Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga om juridik: Vårt flyg blev inställt på grund av coronasmittan – kan vi begära pengarna tillbaka?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga om juridik: Vårt flyg blev inställt på grund av coronasmittan – kan vi begära pengarna tillbaka?

2020-05-14

Det flyg vi köpt biljetter till blev inställt p g a coronasmittan. Vi har betalat mycket för biljetterna och undrar hur vi ska få tillbaka våra pengar. Dessutom har vi fått en massa kostnader för hotell, måltider, m m på grund av detta. Vad gäller?


Skicka till en vän

Av Abogado Lars Isacsson och jur kand Anna Carlsson
[email protected] www.isacsson.es, +34 952 90 82 37


Hej och tack för frågan.

Tyvärr är det åtskilliga flyg som har ställts in p g a den rådande corona-krisen. Följande gäller.

Om flyget har blivit inställt har ni – oavsett anledning till att det ställdes in – rätt att antingen boka om kostnadsfritt eller få pengarna tillbaka, normalt inom en vecka. Utöver detta kan resenärer också ha rätt till ytterligare kompensation för eventuella kostnader som den inställda flygresan har förorsakat, exempelvis hotell. Om resan har ställts in på grund av en s k force majeure, det vill säga en extraordinär händelse som ligger utanför flygbolagets kontroll, har man som passagerare i princip inte rätt till ytterligare kompensation. Men om detta inte är fallet har man i princip rätt till ersättning.

Om svensk rätt gäller för flygresan (det kan vara ett annat lands lag) innehåller denna inga särskilda regler om force majeure. Däremot kan regler beträffande en sådan situation finnas i avtalsvillkoren för flygresan, d v s biljetten. En flygbiljett är ett avtal med flygbolaget om transport och villkoren för detta avtal framgår antingen av biljetten eller så finns de tillgängliga på flygbolagets hemsida.

Det förekommer inte sällan att flygbolag åberopar coronasmittan som skäl för att inte betala ut ersättning för förseningar och/eller inställda flyg. Om detta ska vara tillräckligt för att flygbolaget inte ska betala ut ersättning får bedömas från fall till fall. En viktig omständighet är då om det finns ett orsakssamband mellan corona och det inställda (eller försenade) flyget. Givetvis kan det vara svårt för en resenär att känna till vad som orsakat att ett flyg blivit inställt. Det är därför som det är flygbolaget som ska styrka att det inställda flyget orsakades av corona-smittan och inte av t ex ekonomiska skäl som exempelvis för få bokningar.

Mitt råd är därför att börja med att läsa vad som står om force majeure i avtalet med flygbolaget. Ni bör också undersöka om ni har någon försäkring som täcker denna situation. Eftersom det finns tidsfrister inom vilka krav på ersättning måste framställas är det viktigt att ni agerar snabbt. Kom också ihåg att framställa krav – eller anspråk på försäkringsersättning – skriftligen.

Hör av er till oss om ni vill ha vår hjälp med att bedöma era utsikter till att få ersättning. Vi kan också hjälpa er med att framställa kravet.
 

Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255