. Speciellt de som kommer från mer utåtriktade kulturer som amerikaner eller sydeuropéer har ofta en period i början då det känns svårt att anpassa sig. 
 
4.    Alkohol
 
Systembolaget är något som utlänningar aldrig har upplevt innan de kommer till Sverige. Priset på alkohol, de begränsade öppettiderna och det faktum att man inte kan köpa ölen kall nämns av många som mycket märkligt. Svenskarnas dryckeskultur upplevs ibland som märklig för personer från länder där socialt drickande på vardagar är vanligare än här. Till sist är svensk snaps något som är minst sagt chockerande första gången man stöter på det som invandrare.
 
5.    Arbetslivet
 
Om man kommer till Sverige som vuxen och ska försöka ta sig in i arbetslivet är det minst sagt en rejäl omställning för de flesta. Vi har en plattare struktur och färre hierarkier på arbetsplatsen än många andra länder, och det faktum att man kan umgås och skämta med chefen på samma sätt som en annan anställd känns ovant. Dock måste vi säga att det svenska arbetslivet har närmat sig internationella standarder mer och mer, så omställningen är betydligt mindre nuförtiden än den var för bara några decennier sedan.
 
Att byta hemland är givetvis en stor omställning, och Sverige bjuder garanterat på många överraskningar var man än kommer ifrån. Gemensamt för många av märkligheterna är just att det är små saker som vi svenskar kanske inte hade tänkt på. Det är just därför det kan vara värdefullt att höra upplevelser från invandrare och andra nykomlingar till Sverige. Det finns många underliga saker i vår kultur som vi själva aldrig reflekterar över. Det är ju vi som är normala och ”lagom” och de andra länderna som är konstiga, eller hur? Kanske inte trots allt… 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255