Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Manilvas svenska golfspelare ligger inte på latsidan

Annons - Svenska magasinet
Hans Alseryd granskar tävlingslistan för Duquesa Scan Open

Hans Alseryd granskar tävlingslistan för Duquesa Scan Open

Manilvas svenska golfspelare ligger inte på latsidan

2006-12-01

Spaniensvenskarna i Manilva är aktiva på golfbanan. I år firade Manilva Open 20-årsjubileum, varje måndag under vinterhalvåret spelas Duquesa Scan Open samtidigt som damerna har sina egna tävlingar


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

-Golfsamvaron är viktig för oss här i Manilva, det är ett socialt och trevligt liv som vi trivs med, säger Hans Alseryd, golforganisatörer i området.
Hans Alseryd talar om en populär sammanhållning som gör att man väljer att återvända till Manilva. Bland skandinaverna är svenskarna i majoritet men norrmännen ökar i antalet. Varje år spelas en landskamp mellan brödrafolken.

Golf med ärtsoppa
När Svenska Magasinet hälsar på hemma hos Guhn och Hans Alseryd är planeringen i full gång med tävlingar. Hans är en före detta småföretagare från Skellefteå. Han sålde företaget, levde på pensionsförsäkringen i några år, numera är han ”en vanlig pensionär”, som han själv uttrycker det, och organiserar golftävlingar i Manilva.
-I morgon ska damerna spela, herrarna är inbjudna. Vi spelar mot varandra och sedan blir det ärtsoppa, säger hustrun Guhn Alseryd.

Tredagarstävling
I oktober spelades Manilva Open för tjugonde gången. Nästan 70 deltagare fanns med vid tredagarstävlingen som avgjordes på La Duquesa, Doña Julia och Estepona golfklubb.
-Det är fantastiskt att tävlingen har gått att genomföra tjugo år, det är verkligen en unik tävling. Spelarna återkommer år efter år och vecka 41 är spikad i kalendern hos alla, berättar Hans Alseryd, ordförande i tävlingskommittén för Manilva Open.
Tävlingen gick först under namnet Playa Paraiso Golf. Namnet kom sig av att de flesta bodde i urbanisationen med samma namn. Ryktet om den trevliga tävlingen spred sig och antalet spelare ökade. Det var inte längre en lokal ”kvarterstävling”.

Sponsorer
Skandinaver från urbanisationer som Monte Viñas, Prinsessan Kristina, Aldea Beach strömmade också till. Fram till i fjol hade det varit segrarna i dam –och herrklassen som arrangerat kommande års tävling. Till årets jubileum bildades det i stället en kommitté på åtta personer som i fortsättningen ska hålla i evenemanget.
Det är under måndag, tisdag och torsdag vecka 41 som tävlingen avgörs varje år. Onsdag betyder speluppehåll och vila inför slutspurten under torsdagen. Manilva Open har vuxit och har tre huvudsponsorer, Bruno Car Group och Swedbank från Costa del Sol och Tee View från Sverige som fyller prisbordet.
Hela kalaset går på 120 euro plus 35 euro per skalle, och då ingår avslutningsmiddag, tre rätter, vin, dans till levande musik samt priser efter varje dag. Handbollens förre förbundskapten Bengan Johansson har varit med vid flera tillfällen och det bettas på allt och alla. Det är en trevlig och gemytlig stämning.

Duquesa Scan Open
Under vinterhalvåret träffas dessutom de svenska golfentusiasterna i Manilva varje måndag på La Duquesa golfbana. Då väntar Duquesa Scan Open, en populär tävling med plats för 40 deltagare.
När jag besöker Hans Alseryd går han igenom deltagarlistan för november. Efter avslutad tävlingsmånad räknas resultaten ihop. Bästa resultat på sammandraget får behålla det eftertraktade vandringspriset, instiftat 1999, under följande månad. Beviset på att man för tillfället är bäst, månadens spelare, bland svenskarna i Manilva.
-Sista måndagen i månaden blir det middag med programinslag på golfklubben.

Landskamp
Spaniensvenskarna i Manilva är flitiga på golfbanan. Under hösten har man också spelat landskamp mot Norge, och det delades broderligt på segern. Den fjärde upplagan spelades på La Duquesa Golfklubb mellan Sverige och Norge.
-Årets tävling hade lockat över 60 deltagare. Det spelades greensome med flagga. I varje boll gick två svenskar och två norrmän. Många svenska och norska flaggor prydde golfbilar och bagar och flera av spelarna hade klätt sig i nationella färger. På 11e hålet serverades tapas med tillbehör, berättar Eva Hallqvist.

Oavgjort
Landskampen slutade oavgjort medan Norge vann den individuella tävlingen genom Mike & Anne-Beth före svenskarna Klas & Gun och Kent & Margareta.
Efter tävlingen blev det middag på restaurang Le Castelle i Bahia Dorada där även prisutdelningen hölls. Under middagen bjöd det på en härlig flamencoshow. Höll i festligheterna gjorde Ralf Jansson och Gun Steffner med respektive.
Måndagstävlingar och Manilva Open, lägg till landskamp och damtävlingar så förstår var och en att svenskkolonin i Manilva har full aktivitet på golfbanan. För 20 år sedan tyckte några svenska damer på Playa Pariso att det skulle vara kul och starta en damtävling. Två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren är det ett utbyte mellan damerna på La Duquesa och La Cañada golfklubbar.Guhn Alseryd kom fyra i damklassen vid senaste Manilva Open

Guhn Alseryd kom fyra i damklassen vid senaste Manilva Open


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255