Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Ramon kåserar: I en annan tid

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Ramon kåserar: I en annan tid

2020-09-14

Jag flanerade alltså, lätt tankspridd, på välkända C/Richardo Soriano. Och glodde, just när det hände, mot andra sidan gatan och på kvarteret där gamla busstationen låg en gång i tiden. Det var alltså mitt fel att jag stötte till henne. Hon tappade telefonen. Den for i gatan, men höll. När hon plockade upp den tyckte jag mig höra något i stil med ”jäkla drulle”. Eftersom hon talade spanska sa hon förmodligen något mycket mer raffinerat.


Skicka till en vän

Av Ramon Fridén
e-post: [email protected]


När jag flyttade ner till Spanien för tjugo år sedan gick folk inte omkring på gatorna med mobiltelefoner i händerna. Det gör de nu. Frågan är vad det är för viktiga samtal som alla väntar på. Och - hur klarade vi oss utan nallar på 90-talet?

Sådana tankar kom i mitt huvudet där på den livliga och lyxiga Marbellatrottoaren när den där telefonen for i gatan.

Också andra tankar, tjugo år gamla, dök upp.

Min första spanska lägenhet hade jag i just kändistäta Marbella. En liten vindsvåning på två rum och kokvrå.

Vi köpte lägenheten år 2000, omöblerade, förutom en säng som var 1.80 m lång och 120 meter bred. Eftersom jag och makan mätte 1.90 respektive 1.78 i strumplästen, så var det inte mycket till liggplats för två personer. Således försökte vi hitta en rejäl bäddsoffa.

Det fanns naturligtvis ingen säng eller bäddbar soffa för långa skandinaver i södra Spanien på den tiden. Vi köpte en lämplig soffa på IKEA, i Stockholm, och skrev kontrakt med en fraktfirma som erbjöd sig att leverera möbeln till vår spanska lägenhet.

Hela detta projekt genererade en erfarenhet som vi haft viss nytta av vid senare tillfällen, nämligen att spanska trappuppgångar är generellt smala och trånga och spanska möbler är generellt stora och otympliga - även om sängarna är korta.

Vår bäddsoffa anlände till Marbella och gubbarna lastade av för att bära upp schabraket de fem trapporna till vår lägenhet. Men det gick inte. Trappan var för trång.

Nu blev det problem, och diskussion. Jag var åskådare och hade just inte något att tillföra och när chaffisen och hans medhjälpare pratat och funderat en stund lastade de in soffan i bilen igen och sa att de skulle återkomma, och for iväg.

Det gick en dag så ringde de och meddelade att de hade hittat en lösning.

När de anlände parkerades flyttbilen mitt i gatan. Det blev förstås genast kö av andra bilar så killarna gick helt enkelt ut och satte ner två strutar på gatan. Tutande bilister fick backa och ta sig andra vägar. Folk samlades naturligtvis för att beskåda spektaklet.

Nu satte de ihop en sorts dubbelskena. En gick upp i lägenheten och firade ner en lina och började sedan hissa upp skenan till vår terrass så den hängde mot väggen, hela vägen upp. Han fäste sedan anordningen ordentligt upp på terrassräcket.

Nere på gatan monterades en sorts hiss på skenan, med två gafflar som stack ut. Sedan bar de ut vår bäddsoffa och placerade den på gafflarna.

Sakta men säkert hissades ekipaget, med handkraft, upp utefter väggen, fem våningar upp. Väl i höjd med terrassen lyfte de av hela kalaset och bar sedan in vår nya IKEAsoffa i vardagsrummet. Lätt som en plätt.

På gatan applåderade folk. När applåderna tystnad frågade vi killarna vad det här kalaset skulle komma att kosta oss och då sa de:

Transport till slutmålet ingår i våra priser. Slutmålet var lägenheten här, fem trappor upp och där står soffan nu. Var så god.

Så tackade de för sig, plockade ner sin hissanordning, lastade in sina strutar från gatan och for iväg.

Det är inte var dag man har sådan tur. Eller som araberna säger: ”kasta en man med tur i Nilen och han kommer upp med en fisk i munnen.”

Kommer mig att tänka på en historia om en man med otur.

Han vaknade av att hustrun hör något ljud från trädgården. Går upp, sömndrucken i bara pyjamasjackan och med underkroppen bar. Ställer sig vid altandörren för att kolla om det är tjuvar. Märker inte att hunden ljudlöst tassat efter honom. Plötsligt råkar hunden kalla nos vidröra mannens bak. Han blir förskräckt och slår ut med armarna och krossar altanfönster.

Hustrun kommer rusande när hon hör mannens svordomar. Förbinder såren och tvättar bort blodfläckarna på mattan med bensin. Bomullstussarna slänger hon i toaletten, men glömmer att spola ner dem.

Mannen är så uppjagad att han sätter sig på toaletten och tänder en cigarett för att lugna ner sig. Han slänger den brinnande tändstickan ner mellan benen i toan. Explosionen blir så kraftig att han huvudstupa flyger av toa-stolen och blir liggande på golvet med ordentliga brännsår i ändan.

Hustrun ringer ambulansen och de två ambulansmännen lägger ner mannan försiktigt på en bår. På väg ner i trappan berättar mannen vad som hänt. Den ene ambulansmannen brister då ut i en så våldsam skrattsalva att han tappar taget om båren och mannen ramlar av, och bryter armen.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255