Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hälsa: Hur mår din rygg?

Annons - Svenska magasinet
Ibland behövs manuell behandling  för att besvären ska ge vika.

Ibland behövs manuell behandling för att besvären ska ge vika.

Hälsa: Hur mår din rygg?

2020-09-14

Ryggbesvär är något som plågar många. Allt ifrån akuta skarpa smärtor till molande obehag eller nervvärk som går ut i benen eller armarna. Det flesta ryggbesvär kan faktiskt bli helt bra med rätt undersökning och behandling. Och det är inte alltid orsaken till besvären syns på de röntgenundersökningar som läkare kan ordinera.


Skicka till en vän

Av sjukgymnast Eva Willenheimer
Tel. 637 09 1441
[email protected]


När jag undersöker en patient ser jag hela kroppen som en skulptur. Den måste vara i balans. Det vill säga om skelettet inte bär upp kroppen så måste muskulaturen arbeta hår för att kompensera för en snedställning. Det kan till exempel vara så att axlarna inte är på samma höjd, ena kroppshalvan är mer framåtvriden eller midjevinklarnas kurvatur är olika. Det skapar spänningar i muskulaturen och ökat tryck på både diskar och leder i ryggen. Då behövs behandling för att mjuka upp ”låsta” partier i ryggen för att se till att alla våra kotor har den rörelsefrihet de är födda till.

Kotorna är finurligt konstruerade med fyra små facettleder. Två ledar upp till kotan ovanför och två facetter möter kotan nedanför. De här små lederna ska kunna ”öppna sig” och ”stänga sig” precis som vilken led som helst. Ofta när folk får så kallade ryggskott så har det blivit en obalans i den här öppnings- och stängningsmekanismen. Ryggen och kroppen hamnar i obalans och muskler kämpar för att hålla oss upprätta. Så får vi ont på grund av muskelspänningen och den kan även klämma på nerverna. Det finns många metoder för att behandla de här besvären. Mest använder jag själv MET, muskelenergiteknik. Det är en mjuk metod hämtad ur osteopaternas verktygslåda.

Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att varje patient har sin unika historia i kroppen. Det handlar om orsakerna till hur besvären har uppstått och hur de kan undvikas i framtiden. När besvären ger vika så är det också lättare att fördjupa kontakten med sin egen kropp och därmed stå, gå och röra sig på ett gynnsamt sätt. Det kan behövas speciella övningar för att återskapa balansen i kroppen. Det kan handla om rörlighet i speciella områden, koordinationsövningar, muskelträning eller avslappning. Då kan våra ryggar bli den mittpelare och medspelare som vi vill ha.

Att undersöka och behandla människor är ett intressant detektivarbete. Och det bästa är att vi faktiskt är två, patienten och jag tillsammans, som klurar ut den bästa vägen till läkning!
 
Ryggens finurliga facettleder.

Ryggens finurliga facettleder.En rygg i balans mår alltid väl

En rygg i balans mår alltid väl


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255