Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mäklarspalten: Tvivelaktiga försäljningsmetoder i coronatider

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Tvivelaktiga försäljningsmetoder i coronatider

2020-07-15

Nu i dessa Coronatider får vi en massa frågor från kunder som blivit kontaktade av diverse mäklare som ställt konstiga krav. Tyvärr är det, som jag tidigare skrivit om, så att det finns många oseriösa aktörer som agerar mäklare i Spanien. Licenskravet för mäklaryrket togs bort för 20 år sen och trots att det i Andalusien ställs höga krav så följs dessa inte alltid.


Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg, Start Group svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. e-post: [email protected] Tel 952 90 48 90

Just nu verkar det vara speciellt två olika metoder som körs av dessa ”kohandlare”.

Den första är att erbjuda sina tjänster för ett extremt lågt pris - i vissa fall fem gånger lägre än standardarvodet. Det ser givetvis frestande ut i deras reklam (ofta flygblad i brevlådan) att kunna spara pengar när man säljer sin bostad. De intet ont anande säljarna ringer ”mäklaren” som kommer och tittar på bostaden. De blir då hårt pressade att skriva på papper och betala provisionen, helt eller delvis, i förskott för att kunna få den lägre %-satsen. Om de inte betalar i förskott blir det dyrare. Vissa går tyvärr på det här och ser varken röken av ”mäklaren” eller några presumtiva köpare. Det är nämligen så enkelt att det kostar pengar för en mäklare att marknadsföra objekten, det kostar pengar att ha personal, det kostar pengar att ha kontor och det kostar pengar med administrativ personal för att göra de lagstadgade kontrollerna av bostad och köparna. Om man blir kontaktad av en ”mäklare” som inte har kontor utan bara en mobiltelefon som vill ha tusen euro i förskottsbetalning - då är det bäst att hålla sig undan. Kvalitet kostar pengar. Tyvärr är det många som går på dessa bluffar, så min rekommendation är att alltid kontrollera att mäklaren du ska använda har en bra historik och är väletablerad i området. En seriös mäklare tar betalt vid slutförandet av affären, inte innan.

Den andra tvivelaktiga metoden (i mitt tycke) utsätts köparna för. De åker runt med en mäklare för att se på bostäder och hittar en bostad de vill köpa. De vill lägga ett bud på bostaden men mäklaren säger att de måste betala en handpenning för att få lov att lägga ett bud. Om de inte betalar handpenningen på 6000 euro i förskott lägger mäklaren inte fram budet till säljaren. Om budet inte blir accepterat ska köparen få tillbaka handpenningen. Fall inte för detta! Man behöver inte betala för att få lägga in ett bud. Handpenning ska betalas först när parterna är överens om priset och villkoren. De mäklare som använder sig av denna metoden gör det för att köparen inte ska gå någon annanstans ifall budet inte blir accepterat. Köparen kan också känna sig tvingad att gå högre i pris än de är bekväma med eftersom de redan har betalat en handpenning.

I båda fallen rör det sig om ”mäklare” som är buffliga och trycker på och pressar kunderna. Det är väldigt tråkigt att det finns många som arbetar på detta sätt. I mitt tycke ska en kund aldrig behöva känna sig pressad - mäklaren har tvärtom ett ansvar att förmedla trygghet genom kunskap! Tänk alltid igenom era beslut noga och om ni inte känner er bekväma så avsluta relationen. Det finns gott om duktiga och professionella svensktalade mäklare på kusten - be om referenser för att hitta rätt!

PS. Enligt en läsare har jag i tidigare artiklar använt order ”promotor” fel, enligt läsaren menar jag ”byggherre”. På svenska har tydligen promotor mer med boxning att göra. Efter tjugo år i Spanien så blandas språken ibland. : )

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. I november 2019 blev Christofer invald som advisory director för det internationella branschorganet Association of International Property Professionals, AIPP Mer info www.startgroup.com
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255