Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Muskelkramp - hur blir man av med den?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Muskelkramp - hur blir man av med den?

2020-06-09

Du kan få kramp under eller efter ett träningspass, men de kan även uppstå under andra situationer. Men, varför får man kramp, och vad kan man göra för att lindra det?


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Sanitas, Estepona

Kramper är smärtsamma, ofrivilliga muskelsammandragningar som oftast inträffar när du gör något ansträngande alternativt under eller efter ett träningspass.

Kramp som uppkommer i samband med fysisk aktivitet eller överansträngning drabbar främst benmusklerna: quadriceps på lårets framsida, hamstringsmusklerna på lårets baksida eller gastrocnemius, vadmuskeln. Det känns – och ibland syns det även – när de påverkade musklerna drar sig samman: som en liten klump under hyn som inte försvinner när man masserar den. Men kramper är även vanligt vid vila, särskilt under sömnen. Då är det ofta vadmuskler och tår som påverkas.

Äldre personer drabbas ofta av kramper som då beror på att vår muskelmassa tillbakabildas med åren. Dessutom är det vanligt att gravida kvinnor, vissa kroniskt sjuka och personer som tränar mycket kan få kramp.

Varför får man kramp?
Kramper uppkommer vanligen när du spänner eller sträcker en muskel, antingen på grund av intensiv träning eller då du utför en ansträngande aktivitet som du inte är van att utföra. Men du kan också få kramp om du har vätskebrist eller har låga nivåer av mineralsalter (magnesium, kalium eller natrium).

Slutligen kan vissa hälsotillstånd orsaka kramper, som en klämd nerv på grund av ryggradsskada, hjärtproblem, nervinklämning eller vissa läkemedel.

Oavsett orsak så bör personer som regelbundet får kramper som inte är kopplade till de vanligaste orsakerna kontakta läkare, särskilt om kramperna håller i sig under lång tid, orsakar stor smärta eller muskelsvaghet, eller om det uppstår hudrodnad, svullnad eller en brännande värmekänsla i det påverkade området.

I dessa fall kan en specialistläkare utföra tester som hittar orsaken till krampen, för att utesluta cirkulationsinsufficiens och dystoni – andra förändringar i muskelspänningen som inte är relaterade till vanliga muskelkramper.

Om du får muskelkramp
Det mest effektiva är vanligen att massera och stretcha den påverkade muskelgruppen. Ibland kan det behövas hjälp med att hålla eller stödja kroppsdelar för att kunna stretcha effektivt. Att värma upp området bidrar till att den sammandragna muskeln slappnar av, och i allvarliga fall kan även kyla hjälpa till att lindra smärtan.

Eftersom kramper ofta är kopplade till vätskebrist bör du öka ditt vätskeintag och tänka på det nästa gång du utför någon ansträngande aktivitet.

För att undvika kramper ger specialister rådet att inte hoppa över stretchning före och efter träning. På samma sätt säger de att det är viktigt att regelbundet träna muskelelasticiteten för att minska risken för att drabbas av kramper.

Personer som tränar mycket bör se till att de kompenserar vätska och mineralsalter genom att dricka vätskor med elektrolyter, i synnerhet vid träning under varma dagar. Det är även klokt att äta frukt för att säkerställa ett snabbt intag av kolhydrater.

 Läs mer på: www.sjukforsakringarspanien.com
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255